Світ людини в образотворчому мистецтві. Портрет. Пропорції постаті людини

Про матеріал
Презентація "Світ людини в образотворчому мистецтві. Портрет. Пропорції постаті людини" для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації подано історію вивчення пропорцій тіла людини, представлені різні види зображення портретів постаті людини в стані спокою різними художниками. Дано Творче завдання «Мої роздуми», «Я читаю (малюю, дивлюсь у вікно тощо)» та представлено зразки робіт по даній темі виконаних різною технікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ людини в образотворчому мистецтві. Портрет. Пропорції постаті людини 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Як зобразити людину у повний зріст? Що для цього треба знати? Що таке пропорції постаті людини? Як зобразити людину у стані спокою? Чи змінюються пропорції людини у стані спокою та під час руху?

Номер слайду 3

Вивчення пропорцій і будови постаті людини — важке, але дуже цікаве завдання. Віктор Чаус. Розмова

Номер слайду 4

Ще у Стародавньому Єгипті люди вивчали пропорції фігури людини. Звісно, у них було своє бачення, як потрібно зображати людину, що відобразилось у канонах. Канон — закономірність у пропорціях людського тіла, яка вважається досконалістю й виражається простим співвідношенням чисел.

Номер слайду 5

В основі кожного канону є модуль — розмір певної частини тіла або обличчя людини. У різні часи за модуль приймали висоту голови, довжину хребта чи його частини, довжину стопи або кисті. Під пропорціями тіла розуміють співвідношення між різними частинами тіла людини, що вважалися досконалими в мистецтві в різні часи.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вивченню пропорцій людського тіла приділяли увагу художники різних епох, але ретельної розробки ці пропорції набули тільки за доби Відродження.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Багато художників працювало над законами про пропорції тіла людини, зокрема Леонардо да Вінчі та Мікеланджело. Леонардо да Вінчі Мікеланджело Боунарротті

Номер слайду 12

Видатний італійський художник епохи Відродження Леонардо да Вінчі визначив такі пропорції людського тіла.1. Голова і тулуб становлять половину всієї постаті людини. Друга половина постаті — це ноги.2. Ширина розставлених рук наближається до величини зросту людини.3. Ширина плечей людини (чоловіка) дорівнює двом головам.4. Довжина руки дорівнює трьом розмірам голови.5. Опущена рука доходить до половини стегна.6. Довжина кисті руки дорівнює розміру обличчя.7. Довжина стопи дорівнює висоті голови.

Номер слайду 13

У цій роботі Леонардо да Вінчі визначив пропорції людини і довів, що при розставлених ногах та розведених у сторони руках фігура людини вписується у коло, в центрі якого розташований пупок. Голова дорівнює 1/8 всього зросту людини. Проведіть експеримент. Чи правильно визначив пропорції людини Леонардо да Вінчі?

Номер слайду 14

Леонардо да Вінчі. Вітрувіанська людина. Цей малюнок, виконаний чорнилом, став результатом вивчення Леонардо да Вінчі теорій про людські пропорції, які описав давньоримський архітектор Вітрувій. Вітрувій

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Марія Раєвська- Іванова. Автопортрет з моделлю• Зверніть увагу на твори художників/художниць, розміщені на сторінках цієї теми. Що ви можете сказати про людей, яких зобразили художники/художниці? Вони перебувають у стані спокою чи рухаються? Як ви це визначили? Які є правила зображення стану спокою?

Номер слайду 20

Генріх Семирадський. Біля джерела

Номер слайду 21

Дмитро Чаус. Прима

Номер слайду 22

Правило передачі спокою:відсутність діагональних напрямів;об’єкти зображені в спокійних (статичних) позах, немає кульмінації дії;якщо композиція є симетричною, урівноваженою або утворює прості геометричні схеми (трикутник, коло, овал, квадрат, прямокутник), то вона вважається статичною.

Номер слайду 23

Для того щоб намалювати фігуру людини у спокійному стані (сидить, стоїть, лежить), потрібно уважно поспостерігати і визначити особливості цієї людини.

Номер слайду 24

Творче завдання«Мої роздуми»«Мої роздуми», «Я читаю (малюю, дивлюсь у вікно тощо)». Намалюйте фігуру людини у стані спокою. (Техніка виконання за вибором.)https://www.youtube.com/watch?v=z2n. Czjv. B59 A&ab_channel=%D0%AE%D0%BB%D1%96%D1%8 F%D0%93%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%BB%D1%8 E%D0%BA

Номер слайду 25

Не забуваємо про пропорції людини!

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Під час малювання фігури людини важливо враховувати масу нюансів, які вплинуть на кінцеву якість малюнка. Необхідно враховувати пропорції, тому важливо вивчити анатомію, а також навчитися доповнювати малюнок світлом і тінями. Щоб зрозуміти, як намалювати людину олівцем, потрібно зрозуміти найперший етап малювання – це створення начерку чи макету. Опираючись на малюнок, малюнок доповнюється всіма іншими рисами.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пильцова Наталія Вікторівна
    гарно Дякую Але не треба головами міряти людини зріст Це не естетично і нелюдяно. Ми міряємо розміром голови а не головою
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Наталія Смирнова
    Величезна подяка за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 грудня 2023
Переглядів
980
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку