STEM - проєкт природний заповідник «Михайлівська цілина»

Про матеріал
STEM - проєкт природний заповідник «Михайлівська цілина». Вивчаємо рідний край. Дізнаємось про Сім чудес Сумщини. Урізноманітнюємо знання про природничий капітал нашої Батьківщини. Плекаємо любов до рідної землі, навчаємо берегти та примножувати природні багатства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природний заповідник «Михайлівська цілина»

Номер слайду 2

Історія виникнення«МихайлІвська цілина» – єдиний природний заповідник на території Сумської області (площа 882,9 га), який знаходиться в підпорядкуванні Міністерства енергетики та захисту довкілля України. Розташований він на території Лебединського та Недригайлівського районів – у басейні річки Сула (біля с. Великі Луки Катеринівської сільради Лебединського району). Заповідна територія, де охороняються найпівнічніші ділянки лучного степу, була створена для збереження та відтворення степових природних комплексів, що мають важливе природоохоронне та наукове значення.

Номер слайду 3

Цікавим і унікальним є біорізноманіття заповідника. Цікавим і унікальним є біорізноманіття заповідника. Його флора нараховує близько 525 видів. Серед них: 175 видів степових, 13 лучних, 90 водно-болотних, 62 лісових. Тут зростають рослини, занесені до Червоної книги України: брандушка різнобарвна, горицвіт весняний, сон розкритий, декілька видів ковили (волосиста, пірчаста, рябчик руський та ін.). Із рідкісних грибів тут виявлено зморшок степовий та печерицю таблитчасту. Загалом з-поміж судинних рослин, занесених до Червоної книги України, на теренах заповідника виявлено ще 14 видів, серед яких два види включено до Червоного списку Міжнародної спілки охорони природи, один вид – до Європейського Червоного списку, три – до додатку Бернської Конвенції.

Номер слайду 4

Тваринний світ. У тваринному світі Михайлівської цілини мало великих тварин. Фауна природного заповідника представлена типовими для регіону видами: лисиця, вовк, козуля, дикий кабан, заєць-русак, ласка, куниця. Однак тут мешкає близько 20 видів тварин та комах, занесених до Червоної книги України: мишівка степова, тушканчик великий, горностай, мідянка звичайна, сорокопуд сірий, лунь лучний, ксилокопа звичайна, махаон, джміль лезус, стрічкарка орденська малинова, стрічкарка блакитна та ін.

Номер слайду 5

Світ комах. Взагалі світ комах степу дуже багатий – понад 1000 видів. Із метеликів найпоширеніші дрібні голубянки та білі капустянки, сонцевик будяковий, совки. Привертають до себе увагу малопомітні рожевокрилі, блакитнокрилі, сірі та зелені коники. Особливо багато в степу бджіл і джмелів, що забезпечують перехресне запилення рослин.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку