Створення креслень за допомогою редактора Corel

Про матеріал
Матеріал підійте для керівників гуртків робототехніки для занять з макетування.
Перегляд файлу

Методична розробка заняття

Тема: «Створення креслень для виготовлення основи та комплектуючих Бізікуба»

Мета:

Начальна  - навчити вихованців створювати ескізи для виготовлення бізікуба в програмному середовищі CorelDraw, навчити підготовлювати ескізи для різки на лазерному верстаті СО2,

Розвивальна – розвивати навички роботи в графічному редакторі CorelDraw, розвивати просторове мислення та креативність, розвивати навички робити з кресленнями .

Виховна – виховувати прагнення вивчати сучасні інформаційні технології, виховувати самостійність у роботі та прийняті рішень, доброту.

Обладнання: ноутбуки, програми CorelDraw  та Laser Cad, мультимедійний проектор, мережа інтернет.

Тип заняття: комбіноване.

Тривалість: 90 хвилин.

План заняття:

  1. Організаційна частина.
  2. Актуалізація опорних знань та навичок.
  3. Мотиваційна частина.
  4. Основна частина.
  5. Практична частина.
  6. Фізкультхвилинка.
  7. Заключна частина.

 

 

 

Хід заняття

  1. Організаційна частина.

Облік відвідування гуртка, перевірка готовності вихованців до заняття.

  1. Актуалізація опорних знань та навичок.

Пригадати над чим працювали на минулих заняттях шляхом невеличкого опитування.

  • З якими графічними редакторами для створення креслень ми з вами ознайомились під час попередніх занять ?

                                                                   (Компас 3D, FreeCad, CorelDraw)

  • В якій програмі краще робити ескізи для художньої різки або гравіювання на лазерному верстаті СО2?

                                                                                                     (CorelDraw)

  • З яким редактором ми працюємо безпосередньо під час роботи на верстаті?

                                                                                                         (Laser Cad)

  1. Мотивація навчальної діяльності.

Повідомлення теми та мети заняття.

  • Сьогодні на занятті я пропоную вам зайнятись підготовчими роботами для виготовлення Бізікубу! Під час заняття ми поглиблено ознайомимось з інструментами графічного редактора CorelDraw, самостійно розробимо ескіз  та створимо креслення для різки на станку. Навчимось адаптувати креслення для різки на верстаті СО2.
  1. Основна частина.

Викладення основного матеріалу заняття. Усі операції керівник демонструє на екрані мультимедійного проектора.

  • То що ж таке Бізікуб?

Бізікуб (або бізібокс) – це незвичайна розвиваюча іграшка, яка сподобається допитливому малюку у віці від 1 року. Це джерело корисних вправ для малюка, які сприяють розвитку дрібної моторики, фантазії, логічного мислення, а також привчають до правильного використання ряду побутових предметів. Це необхідна іграшка для дітей, які мають вади психічного або фізичного розвитку в плані моторики. Така іграшка буде корисна для малюків з аутизмом, або синдромом затримки розвитку.

Сьогодні на занятті я пропоную вам зайнятись виготовленням Бізікубу, а саме підготувати креслення для різки на станку. На наступних заняттях ми будемо збирати та декорувати його. А готовий виріб я пропоную подарувати дитячому садку, в групу для дітей з особливостями розвитку.

      То з чого ж варто почати виготовлення кубу? Використовуючи мережу інтернет пропоную вам ознайомитись з видами та дизайном бізікубів та бізібордів (розвивальні дошки).

Бізікуб має вигляд кубу, з великою кількістю рухомих деталей, елементів різного застосування, кольорів та текстур.  Виготовлення кубу ми можемо поділити з вами на такі етапи :

  • Виготовлення креслень.
  • Вирізування фанери відповідно до креслень.
  • Збирання та декорування готової роботи.

Під час заняття сьогодні ми з вами підготуємо креслення для подальшої роботи.

Оскільки бізікуб це дитяча іграшка, відповідно матеріали для її виготовлення мають бути екологічно чистими. Беручи це до уваги, наш куб ми будемо виготовляти з деревини, а саме з фанери.

 І так з чого ж розпочати роботу? Виготовлення ескізів можна умовно поділити на два частини:

  • Виготовлення основи.
  • Виготовлення комплектуючих.

Виготовляти креслення ми будемо в редакторі CorelDraw.

Які основні інструменти на знадобляться?

  • Більшість видів інструментів для малювання лінії:
  • Free hand – малювання довільно комп’ютерною мишкою, без застосування додаткових ефектів.
  • 2-point line – утворюється пряма ліня між двома точками. Для того щоб її намалювати треба вказати початок та кінець лінії.
  • B-spline – поєднує у плавну лінію усі створені точки. Чим менша відстань між точками  тим плавніше буде лінія і переходи між ними.
  • 3-point curveдуга, яка утворюється двома точками, третя точка вказує на місце вигину лінії.
  • Інструменти для видалення зайвих об’єктів Crop tool.
  • Геометричні примітиви ( ellipse, rectangle та інші)

Цих інструментів нам буде достатньо для виготовлення креслень.

З чого варто розпочати роботу?

Створимо креслення для виготовлення основи іграшки, а саме кубу.

      Використовуючи інструменти 2-point line, rectangle, та меню Crop tool креслимо основу кубу. Розмір граней 30х30 см.

      Для виготовлення кубу нам необхідно накреслити 6 граней однакового розміру. Обов'язково треба продумати наперед спосіб збірки готової роботи та врахувати це під час розробки креслень. Креслення повинні бути охайними, та мати зайвих ліній, крапок або інших деталей. Кожний елемент в креслені буде прорізаний на верстаті!

При збереженні готового кресленя обов'язково вказуємо формат DXF.

      Чому саме DXF? Цей формат є універсальним для різки на різних видах станків. Не потребує додаткової обробки або конвертації перед початком вирізування.

Створення комплектуючих для іграшки бізікуб.

      Створення наповнення для бізікубу – це особливий творчих процес, адже бізікуб може містити у собі елементи різних текстур, кольорів та розмірів. Обов’язково різні рухомі елементи, частини логічних пазлів, елементи у вигляді знайомих малюкові речей побуту, транспорту, тварин, або елементів природи.

  • Я пропоную вам розділитись на невеличкі групи і обрати наповнення для кубу, поділити виготовлення ескізів між собою. Для пошуку натхнення та ідей можна використовувати мережу інтернет, або малювати ескізи самостійно. Перед початком роботи хочу ознайомити вас з дуже корисним прийомом при створенні художнього ескізу, особливо якщо ви не маєте вроджених художніх здібностей.
  •  Для створення якісного зображення достатньо обрати малюнок який вам до вподоби.  Наприклад зображення  крокодила. Через меню «вставка» перетягуємо зображення крокодила на робочу панель редактора Corel draw. Потім використовуючи інструмент B-spline обводимо охайно малюнок по контуру. Після цього видаляємо зображення і в нас залишається якісний та гарний ескіз крокодила, який нам потрібно допрацювати за своїм смаком. При виготовленні креслення звертаємо увагу на розмір наших об’єктів, вони мають гармонічно виглядати на готовій роботі. Також важливо наперед продумати і накреслити усі необхідні отвори та пази для з’єднання деталей, якщо вони передбачені. Креслення деталей .
  1. Практична частина

Розпочинаємо практичну роботу. Перед початком роботи за комп’ютером пригадуємо техніку безпеки при роботі у комп’ютерному класі (Додаток №4). Діти працюють самостійно, керівник гуртка надає допомогу за необхідності.

  • Пригадавши техніку безпеки в комп'ютерному класі, можемо приступати до роботи. Відкриваємо редактор CorelDraw, створюємо новий документ і починаємо працювати. Під час роботи за бажанням використовуємо мережу інтернет для пошуку натхнення або ідей для ескізів. (Додаток 1)
  1. Фізкультхвилинка.

Під час практичної роботи за комп’ютером обов’язково кожні 15 хвилин потрібно робити невеличку зарядку для очей (Додаток №5)

  1. Заключна частина.

В кінці заняття обов’язково потрібно обговорити усі труднощі у роботі. Обговорити креслення виготовленні вихованцями. Також важливою частиною підсумкової частини заняття є мотивування вихованців на наступне заняття.

  • Під час наступного заняття ми з вами будемо вирізати усі наші креслення на лазерному верстаті і готуватись до збірки та декорування готової роботи.

 

docx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку