Стаття "Інтерактивна технологія кооперативного навчання"

Про матеріал
Різновидом форм роботи в малих групах є робота в парах. Ця форма найчастіше використовується в організації уроку з фізичної культури. Мета і завдання: сприяти вивченню та вдосконаленню учнями інтерактивних прийомів - роботи в парах; вивчати з учнями методи самоконтролю за рівнем здоров’я; забезпечити розвиток фізичних якостей учнів - сили і гнучкості; скласти умови для виховання міжособистісних відносин учнів в процесі уроку.
Перегляд файлу

Інтерактивна технологія кооперативного навчання:

Робота в парах:

«Один проти одного, один – вдвох – всі разом».

Різновидом форм роботи в малих групах є робота в парах. Ця форма найчастіше використовується в організації уроку з фізичної культури.

Мета і завдання: сприяти вивченню та вдосконаленню учнями інтерактивних прийомів - роботи в парах; вивчати з учнями методи самоконтролю за рівнем здоров’я; забезпечити розвиток фізичних якостей учнів - сили і гнучкості; скласти умови для виховання міжособистісних відносин учнів в процесі уроку.

Завдання для учнів: виконати різновиди методів самоконтролю в парах.

КАРТКА

  • I. Виконати певні прийоми щодо розвитку сили і гнучкості.
  • II. Замінити запропонований спосіб вправ на той, який більш подобається.
  • III. Повторити за своїм товаришем запропонованим ним спосіб вправ; додати до перших двох видів вправ ще один («свій»).
  • IV. Вибрати найбільш раціональний спосіб вправлення.
  • V. Виконати завдання на оцінку.

Інтерактивна технологія колективно-групового навчання:

«Броунівський рух»

В підготовчій частині уроку нами застосовується фронтальна технологія колективно-групового навчання – «Броунівський рух». Цей метод сприяє розвитку вміння учнів швидко і точно приймати вірне рішення щодо орієнтування у просторі, в якому присутні декілька факторів-перешкод із дотриманням правил безпеки власної та оточуючих. Наприклад: Інтерактивна гра «Веселий атом». Учні за командою «Веселий атом» у довільному порядку пересуваються по майданчику не перетинаючи маршрути руху інших учасників, не зіштовхуючись. За командою «Молекула» учні об’єднуються в групи (кількість «атомів» обумовлюється) і пересуваються за лідером обумовленим способом

Інтерактивна технологія кооперативного навчання:

Підведення підсумків роботи учнів

Метод «Мікрофон»

В заключній частині уроку нами використовується фронтальна технологія інтерактивного навчання ­ метод «Мікрофон». Цей метод дає змогу кожному швидко, по черзі, відповісти на запитання, висловлюючи свою думку щодо підсумків уроку. Учні уявляють, що у них у руках мікрофон і саме йому потрібно висловити власну думку. Інші учні не можуть говорити, перебивати «інтерв’ю», кричати з місця, оскільки право говорити має тільки той, у кого в руках мікрофон. Питання для учнів, які я використовую, прості, нескладні, потребують конкретної відповіді.

Наприклад:

  • «Що тобі сподобалось на уроці?»
  • «Що не сподобалося на уроці?»
  • «Щоб ти хотів побачити на наступному уроці?»
  • «Щоб ти хотів змінити на уроці?».

Така форма підведення підсумків уроку вчить учнів поважати думку інших, покращують їх емоційний стан, створюють позитивний настрій під час рефлексивної діяльності учнів. Для поточного оцінювання учнів я застосовую стратегії заохочення.

 Відомо, що більшість людей любить похвалу і нагороди, які можуть заохочувати людину на самовдосконалення, допомагати їй стати впевненою в собі, самодостатньою особистістю. Але слід зазначити, що помірне використання означених стратегій може спричинити небажані наслідки: появу звикання, несправедливе оцінювання, маніпулювання, перебільшення тощо (додаток 3). Для більшості учнів проблемним є здійснення логічних операцій, засвоєння великого обсягу інформації, яка, на їхню думку, не завжди їм потрібна.

  1. Застосування  інтерактивних методів навчання учнів на уроках з фізичного виховання потребує певної підготовки вчителя, схему якого ми пропонуємо: вивчення програмного матеріалу → моделювання обсягу та змісту завдань для різних груп учнів → планування усіх компонентів уроку → підготовка проблемних питань для учнів → визначення засобів мотивації активності учнів перед певними видами інтеракцій.
  2. У процесі роботи над проблемною темою розроблені різні інтерактивні методи навчання учнів за темами «Навколо м’яча», «Стрибки на скакалці», спортивно-інтелектуальна гра-квест «Спортивний ексвпрес». Крім означеного, відпрацьовані інтеракції у процесі мотивації активної діяльності учнів («Мозковий штурм»), під час підведення підсумків уроку («Мікрофон») з орієнтацією на рекомендації М. Гарміна.
  3. Здійснена аналітична та практична діяльність під час роботи над темою дозволили розробити алгоритм інтерактивного навчання учнів, який педагог може використовувати у процесі планування різних форм фізичного виховання.

 

docx
Додано
7 лютого 2021
Переглядів
582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку