Стаття "Створення віртуальних книг англійською мовою за допомогою веб-сервісу StotyJumper та їхнє використання при дистанційній формі навчання в школі

Про матеріал
В статті подано методичні поради щодо використання методу сторітелінга (storytelling) у веб-сервісі StoryJumper. За допомогою цього електронного ресурсу учні складають та ілюструють розповіді, створюють власні інтерактивні книжки з голосовим супроводом, зберігають важливу інформацію. Окрім цього, це чудова змога диференціації навчання, особливо для тих учнів, які прагнуть швидко опанувати матеріал і рухатися далі.
Перегляд файлу

 

«Технології змін і трансформацій у сучасному закладі освіти: змішане та дистанційне навчання»

 

Створення віртуальних книг   англійською мовою за допомогою

веб-сервісу StotyJumper та їхнє використання при дистанційній формі навчання в школі

 

Вчителі англійської мови:

Дегтяр О.І., Ляскало Л.П.

Комунальний заклад «Бірківська       ЗОШ І-ІІІ ст.»Зміївської міської ради

                                                                                            Чугуївського району

                                                                                            Харківської області

 

За Концепцією Нової української школи, організація сучасного освітнього середовища потребує широкого використання нових ІТ-технологій, нових мультимедійних засобів навчання, оновлення лабораторної бази для вивчення предметів. Запровадження ІКТ та цифрових технологій в освітній галузі виходить на новий рівень, що дає можливість суттєво розширити можливості педагога.

У своїй роботі при дистанційному навчанні ми використовуємо метод сторітелінга (storytelling), або розповідання історій. В наш час поєднання розповідей з цифровими технологіями є інновацією в освіті.   Наші вихованці створюють інтерактивні книжки з голосовим супроводом у веб-сервісі StoryJumper. За допомогою цього електронного ресурсу учні  складають та ілюструють розповіді, створюють власні книжки, зберігають важливу інформацію. Головна ідея сторітелінга полягає в тому, щоб діти пропустили матеріал, який вивчається, через особистий досвід. Короткі розповіді є чудовим навчальним матеріалом. Метод сторітелінгу був розроблений Девідом Армстронгом, який стверджував, що розповісти історію - це чудовий спосіб  показати себе, представити свою ідею, заохотити до діяльності та передати знання. І найголовніше те, що ми спираємося на власний досвід. Написані твори можуть бути розповідного характеру, повчальні, смішні та захоплюючі. Також це може бути навчальна література, така як енциклопедії про тварин, рослин, свята і традиції країни, тощо. Обираємо тему за шкільною програмою і створюємо власну книгу. Частіше, набрані тексти можуть бути озвучені виконавцем, оскільки учням подобається чути свій голос, свою вимову. Кожен має безліч спроб записати голосовий супровід до того часу, поки не буде задоволений результатом. При виборі ілюстрації до своїх книжок учні користуються відповідним сервісом та  додають малюнки, фонові зображення, графічний арт із бази даних цього сервісу або завантажують із комп’ютера свої картинки чи фото для індивідуалізації розповіді.  Процес створення книги відбувається у кілька етапів. Треба продумати ідею, підібрати ілюстрації, правильно і якісно оформити і озвучити матеріал, титульну сторінку, підібрати назву. Учень виступає в ролі письменника, редактора, коректора, графічного редактора, художника та маркетолога.  Окрім цього, це чудова змога диференціації навчання, особливо для тих учнів, які прагнуть швидко опанувати матеріал і рухатися далі.

Працюючи над цим проєктом, в учнів розвиваються навички ораторського мистецтва, вміння планувати та здійснювати свою діяльність. Використовуючи таку інтерактивну форму навчання, ми більше не виконуємо головну роль, а стаємо організаторами навчального процесу, що є дуже важливо при дистанційній формі навчання. Водночас наші учні здійснюють самостійну навчальну діяльність, самовдосконалюються, отримують навички роботи з сучасними технологіями. Це  важливо для їхньої успішної реалізації професійних завдань в майбутньому та підготовці до реального життя, в якому треба швидко вчитися новому та впродовж життя; бути сміливим, креативним, бачити результат своєї праці і брати на себе відповідальність за виконану роботу.

Для роботи в цьому сервісі треба спочатку зареєструватися, створити клас і розіслати дітям їхні паролі  та логін класу. Тобто, ми, як вчителі, самі створюємо продукти (книжки) і потім  ділимося ними з нашими учнями, скориставшись мобільним додатком Viber чи Telegram, або розмістивши на своїй сторінці в фейсбуці і давши на неї посилання. Можна познайомити дітей з книгами, які вже існують в загальному безкоштовному доступі. Цінне те, що записані вони носіями англійської мови. Ми надсилаємо дітям такі книжки: “Do you have real friends?”, “What are we going to do today?”, “I am”, “Why am I not happy?”, “Good health”, “But we can’t do that”. В свою чергу учні також отримують завдання створити книжку за певною темою, наприклад: “What can I do to be healthy?”, “Once upon a time…”, “Little Red Riding Hood”, “My first words in English”  тощо. Таким чином у нас з’являється ціла бібліотека класу. Можна організувати парну або групову роботу над створенням однієї книги також. Після виконання завдання, ми готуємо квест для учнів: це дасть можливість простежити, що діти вміють, що засвоїли, а що треба повторити.

Важливо також і те, що сервіс StoryJumper можна синхронізувати з Google Classroom, якщо раніше ви в ньому працювали і там є  імена і прізвища ваших учнів. Анонс або рекламу своєї книги можна зробити, використовуючи інтерактивну он – лайн дошку Jamboard (он-лайн дошка, де можна писати, залишати стікери, вставляти зображення). До речі, роботу з такою дошкою можна використовувати під час пояснення граматичних правил чи явищ.

Дуже зручно використовувати інтерактивні книжки із StoryJumper, якщо ми проводимо урок позакласного читання. Ми  вибираємо потрібну книжку з наявної бібліотеки, розсилаємо її своїм учням і вони опрацьовують її як домашнє завдання. Потім на он-лайн уроці перевіряється зміст прочитаного різними прийомами. Метод сторітелінга доречно використовувати і на етапі систематизації і узагальнення знань за певною темою.

 Створення книг мотивує учнів і до створення навчальних креативних відео. Наприклад, застосування методики CLIL (Content and Language Integrated Learning) — предметно-мовне інтегроване навчання) у навчальному процесі дає можливість учителям інтегрувати вивчення іноземної мови з іншим навчальним предметом. Перед створенням Explainity-Clips учні отримують робочий лист із порадами та інструкціями, як зняти відео. Ці поради ми опрацьовуємо разом в класі, а вдома учні виконують завдання. В ході роботи вони мають унікальну можливість повторити вивчений лексичний матеріал. Навчаючись за методикою CLIL, учень може проявити свою індивідуальність, тому що він створює продукт, не схожий на продукт її однокласника.

Під час дистанційного навчання діти мають можливість більше часу перебувати вдома. І перевагою вивчення англійської мови вдома є те, що діти взаємодіють зі справжніми речам, які їх оточують в квартирі чи будинку, а не з флешкартками, занурюються в щоденні реальні ситуації, а не вигадують їх. Тому домашні завдання дітей можуть бути такими: зняти і озвучити відео “My room tour”, “How can I make vegetable salad?”, “My physical activities at home”, фото “My breakfast”, “My toy box”, “My pet” тощо.  Готові роботи можна розмістити у мережевому сервісі Padlet. Це легкий веб-сервіс для спільної роботи в віртуальному просторі. Треба зважувати на те, що завантажувати учнів  складними в користуванні сервісами не варто.  Учням старших класів  рекомендуємо  перегляд відео на каналі Youtube англійською мовою при вивченні різних тем, зокрема теми “Харчування”. Дівчата та хлопці разом з вивченням англійської мови набувають практичних навичок приготування їжі, готують страви з картоплі, яєць, пасти, як описується у відео. Девіз таких завдань “Do it yourself”.

  • Mashed Potatoes For Your Next Dinner Party
  • What You Can Make From Simple Potatoes Is Crazy!
  • Spaghetti Pie Is A Fun Twist On Italian Comfort Food
  • Five School Night Dinners That’ll Make The Whole Family Happy
  • Five Light Dinners That'll Actually Fill You Up
  • 9 Essential Egg Recipes

Співпраця з батьками учнів у моделі змішаного та дистанційного навчання є важливим та непростим завданням, адже значну частину часу діти опановують науки поза межами школи. Тому, на нашу думку, якщо правильно донести потрібну інформацію до батьків і залучити їх до навчального процесу, то  це буде великим досягненням вчителя.

За бажанням батьки можуть приєднатися до вивчення англійської мови вдома з дітьми. Ми знайомимо їх з різними активностями та формами роботи вдома. Багато цікавого матеріалу використовуємо із сайту Британської Ради. Там наявний цілий розділ, як батьки можуть допомогти дітям з вивченням англійської мови і як це робити правильно. Наприклад, ми можемо порадити дорослим виготовити поробку з дітьми. Інструкції до поробки подані англійською мовою і під час роботи бажано називати покрокові дії англійською мовою. На сайті https://learnenglishkids.britishcouncil.org/ru/crafts подані зразки і шаблони різноманітних поробок (виготуй осінні прикраси, піратські маски, запрошення і квитки в театр, музичні інструменти тощо).

Досить цікавою та змістовною є робота з інтерактивними кейс-уроками з англійської мови, які дають цілісне уявлення про явище. Ми зараз перебуваємо на початковому етапі використання таких форм навчання. На жаль, більшість кейс-уроків в мережі Інтернет не є безкоштовними. Нас зацікавили кейс-уроки В.Співаковського, засновника коропорації і ліцея “Гранд”. Ми використали кейс-урок “Animal world” (https://ua.edufuture.biz/wpm/interaktivni-kejs-uroki-anglijskoyu-movoyu/interactive-case-lesson-animal-world/),в якому інтегруються знання з різних навчальних предметів: природознавства, математики, Я досліджую світ, образотворчого мистецтва та англійської мови.  Головною перевагою проведення таких уроків є розвиток асоціативного мислення. Учні вчаться сприймати світ цілісно і розуміти своє місце в ньому.

Підсумовуючи вищезазначене, ми можемо зробити висновок, що ефективно організоване змішане та дистанційне навчання має певні переваги. Даний формат цих технологій надає можливості гнучкості для всіх учасників освітнього процесу, розвиває в учнів проактивний підхід до навчання, де учитель більше не є джерелом інформації, а виступає фасилітатором, що дає змогу зробити навчальну діяльність більш індивідуальною, підсилює цифрові навички учнів та спонукає їх бути самостійними здобувачами освіти.

 

 

 

 

​​​​​​​

 

docx
Додано
10 лютого 2022
Переглядів
416
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку