Презентація. Стратегія і тактика мовленнєвої поведінки

Про матеріал

Урок з риторики в 10 класі на тему "ЕФЕКТИВНІСТЬ МОВЛЕННЯ. СТРАТЕГІЯ І ТАКТИКА МОВЛЕННЄВОЇ ПОВЕДІНКИ. КОМУНІКАТИВНИЙ НАМІР. МОВЛЕННЄВИЙ ВЧИНОК. МОВЛЕННЄВА ПОДІЯ".

Мета: формування в учнів компетентностей доцільно й виправдано вибудовувати стратегію мовленнєвої поведінки і користуватися правилами комунікативних дій.

Можна використовувати під час онлайн-навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стратегія і тактика мовленнєвої поведінки10 клас. Трохимець Є. Й.

Номер слайду 2

Ключове питання. Чи залежить життєвий та професійний успіх людини від уміння спілкуватися?

Номер слайду 3

Ефективність мовлення Ефективність мовлення визначається ступенем досягнення мети спілкування. Ефек­тивність мовлення залежить від правильності й точності добору мовних засобів у кожній конкретній ситуації, а також від мовленнєвої поведінки мовця.

Номер слайду 4

Мовленнєва поведінка Мовленнєва поведінка — це сукупність мовленнєвих дій людини. Одиницею мовленнє­вої поведінки є мовленнєвий вчинок — конкретний мінімальний акт у спілкуванні. У кож­ної людини, залежно від рівня освіти, внутрішньої культури, багатства словника, фізичного й психологічного стану в момент спілкування та інших факторів, різна мовленнєва поведінка й неоднакові мовленнєві вчинки. 

Номер слайду 5

Ефективність спілкування прямо пропорційна докладеним комунікативним зусиллям. Порівняйте мовленнєві вчинки учасників діалогу. Мовленнєвий вчинок. Покупець. Продавець. Привітання. Добрий день!ігнорування. Знайомство. Мене звати Інна.ігнорування. Спілкування. Скажіть, будь ласка, чи є зараз…Не морочте голову! На сайті все на­писано!..

Номер слайду 6

Стратегія і тактика мовленнєвох поведінки. Мовлення людини ефективне, якщо вона готується до виступу чи до спілкування з ки­мось, тобто планує свою мовленнєву поведінку, прогнозує її успіх (стратегія) і визначає при цьому її поетапні дії (тактика). Стратегію розглядають як мистецтво керівництва, що ґрун­тується на правильних прогнозах відносно мети, а тактику — як прийоми, способи досяг­нення цієї мети.. Отже, стратегія — це комунікативні цілі, а тактика — засоби досягнення цих цілей. Відповідно до мети спілкування (стратегія) здійснюють відбір і мовних засобів (так­тика).

Номер слайду 7

Мовленнєві стратегії підпорядкування, дискредитації, заперечення, проти­ставлення, уникнення, перебивання, мотивування незгоди, емоційного впливу (установка на конфлікт чи конфронтацію),близькості (установка на контакт, дружбу, співпрацю, прохання). 

Номер слайду 8

Тактикитактика перевтілен­ня, узагальнення, наведення прикладу, несподіванки, провокації, внесення елементу неформальності, «підмазування» аргументу, маскування, обачливості, маніпуляції «чужі — свої».

Номер слайду 9

Тактичний хідзгрубіла лексика, підвищений тон, натяк, недомовка, двозначність, іронія етикетні формули, епітети, пестлива лексика, спокійний чи лагідний тон мовлен­ня та ін.

Номер слайду 10

Наприклад, вам треба налагодити стосунки з учнем іншого класу з метою сумісної під­готовки до виступу на олімпіаді з біології (виготовлення ко­мандної стіннівки, виконання лабораторних робіт з метою тренування та ін.). Яка у вас буде стратегія мовленнєвої поведінки? Звичайно ж, зближення. Якими будуть тактики в першо­му неформальному діалозі? Установити товариські або хоча б нейтральні стосунки, з’ясувати, наскільки цей учень піддається впливу, щоб можна було в разі потреби доручити йому якісь завдання. Для реалізації цих тактик ви визначаєте комунікативні наміри: використати добрий тон спілкування, етикетні формули, усмішку та ін. 

Номер слайду 11

Робота з підручником. Вправа 4 с. 70. Вправа 6 (А) с. 71.

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Вивчити п. 21-22. Виконати вправу 6 (Б) с. 71.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вірик Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
14415
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку