Стаття "Використання методу «плейкаст» на уроках зарубіжної літератури"

Про матеріал

У статті дані рекомендації по використанню плейкастів - сучасних мультимедійних листівок - на уроках зарубіжної літератури. Мета використання прийому - прищеплювати любов до читання художньої літератури, використовуючи мультимедійні технології навчання; розвивати креативність, творчий підхід до виконання завдання, уміння втілити свої ідеї і знання в естетичну форму; розширювати кругозір учнів, знайомлячи їх із шедеврами світового мистецтва.

Перегляд файлу

Використання методу «плейкаст» на уроках

 зарубіжної літератури

 

 

      Художня література – це царина творчості. Вона вказує нам дорогу у нові світи, створені уявою письменника, його вигадкою, збагачує наш кругозір, розвиває і змушує мислити, уявляти, фантазувати. Часом книга дає відповідь на життєво важливе питання, радить, як чинити. Недарма стверджують, що книга - безцінна скарбниця знань. Це наш другий світ, у якому ми живемо. Читаючи, кожен пізнає себе. Переосмислюючи прочитане, читач вносить в інтерпретацію свої особисті якості. Необхідно, щоб саме урок літератури став тим своєрідним майданчиком, який слугуватиме учням для самопізнання і самовираження. Однією із форм роботи, яка дозволяє дітям самовиразитися, є створення плейкастів.

        Що ж таке плейкаст? (Від слів «Play» (грати, виконувати) і «broadCast» (широке мовлення). Це своєрідна мультимедійна листівка, що складається з оригінального фону, на який накладаються потрібні слова і музика, за допомогою якої ви можете яскраво виразити свої емоції, подарувати щастя і посмішку вашим рідним і друзям. Адже коли мелодія кожною нотою відбивається в серці, коли один погляд на зображення   переносить тебе у світ емоцій, а приємні, хвилюючі слова западають у душу – чи це не щастя?  Плейкасти використовують для того, щоб привітати з Днем народження  або з будь-яким іншим  святом, висловити власні думки або розповісти про якісь події. Варіанти використання плейкастів обмежені тільки фантазією їх творців: відправити плейкаст другу чи просто розмістити в галереї сайту; привітати зі святом чи освідчитися в коханні або надіслати звуковий лист із Києва до Парижа. Якісний плейкаст може бути таким же гарним, як найсмачніші смаколики, вишуканим, як найкращий і найдорожчий дарунок. Головне – продумати загальну композицію плейкасту - підібрати картинку, текст і музичний файл, які повинні гармонійно поєднуватися в електронній листівці. Такі незвичайні листівки завжди привертають увагу не тільки зовнішнім виглядом, але й індивідуальністю – кожен може створити саме те, що припаде до смаку його адресату. Достатньо лише приділити трохи часу, обираючи необхідні файли – і результат перевершить усі очікування.

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-08_172127.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Режим доступу - http://www.playcast.ru/view/9995357/45bf64369399b26bae284e0abe70f88588f506c8pl)

 

Ви можете сказати: "Створювати красиві листівки, напевно, непогано, але навіщо це вчителю?" Спробуємо розібратися разом... . Сучасному вчителеві й учневі вже мало звичайного підручника та усної презентації будь-якої теми. Кожного року ми розповідаємо, наприклад,  про творчість того чи іншого письменника, а школярі роблять вигляд, що слухають, а насправді їм однаково. Ми постійно б'ємося над тим, щоб діти читали вірші, але їм це нудно і нецікаво. А якщо зробити плейкаст із зображенням автора поезії, з текстом і з аудіозаписом цього вірша, який читає якийсь знаменитий актор? Упевнена, що дітям це буде набагато цікавіше! А ще можна самим записати цей вірш і послухати, хто краще читає. І все це у супроводі гарної музики і приємного очам візуального ряду.

    Також плейкаст можна використати як засіб висловлення власних думок і настрою після прочитання художнього чи ліричного твору, як рекламу книги. Крім того, цей прийом допомагає учням відкрити для себе нові імена в літературі, музиці, живописі; навчитися краще володіти комп’ютером. Створюючи листівку власними руками, ми вкладаємо в неї душу, у нас з’являється ще одна можливість продемонструвати свої таланти.

      Мета використання прийому -  прищеплювати любов до читання художньої літератури, використовуючи мультимедійні технології навчання; розвивати креативність, творчий підхід до виконання завдання, уміння втілити свої ідеї і знання в естетичну форму; розширювати кругозір учнів, знайомлячи їх із шедеврами світового мистецтва. Етап уроку, де застосовується прийом: узагальнення матеріалу (15-20 хв), творче домашнє завдання (до 5 хв).

      Створювати плейкасти не складно. Набираємо в пошуковій системі слово «плейкаст», заходимо на сервіс «Рlaycast».

 

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-07_221721.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потрапляємо на головну сторінку сервісу, натискаємо клавішу «Реєстрація».

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-07_221819.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реєструємося, заповнюючи необхідні поля: ім’я, прізвище, логін (ваше ім’я на сайті. Логіном будуть підписані ваші плейкасти і коментарі), пароль, електронна поштова скринька. Натискаємо клавішу «зареєструватися».

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-07_222005.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На вашу поштову скриньку прийде лист із підтвердженням реєстрації, після чого ви зможете потрапити на сторінку, де, натиснувши клавішу «Моя сторінка», потрапите до свого аккаунту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тепер це ваша сторінка, на якій ви зможете створювати плейкасти, переглянути роботи колег, узяти участь у конкурсах, які пропонує сайт, отримати допомогу по створенню листівки (якщо необхідно). Перш ніж почати створювати власний шедевр, потрібно запам’ятати найважливішу річ: усі матеріали, викладені в мережі Інтернет, мають власника, права якого ми повинні зберігати. Тому, копіюючи зображення, текст, музику чи відео, потрібно скопіювати і дані автора або посилання на джерело матеріалу. Якщо автором є ви, то не забудьте вказати це.

     Що таке плейкаст уже зрозуміло, тепер потрібно підібрати всі необхідні для нього елементи: визначитися з темою, знайти відповідний фон, правильно підібрати музику, (за бажанням можна використати і відео), написати текст або скористатися цитатами з художніх творів, улюбленими віршами. Усі ці матеріали скомпонувати в один файл. Слід зауважити, що опублікований плейкаст редагувати не можна. Якщо вас щось не влаштує, то доведеться все починати спочатку. Щоб не займатися  подвійною роботою, слід ретельно підготуватися.

Ну що ж, починаймо. Натискаємо на клавішу «Додати».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потрапляємо на сторінку, на якій будемо створювати плейкаст. Спочатку обираємо шаблон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потім обираємо фон полотна, натиснувши клавішу «обрати фон». Його можна обрати із галереї, колекції чи власних файлів. Сайт пропонує майже тисячу сторінок різноманітних зображень, тому найвишуканіший смак можна задовольнити. Щоб зображення стало фоном вашого плейкаста, натискаємо на «плюс».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-08_171218.pngНаступний крок – завантажуємо фото, натиснувши клавішу «додати картинку» на полотні плейкасту. Зображення можна обрати із галереї, колекції, власних файлів. Натискаємо «плюс» - і картинка з’являється на полотні. Розмір не повинен перевищувати 500х500 пікселей, вага – до 13МБ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щоб отримати на полотні текст, натискаємо на клавішу «Додати текст»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-08_171317.pngВи можете відформатувати текст за допомогою лінійки інструментів, розташованої над полем для введення тексту. Можна відформатувати повністю або виділити окремі блоки всередині тексту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плейкаст не буде виглядати досконало, якщо не доповнити його музикою. На робочому полотні натискаємо клавішу «додати звук» - і обираємо із галереї, колекції чи власних файлів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Родзинкою вашої роботи може стати вміло підібране відео, яке можна завантажити за посиланням. Але потрібно пам’ятати, що сервіс «Рlaycast» підтримує посилання не з усіх сервісів. Тому краще завантажити із власного комп’ютера. Якщо відео виявилося занадто довгим, ви можете його обрізати, скориставшись безкоштовними програмами з Інтернету. Коли всі поля заповнені, ви можете натиснути кнопку «Перегляд» і побачити, як буде виглядати ваша листівка. Якщо ви хочете що-небудь змінити, натисніть «Продовжити редагування». Якщо вас все влаштовує, натисніть «Опублікувати». Перед вами відкриється вікно, поля якого необхідно заповнити: дати назву плейкасту, вказати джерела тексту, зображення, відео, аудіо; вказати тему вашої роботи (список тем висвітлиться) чи берете участь у конкурсі. А також необхідно вказати статус роботи, тобто, хто її може переглядати: тільки ви, ваші друзі чи всі бажаючі.

 

 

 

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-08_171714.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Природно, що після створення маленького шедевру хочеться поділитися ним із усім світом: досить просто скопіювати посилання на листівку і відправити повідомлення потрібній людині або поділитися в соцмережах, натиснувши на відповідний значок.

 

Також плейкаст можна вбудувати у власний сайт або блог.

 

D:\Мои Документы\МАМИК\самоосвіта\статья\2017-02-08_172302.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Режим доступу -

http://www.playcast.ru/view/8288155/a33bb3f280cf2720622c964bdcb8d81c60de05e5pl

 

Пропоную декілька плейкастів, створених моїми учнями.

 

 

http://www.playcast.ru/view/11130565/3596f46c70ed5551169ef868931d2672f38c0d32pl

 

http://www.playcast.ru/view/10596933/0fcf0e0dad917bebe6299469dbc178f03ff1552cpl

 

http://www.playcast.ru/view/10465355/a78cd18c1817fe8ce84269d0dea953794389be6bpl

 

http://www.playcast.ru/view/8392216/3b3f35c61c2118fdb0087cb79bc016259c410fa1pl

 

http://www.playcast.ru/view/10643112/0694a115ad8c76cd83da287094ddd5697ac2b1c6pl

 

http://www.playcast.ru/view/10656737/d1b5a554a98492c5c879d9f3d7ae67875679cf0dpl

 

http://www.playcast.ru/view/11016056/29a07bc29c51cdb19c2e600f1dbdd7e22e5dc44apl

 

http://www.playcast.ru/view/10975228/164b68d4d3e01cae48dffdd4097e0a85aad048fdpl

 

 

 

 

      Народна мудрість говорить: «Творча людина – це пшеничний колос, який за допомогою сил природи дозріває та дарує людям запашну паляницю». То ж створіть свій новий і унікальний світ, наповнений образами, смислами, бажаннями і натхненням. Будьте ТВОРЦЯМИ!

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вижга Валентина Григорівна
    Детально, покроково описано створення плейкаста. Легко в користуванні. Дякую автору.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 липня 2018
Переглядів
3627
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку