стаття "Як вибрати мандарини?"

Про матеріал
Це питання стає особливо актуальним з наближенням головного зимового свята – зустрічі Нового року. Традиція подавати мандарини до святкового столу склалася в радянські часи, коли єдиною зимовою екзотикою були саме вони – абхазькі мандарини. Сьогодні ситуація зовсім інша: виробників багато, сортів ще більше, та і продавці частенько не говорять усієї правди про свій товар. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та вибрати найсмачніші, стиглі та корисні фрукти.
Перегляд файлу

Мандарин: описание, состав и полезные свойства, виды мандариновЯК ВИБРАТИ МАНДАРИНИ?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ароматні, яскраві, солодкі, соковиті мандарини - уявити собі Новий Рік без них просто неможливо! Мандарини неодмінно повинні бути на святковому новорічному столі.

Крім цього, мандарини ще й дуже корисні. Вони підвищують апетит, покращують обмінні процеси і насичують організм такими необхідними в зимовий час вітамінами С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, D і ін. А ще ці фрукти багаті кальцієм, залізом, магнієм, фосфором, калієм, натрієм, різними органічними кислотами, фітонцидами і такими рідкісними корисними речовинами як холін, лютеїн і зеаксантин.

Холін, що міститься в мандаринах необхідний вагітним жінкам. Доведено, що ця речовина знижує ризик вроджених дефектів і вад.

Лютеїн і зеаксантин дуже корисні для зору.

Завдяки вмісту в мандаринах лимонної кислоти, в них ніколи не буває нітратів.

Їсти мандарини рекомендують разом з білою сіточкою, так як вона містить глікозиди. Ці речовини здатні зміцнювати судини.

Купуючи мандарини, перш за все, потрібно вибирати стиглі. Колір шкірки у стиглого мандарина повинен бути насиченим і рівномірним. М'якоть і шкірка мандарина не повинна відрізнятися за кольором. Якщо стиснути шкірку мандарина, то повинен пирснути сік. В іншому випадку - мандарин нестиглий.

Шкірка мандарина повинна бути цілою, без вм'ятин і м'яких плям. Якщо прощупуються м'які ділянки, значить фрукт був підморожений або почав підгнивати.

Зараз існує безліч різних сортів мандаринів. У нашій країні мандарини звикли класифікувати по країні виробника. На наших прилавках найчастіше зустрічаються абхазькі, марокканські, іспанські та турецькі мандарини.

Абхазькі мандарини зазвичай невеликого розміру з тонкою жовтуватою шкіркою. На смак з кислинкою. У м'якоті зустрічаються невеликі насіння.

Марокканські мандарини також невеликі за розміром і трохи приплюснуті за формою. Вони мають тонку пористу яскраво - помаранчеву шкірку, яка добре зчищається. На смак вони солодкі, без кісточок.

Турецькі мандарини за розміром такі ж. Шкірка більш гладка і тонка, помаранчева або жовтувата, зчищається гірше. На смак турецькі мандарини кисло - солодкі. Насіння в них більше ніж в інших мандаринах.

Іспанські мандарини зазвичай більші і дорожчі за інших. У них яскраво -помаранчева пориста товста шкірка, яка легко відділяється. На смак вони дуже соковиті і солодкі, мають кілька кісточок.

Крім звичайних сортів мандаринів зараз можна зустріти різноманітні гібриди мандаринів та інших цитрусових.

Так клементин - це мандарин, схрещений з апельсином - корольком. Клементини зазвичай невеликого розміру, яскраво - помаранчеві, дуже солодкі і соковиті.

Мінеола це гібрид мандарина і грейпфрута. Мінеоли мають грушоподібну форму і яскравий помаранчевий колір з червонуватим відтінком. Цей фрукт відрізняється дуже солодким смаком.

Танжело і натсумікан – це також гібриди мандарина з грейпфрутом. На смак вони більше схожі на апельсин.

Мандарини гарні у свіжому вигляді – їхній яскравий, задерикуватий колір, приголомшливий аромат і чудовий смак не тільки піднімуть настрій, а й забезпечать заряд бадьорості надовго. З мандаринів готують джеми та варення, з їхньої шкірки готують цукати. Цедра та сухі кірки – відмінна приправа не тільки для десертів та випічки, але й для страв із м'яса та птиці. Калорійність мандарину становить 33 ккал на 100 г продукту.

 

http://edim.com.ua/wp-content/uploads/2019/01/132d7f87513153472b1082bcad4dac3c.jpgМандарини – важливе джерело вітамінів та загальнозміцнюючий засіб узимку. Аромат мандаринів пробуджує апетит, а кислоти, що містяться в них, покращують травлення та обмін речовин в організмі. Мандарини можна використовувати, як профілактичний засіб при застуді, оскільки фітонциди, що є в них вбивають бактерії. Настоянка зі шкірки мандаринів може застосовуватись при бронхіті, сухому кашлі, та як засіб для нормалізації травлення.

docx
Додано
15 грудня 2021
Переглядів
290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку