ЯК ВИБРАТИ ПОЛУНИЦЮ?
Дивіться, нюхайте, пробуйте! Полуниця-перша літня ягода, не повинна бути підгнилою, з зеленими хвостиками і яскравими гладкими і сухими ягодами.
* Найкращий спосіб вибрати полуницю-це спробувати пару ягід.
* Полуниця повинна бути зірваною не більше 2-х діб тому і не зберігатися протягом цього часу в холодильнику.
* Полуниця повинна бути сухою і ні в якому разі не повинна бути підгнившою. Плями на ягодах можуть свідчити про присутність хімікатів.
* Ягоди-яскраво-червоні, гладкі, пружні, блискучі. Якщо ягоди занадто темні, то, можливо, вони оброблені селітрою.
* Ягоди повинні бути з зеленими хвостиками. Це найкраща ознака, що полуниця свіжа.
* Не вірте міфу про те, що полуницю вибирають за розміром, ніби велика полуниця з нітратами, а маленька і середня - без. Полуниця буває різних сортів і нітрати можуть бути в ягодах будь-якого розміру, в залежності від того, де і як вони вирощувалися.
* Полуниця, яку не обробляли хімікатами, залишає невеликі плями соку на коробці або посуді де її зберігали.
* Якщо полуницю помили, то через кілька годин вона обов'язково повинна пустити сік. В іншому випадку такі ягоди чимось оброблені або генетично модифіковані.
* Полуниця повинна пахнути ароматом стиглих ягід. Ніяких сторонніх запахів добрив, гнилі або вогкості бути не повинно. Якщо полуниця зовсім не пахне, то, швидше за все, їй «допомогли» скоріше дозріти.
* На Україні у всіх регіонах, крім південних, полуниця зріє на початку червня. Травнева полуниця, швидше за все, вирощена в теплицях із застосуванням хімікатів. Першою на ринки північних регіонів України найчастіше потрапляє полуниця з південних регіонів – з Херсонської, Одеської та Черкаської областей. Ця ягода за час переїзду може трохи пустити сік.
* Турецька полуниця не гірше нашої. Там її вирощують цілий рік по налагодженому процесу. Наявність нітратів перевіряється спеціальними службами. У нас же, з метою добре заробити на ранній полуниці, часто поливають її шкідливими хімікатами для більш швидкого дозрівання.
* При покупці полуниці в магазині можете попросити сертифікат якості у продавця.
Як зберігати?
Полуницю не можна довго зберігати в холодильнику. Якщо її вирощували за допомогою нітратів, то в холодильнику вона перетвориться в нітрити-канцерогенні речовини.
Купуйте полуницю в невеликих кількостях, щоб можна було відразу з'їсти.
Якщо ж все-таки довелося покласти її в холодильник - ні в якому разі не мийте її. Інакше ягоди пустять сік і перетворяться в "кашу".
Харчовацінність
Полуниця багата вітамінами групи C і В, містить фолієву кислоту, залізо, мідь, йод, цинк.
Полуницю не можна вживати людям з алергією на цю ягоду, людям із захворюваннями шлунково - кишкового тракту під час загострення хвороби (виразкова хвороба, гастрит та ін.). Якщо загострення немає, то можна в невеликих кількостях.
Хорошу стиглу полуницю без нітратів і хімікатів гріх не заморозити на зиму, а яке смачне полуничне варення в зимку з гарячим чаєм!
До речі, вважається, що при тепловій обробці вітаміни знищуються, тому корисніше їсти все-таки свіжі ягоди, тому не забудьте влітку побалувати себе смачними ягодами і фруктами.