Світ речей в образотворчому мистецтві. Декоративне вирішення натюрморту

Про матеріал
Презентація "Світ речей в образотворчому мистецтві. Декоративне вирішення натюрморту " для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття декоративного натюрморту, та поради як його виконати за допомогою кольору та форми предметів. Дано Творче завдання "Декоративний натюрморт" та представлено зразки робіт декоративних натюрмортів виконаних різною технікою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ речей в образотворчому мистецтві. Декоративне вирішення натюрморту 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Що таке декоративний натюрморт? Пригадайте, що таке стилізація. Як можна стилізувати звичайні побутові речі, щоб мати змогу зобразити декоративний натюрморт?

Номер слайду 3

Декоративний натюрморт з’явився не так давно — наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. Саме тоді зароджувалися найрізноманітніші напрями та течії у мистецтві. Це час художніх експериментів з кольором, формою, простором. Чим відрізняється декоративний натюрморт від реалістичного?Нарек Кочунк. Натюрморт

Номер слайду 4

З правилами побудови реалістичного натюрморту ви вже знайомі. А як побудувати декоративний натюрморт?Ви вже знаєте, що мова декоративного мистецтва — стилізація. Тому і декоративний натюрморт — це стилізовані зображення звичайних предметів.

Номер слайду 5

Джейн Вокер. Натюрморт

Номер слайду 6

Пабло Пікассо. Натюрморт з фруктами на століОлександра Екстер. Натюрморт. Зверніть увагу на натюрморти Нарека Кочунка, Пабло Пікассо, Джейн Вокер та Олександри Екстер. Чи мають предмети, що зображені на роботах, звичний для нас вигляд?

Номер слайду 7

Головним завданням декоративного натюрморту є стилізація предметів (їхніх форми, кольору, фактури). У процесі стилізації можна узагальнити форму та колір предмета, не зображати певні деталі, а також навіть відмовитися від передачі об’єму. Однак, узагальнюючи форму предметів, художник не збіднює її, а звільнивши від малозначущих деталей, підкреслює найвиразніші якості предмета. Квіти, фрукти, предмети побуту іноді трактуються навіть як геометричні форми або, навпаки, зберігають природні плавні обриси.

Номер слайду 8

Іноді художники свідомо ускладнюють зображення, вводячи декоративні орнаменти, які відсутні в натурі. А можливо, це натюрморт, який народився в уяві художникаі.

Номер слайду 9

Які ж етапи треба пройти, щоб створити декоративний натюрморт? Це залежить від того, який спосіб стилізування ви обрали. Ви можете узагальнити тільки колір, можна стилізувати і форму, і колір або додати інші елементи, яких нема у реальному натюрморті.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Стилизована композиція повинна мати чітку кольорову схему, яка допоможе виразити авторський задум і найбільш яскраво створить свій вплив. Ось чому декоративній стилізації властиві умовні кольоритні відношення, локальне і контрастне використання кольору.

Номер слайду 13

Декоративний натюрморт – це шлях вирішення колоритних співвідношень

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Творче завдання«Декоративний натюрморт» «Декоративний натюрморт». Техніка виконання: графіка, живопис або аплікація (за вибором). Аналіз натюрморту (предмети, їх пропорції, колір, фактура). Стилізація предметів. Робота у кольорі.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Поради: Виконуючи ескіз, подбайте про рівновагу в композиції, узгодьте між собою розміри та форми предметів, їх взаемне розміщення.

Номер слайду 35

Щоб отримати нюансні відтінки кольору, домішуйте до основної фарби трохи іншої фарби.

Номер слайду 36

Можна застосувати і таке поетапне написання натюрморту

Номер слайду 37

Словник-путівник. Натюрморт — жанр образотворчого мистецтва, присвячений зображенню речей, що оточують людину в побутовому середовищ. Нюанс — ледь помітна відмінність одного кольорового тону від іншого.

Номер слайду 38

Запитання і завдання1. Яка різниця між декоративним і реальним натюрмортом?2. Чим відрізняється нюансний і контрастний колорит?

Номер слайду 39

Загадка. Якщо бачиш на картиніЧашку кави на столі,Чи калач на скатертині, Чи троянду в кришталі,Чи якусь яскраву вазу, Чи смачний великий торт, А хоч всі предмети зразу,Знай це буде…. натюрморт.

Номер слайду 40

Бажаю творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Пильцова Наталія Вікторівна
    Найкраща презентація з теми! Супер! дякую! змістовно! лаконічно! Гарні зразки!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зеленяк Оксана Тадеївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Коваль Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
983
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку