стаття "Як вибрати апельсини?"

Про матеріал
Узимку ці яскраві, ароматні цитрусові - часті гості на нашому столі, їх люблять і діти, і дорослі. А щоб вибрати максимально смачні й солодкі, до цієї справи потрібно підійти дуже уважно. На прилавках сучасних магазинів представлений широкий асортимент різних сортів апельсинів, проте не завжди за їх назвою і країною експортером можна вибрати солодкий фрукт. Розберемось, як правильно вибирати апельсини, щоб вони радували не лише своїм зовнішнім виглядом і запахом, але і смаком.
Перегляд файлу

ЯК ВИБРАТИ АПЕЛЬСИНИ?

 

Фотообои на стену Апельсин на заказ в Одессе, Киеве, Харькове,  Днепропетровске!В апельсині міститься величезна кількість вітамінів: А, В1, В2, РР; а також мікроелементів (фосфор, калій, натрій, магній, кальцій і залізо). Але основна перевага апельсина - це, безумовно, вітамін С. У 150 грамах міститься до 80 мг аскорбінової кислоти, повністю покривають добову потребу у вітаміні С.

У світі існує приблизно 100 сортів апельсинів, які відрізняються між собою за розміром, соковитістю, запахом, смаком, кольором. Більшу частину використовують для виготовлення соку,  інші надходять у продаж.

СОРТИ АПЕЛЬСИНІВ

 

Найбільш поширені сорти апельсинів:

* звичайні-це плоди багатонасінні, з жовтою м'якоттю;

* пупкові-з другим зародковим плодиком, з помаранчевою м'якоттю;

* корольки-плоди невеликі, дуже солодкі, з криваво-червоною м'якоттю;

* яффскі - цевеликі плоди дужесолодкі і соковиті, з товстою горбкуватою шкіркою.

Головний критерій при виборі цитрусових – це солодкість фрукта. Найсолодші сорти-це«Succari», «Mosambi». Однак імпортери відмовляються від їх закупівлі, так як дані сорти «безкислотні», а повна відсутність кислуватого смаку робить апельсин несмачним. До того ж, сорт «Mosambi», згідно з результатами досліджень, проведених в 2000 році, найбільш схильним до накопичення радіонуклідів виявився саме цей сорт.

Дізнатися сорт апельсинів можна у продавця. У супровідних документах або на упаковці. За зовнішнім виглядом "пупкові сорти" легко дізнатися за наступною ознакою: форма верхівки повинна бути чимось схожа на пупок.

КРАЇНА ВИРОБНИЦТВА

Одним з факторів вибору апельсина є країна походження фрукта. Цитрусові зріють досить довго, приблизно 8 місяців. Причому в залежностівід сезону вони змінюють колір - на літо стають зеленими, а взимку набувають приємний жовтий колір, поступово збільшуючись в розмірах. Найчастіше плодам не дають можливості, як слід дозріти - в промисловості існують стандарти, яких виробникам треба дотримуватися. Апельсини зривають рано, щоб в цілості довести з Перу, наприклад, до нас. Інша справа-це іспанські апельсини. Їм дають можливість, як слід визріти. В цілому, апельсини з найближчих регіонів-країнСередземномор'я-славляться найкращими смаковими якостями. Також смачні апельсини, вирощені в США. І справа не тільки в кліматі, а в тривалих традиціях обробітки цитрусових і точніше в дотриманнях агротехнологій.

Пупочные апельсиныЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

Стандартні плоди свіжі, чисті, з гладкою або горбистою поверхнею. Діаметр плодів - не менше 50 мм. Якість плодів знижують пошкодження, викликані шкідниками і механічні пошкодження. Плоди з коричньовою плямистою кіркою площею більше 2 см2, є нестандартними.

Розмір. Дрібні сорти - марокканські і єгипетські. Їх варто використовувати для фрешів і в інших кулінарних цілях. А розкішні іспанські плоди краще їсти просто так, адже вони соковиті, солодкі і дужеа роматні, гідні бути окремим десертом;

Колір. Апельсини повинні бути рівного кольору яскравими — різницю простіше зрозуміти, вибираючи фрукти в ящику. І все-таки колір - не найголовніший фактор оцінювання апельсина, тому що стиглий і солодкий буває зеленуватим, а недостиглий можна зробити яскраво-помаранчевим штучним шляхом.

Вага. Найкращий спосіб купити смачний апельсин-потримати його в своїй руці. Якщо відчуваєте його вагу, то в плоді багато соку. Якщо апельсини не холодні, можете понюхати, оцінити їх аромат. Стиглі апельсини більш запашні. Маленькі і середні плоди, найчастіше, солодше, ніж великі. Апельсини - переростки зазвичай пухкі, з посереднім смаком і сухуватою м'якоттю. Мити апельсини потрібно безпосередньо перед вживанням.

МІФ

1. У покупців дивним чином склалася думка, що найсолодші апельсини мають товсту кірку. Знайте, що від товщини кірки солодкість плоду ніяк не залежить, а єдиним плюсом таких апельсинів є процесс очищення - він легший.

2. При виборі фруктів часто покупці орієнтуються тільки на колір плоду, вважаючи, що дозрілий апельсин обов'язково повинен бути чисто помаранчевим, без зеленуватої кірки. Це помилкова думка, тому що колір плоду не впливає на стиглість і солодкість. Кірка апельсина набуває помаранчевий колір під дією високої температури, і якщо в регіоні встановилася стабільно тепла погода - на дереві буде висіти дозрілий фрукт із зеленою кіркою.

Обов'язково понюхайте - стиглі плоди мають виразний аромат. Якщо знайдете апельсини з яскраво - вираженим пупком (верхівка плоду) то, напевно, такий плід буде смачним і солодким.

Відомо, що середньостатистичний вміст аскорбінової кислоти в апельсині – 60 мг на 100 г фруктової маси. Це більше, ніж у лимоні, а смак не порівняти! Навіть найсолодший апельсин, де аскорбінки буде менше, дасть людині денну норму (90 мг) вітаміну С.

Загалом, слід купувати фрукти не менше 50 мм діаметром, так щоб у руці відчувався їхній тягар.

C:\Users\user\Documents\h-4891.jpg.

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
531
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку