Сучасні екологічні проблеми охорони природи в сільськогосподарському виробництві

Про матеріал
Сучасні екологічні проблеми охорони природи в сільськогосподарському виробництві
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні екологічні проблеми охорони природи в сільськогосподарському виробництві

Номер слайду 2

План1. Глобальні екологічні проблеми охорони природи, їх характеристика, шляхи і перспективи вирішення.2. Забруднення природного середовища, як найважливіша екологічна проблема.3. Класифікація забруднень природного середовища.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Глобальні екологічні проблеми:народонаселення Землі та пов′язані з ним проблеми;проблема сировинних ресурсів;енергетичні проблеми;харчові проблеми;скорочення біорізноманіття;знеліснення територій;забруднення геосфер;глобальне потепління.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Проблема сировинних ресурсів. Для задоволення своїх потреб, що дедалі зростають, і підвищення комфортності існування людина до надзвичайно високого рівня розвинула енергетичну, хімічну, нафтопереробну, гірничу, металургійну й легку промисловість, машинобудування, транспорт, засоби зв'язку. Щороку людство видобуває з надр Землі понад 3,5 млрд т вугілля, щодня використовує приблизно 10 млн т нафти та її продуктів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Щодня на планеті Земля зникає від одного до десяти видів тварин, щотижня – мінімум один вид рослин. Для раціонального використання природних ресурсів існує правило – не брати від природи більше, ніж потрібно, а також відновити те, що піддається відновленню.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Основні шляхи розв′язання паливно-енергетичної проблеми:боротьба з втратами при добуванні, переробці, збагаченні і транспортуванні палива;економія при споживанні і вторинне використання енергоресурсів;збільшення частини електроенергії в електробалансі;перехід до електрохімічних процесів, до прямого перетворення атомної енергії.

Номер слайду 13

Забруднення - це поява у довкіллі людини забруднюючих речовин чи будь яких інших агентів (від вірусів до звукових хвиль надмірної інтенсивності), які безпосередньо чи опосередковано негативно впливають на людину і на створене нею для власних потреб штучне середовище. Забруднення природного середовища, як найважливіша екологічна проблема.

Номер слайду 14

Класифікація забруднень природного середовища. Розрізняють такі забруднення природного середовища:за типом походження: механічні, хімічні, фізичні та біологічні.за типом походження: матеріальні, енергетичні;за часом взаємодії з довкіллям: стійкі, середньотривалі та нестійкі;за способом впливу: прямого та стороннього впливу на біоту;навмисні, супутні, аварійно-вибухові.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Компоненти ціни забруднення: втрата ресурсів внаслідок експлуатації технологій з великою кількістю відходів;вартість ліквідації забруднення та контролю над ним;ціна здоров′я людей.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Стійкі забруднення – забруднювачі, які не руйнуються впродовж тривалого часу, не усувається їх шкідлива дія самою природою (пластмаса, поліетилен, радіоактивні речовини, гума тощо). Нестійкі забруднення – швидко руйнуються під дією природних фізико-хімічних або біохімічних процесів (побутові стічні води). Навмисне забруднення – це цілеспрямоване знищення лісів, використання родючих земель під забудову, утворення кар′єрів, шлаконакопичувачів, неправильне використання ресурсів. Супутні забруднення – поступові зміни стану біосфери окремих районів планети під впливом антропогенної діяльності (опустелювання, висихання боліт, кислотні дощі, парниковий ефект).

Номер слайду 22

Основними техногенними забруднювачами природного середовища є різні гази, газоподібні речовини, аерозолі, пил, радіоактивні, електромагнітні, магнітні й теплові випромінювання, шуми та вібрації, промислові стоки, комунальні і побутові відходи, хімічні речовини (пестициди і мінеральні добрива), нафтопродукти. До найпоширеніших і найнебезпечніших забруднювачів належать: діоксид азоту, бензол, пестициди, нітрати, поліхлоровані дифеніли, соляна кислота.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Основні можливі джерела забруднення природного середовища у сфері сільськогосподарського виробництва:пестициди,гербіциди,тваринництво. Пестициди – це речовини синтезовані і використовувані для контролю чисельності небажаних живих організмів в екосистемах. Гербіциди – це речовини, що використовуються для вибіркового або суцільного знищення рослин (бур′янів).

Номер слайду 25

Основні шляхи запобігання забруднення природного середовища в сільськогосподарському виробництві:введення нових, модернізованих технологій виробницта;сприяння розвитку землеробства, що ґрунтується на основі максимальної утилізації всіх відходів, що утворюються в господарстві;відмова від синтетичних мінеральних добрив, пестицидів, регуляторів росту й харчових добавок;запобігання нормального стану ферм і тваринних комплексів тощо

Номер слайду 26

Енергетична проблема людства. Енергія Сонця. Вітрова енергія. Термальна енергія земліЕнергія внутрішніх вод. Енергія біомаси

Номер слайду 27

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пролеми та їх сутність. Причини виникнення. Шляхи подолання. Проблема війни і миру  Проблема тероризму  Екологічна проблема  Сировинна й енергетична  Демографічна проблема  Продовольча проблема  Проблема освоєння Світового океану  Проблема подолання відсталості країн, що розвиваються  Домашнє завдання Глобальні проблеми людства. Скласти міні проект «Використання нетрадиційних видів енергії в моєму селищі». У проекті проаналізувати та дійти висновку який вид енергії підходить для нашого регіону.

pptx
Додано
23 лютого 2023
Переглядів
511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку