"Стежками Сковороди"

Про матеріал
Для вивчення творчості Г.Сковороди та його мандрівки по Слобожанщині, як талановитого письменника, щоб передати філософські знання.
Перегляд файлу

                                Стежками Григорія Сковороди

Їдучи влітку шляхами Полтавщини, мимоволі споглядаєш обабіч дороги дороговкази - путівники: «Музей  письменника  М.В. Гоголя» у Диканьці, «Музей -  садиба філософа  Г.С.Сковороди» у Чорнухах. Славиться і пишається Полтавщина відомими іменами діячів, письменників, гончарів. А що ж  Харківщина? Прямуємо з Богодухова до Харкова і теж бачимо дороговказ «село Сковородинівка».

Ім’я  Григорія Сковороди тісно увійшло і закарбувалося у літературну стрічку Харківщини.  Знаємо і шануємо ім’я  байкаря Сковороди, бо написав відому і таку життєву байку «Бджола та Шершень» у збірці «Байки Харківські». Щоразу, коли мандруєш широкими просторами Слобожанщини, уявляєш, як ходив філософ просторами, помічав життєві незгоди і  давав поживу для роздумів у настановах пісень  збірки «Сад Божественних пісень». Такий він, наш Сковорода, що значну частину свого життя працював тут та знайшов свій останній прилисток у землі харківській.

Великий філософ залишив щедру спадщину: обсягом широку, змістовністю глибоку і щодо світогляду - чисту та моральну. Можна назвати Г.С. Сковороду «безсрібним», адже майна не стяжав, жив просто. І за це приймали народ під свої покрівлі. А Сковорода в добу Руїни віддавав усе, що мав: щирі поради, настанови, дружні докори. «Як тільки помічаю, що хтось добровільно заради другого наражається на небезпеку, той, певним чином, ніби витрачає своє життя для нього. Іноді може здатися, що я гніваюся на найдорожчих мені людей. Але це не гнів, а надмірна моя гарячковість, викликана любов’ю», - писав Сковорода.

«Сковороді не треба було самому шукати читачів - вони його шукали»,- відзначав дослідник його творчості С. Єфремов. Тому й сьогодні звертаємося до творіння письменника - філософа, бо нагальною потребою для молодих і старших є проблема пошуку свого «Я». Пошук щастя, яке, виявляється, можна знайти, прислухавшись до свого серця. Тоді знайдеш своє покликання, трудитимешся у своєму природженому ділі - і будеш щасливим від того. Так філософ трактує постійний пошук людини бути щасливою. Нині пошуки птаха щастя ведуть до кабінетів психологів, психотерапевтів, створюються хаби, в яких   людина шукає порятунок від самотності та нудьги. Так, соцмережі  можуть зробити людину нещасною. І тут варто згадати Г. Сковороду, класика української літератури, поради якого в іншій інтерпретації знаходиш у модних журналах. Так, пошук гармонії, краси, себе - вони вічні. А в основі нашої життєвої філософії має лежати проста сковородинівська формула - любов і вдячність. Пам'ятаєте його вислів:  «Якщо я хочу, щоб мене любили - я сам перший люблю»? І гармонія селиться у душі.

«Світ ловив мене, але не впіймав», - такі слова викарбовано на його могилі. А люди мають мати чітке карбування у мізках, що світ зла, облуди, нелюбові, надміру в усьому  не мають затягти у свої тенета, бо від того не буде щасливою сама людина. Для цього живуть і творять письменники і філософи на Землі. Цьому вчив і наш Г. Сковорода.

Оригінальні рефлексії Г.Сковороди над Біблією, його мислення образами і метафоричним спогляданням засвідчують нову духовну якість національної культури.  Повертаймося ж  на стежку пошуку самоідентичності, культури з «національним» ядром, енергією гармонії, споглядання світу природи. І щастя не забариться у нашому напрямку. Не гаймо часу, бо «з усіх втрат втрата часу найдорожча» - вчив український філософ Г. Сковорода.

 

 

doc
Додав(-ла)
Салій Зоя
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
8 жовтня 2021
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку