Стенд "Період сучасної математики"

Про матеріал
Матеріали для створення стенду "Історія математики" - "Період сучасної математики"
Перегляд файлу

C:\Users\B96E~1\AppData\Local\Temp\Rar$DR20.719\3.pngСучасна математика

19 ст. – …

Створення інтегрального, а також диференціального числення призвело до початку «вищої математики». На відміну від поняття границі, методи математичного аналізу, які лежали в основі, виглядали куди більш зрозумілими. Довгий час математики, в тому числі і Ньютон з Лейбніцем, безрезультатно намагалися дати точне визначення границі. Але, незважаючи на це і на чисельні сумніви у визначенні математичного аналізу, вони продовжували знаходити все більш широке застосування. Інтегральне, а також диференціальне числення придбали статус наріжних каменів в математичному аналізі, який згодом увібрав у себе і теорію диференціальних рівнянь, і диференціальну геометрію, і варіаційні обчислення, і багато іншого. І тільки в XIX столітті математикам все ж вдалося сформулювати чітке визначення границі.

D:\документы\Історія математики\Портереты математиков\Лобачевський.jpgМикола Іванович Лобачевський  (1792-1856) В історію математики М. І. Лобачевський увійшов як перший учений, який виступив з принципово новою теорією геометрії. Тим самим, він завоював собі почесне звання "Копернік геометрії". М.І. Лобачевський зробив сміливий висновок про те, що можлива геометрія, яка грунтується на запереченні аксіоми паралельності Евкліда. Усе життя він присвятив створенню цієї "уявної геометрії", яка зараз називається геометрією Лобачевського. У цій геометрії до даної прямої через дану точку можна провести нескінченно багато прямих, їй паралельних. Це була справжня революція в науці. "Легше було зупинити Сонце, легше було зрушити Землю, ніж звести паралелі до сходження" (В.Ф.Каган) Крім геніальних робіт з геометрії вченому належить ряд важливих праць з алгебри та аналізу. Він запропонував точне визначення функції, довів одну з ознак збіжності рядів, установив відмінність між неперервністю та диференційовністю функції..
ОстроградськийМихайло Остроградський (1801-1862) Діапазон наукової творчості Остроградського надзвичайно широкий: диференціальне та інтегральне числення, алгебра, теорія чисел, диференціальна геометрія, теорія ймовірностей, математична фізика, варіаційне числення, аналітична механіка, теорія удару, балістика тощо. 200-річчя з дня народження славетного українського математика за рішенням ЮНЕСКО у 2001р. відзначила міжнародна наукова громадськість.

ВоронийГеоргій Феодосійович Вороний (1868-1908) належить до когорти найвідоміших українських математиків минулого. Визнаний фахівцями як один із найяскравіших талантів у галузі теорії чисел на межі ХІХ-ХХ століть, Г.Ф. Вороний за своє життя встиг надрукувати всього дванадцять статей. Але яких! Вони дали поштовх для розвитку кількох нових напрямків в аналітичній теорії чисел, алгебраїчній теорії чисел, геометрії чисел, які нині активно розвиваються у багатьох країнах.

D:\документы\Історія математики\Портереты математиков\Галуа.jpgЕварист Галуа (1811-1832) За 20 років життя французький математик Еварист Галуа встиг зробити відкриття, що поставило його на рівень найвидатніших математиків ХІХ століття. Розв'язуючи задачі з теорії алгебраїчних рівнянь, він заклав основи сучасної алгебри, вийшов на такі фундаментальні поняття, як група (Галуа першим використав цей термін, активно вивчаючи симетричні групи) і поле (скінченні поля носять назву полів Галуа). Відкриття Галуа справили величезне враження і поклали початок новому напрямку математики - теорії абстрактних алгебраїчних структур.

D:\документы\Історія математики\Портереты математиков\Ковалевська. jpg.jpgСофія Василівна Ковалевська  (1850-1891) "В історії людства до Ковалевської не було жінок, рівних їй за силою і своєріднісю математичного таланту" (С.В.Вавілов).Визначний російський математик, письменниця і публіцист. Професор Стокгольмського університету. Авторка праць з математичного аналізу (диференціальні рівняння і аналітичні функції), механіки і астрономії. Перша жінка, яку обрано членом-кореспондентом Петербурзької Академії Наук.

D:\документы\Історія математики\Портереты математиков\267px-Hilbert.jpgD:\документы\Історія математики\Портереты математиков\267px-Hilbert.jpgD:\документы\Історія математики\Портереты математиков\Пуанкаре -Raymond_Poincaré.jpgЖюль Анрі Пуанкаре (1854-1912) Видатний французький математик, фізик, філософ і теоретик науки. Пуанкаре називають одним із найбільших математиків всіх часів, а також одним із останніх математиків-універсалів, людиною, здатною охватити всі математичні результати свого часу. За тридцять з лишнiм рокiв напруженої творчої дiяльностi Пуанкаре залишив величнi працi практично у всiх областях математичної науки. Фундаментальнiсть та розмаїття пошукiв зробили його загальновизнаним лiдером цiєї науки в очах сучасникiв.
Давид Гільберт  (1862-1943) Математик-універсал, ім'я якого зустрічається майже в усіх розділах сучасної математики. В 1900 р. на Всесвітньому математичному конгресі (Париж) Гільберт сформулював 23 важливі математичні проблеми, вирішення яких, на його думку, сприяло б подальшому розвитку математики. "Ми, математики, часто оцінюємо свої успіхи міркою того, які з Гільбертових проблем пощастило досі розв'язати"

Михайло Пилипович Кравчук  (1892-1942) - автор понад 180 робіт, в тому числі 10 книг із різних розділів математики Левицький(алгебра і теорія чисел, теорія функцій дійсної і комплексної змінних, теорія диференціальних та інтегральних рівнянь, теорія ймовірностей і математична статистика, історія математики тощо.) Ці наукові праці увійшли до скарбниці світової науки. Тепер існують на сторінках наукових досліджень многочлени Кравчука, моменти Кравчука, осцилятори Кравчука. А ось від 2001 р., завдяки пошукам Івана Качановського, українського науковця зі США, виявилося, що наукові твори М. Кравчука прислужилися і до винаходу першого в світі електронного комп'ютера!

docx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
920
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку