"Святе, як хліб, моє село"

Про матеріал
Виховний захід проведений для учнів старших класів. Мета хаходу: прищепити дітям любов до рідної землі, до людей-трудівників; виховувати повагу до людей праці, формувати усебічно розвинену цілісну особистість з патріотичною позицією. Цей захід покликаний розширити знання учнів про рідне село, його мешканців; виховувати стійке почуття національної свідомості і високої духовності, почуття гордості за своїх земляків; ознайомити учнів з історією рідного краю, побутом села.
Перегляд файлу

СВЯТЕ, ЯК ХЛІБ, МОЄ РІДНЕ СЕЛО

                                                                   …І сотворив Бог небо голубе,

                                                                     Родючу землю і зелені трави,

                                                                    Дніпрові води й жито золоте,

                                                                    І райських птиць, що звуться солов’ями.

                                                                    Людей чудових тут він  оселив,

                                                                    І дав їм мову, що в душі співає,

                                                                    І вільний дух в серця їм поселив,

                                                                    І рай назвав цей – українським краєм.

                                                                                                ( Н. Малащук )

 

Пісня « Україна»

Ведучий1.  Добрий вечір, любі наші гості.  Ми раді вітати у цьому залі малечу і дорослих, вчителів і лікарів, працівників сільської ради, соціальної сфери і культури, робітників торгівлі та лісництва, пенсіонерів,  а також всіх тих, хто в цей вечір завітав на наше свято.

 Ведучий 2. У нашій світлиці ми вас вітаєм щиро,

   стрічаєм із хлібом, любов’ю та миром!

  Спасибі, що прийшли до нас на свято,

  хай доля буде ваша щедра і багата.

Ведучий 1.  Рідний край! Починається він з батьківського порога, стежини до хати, що ніжно стелиться в садочку. а ще він починається із маминої пісні колискової. Для кожної людини найдорожчий той край, де вона народилася, звідки пішла у світ. Для усіх нас найдорожче, найкраще в світі наше рідне село Косачівка. Тут жили наші діди і прадіди, тут корінь нашого славного роду українського.

 І сьогоднішнє наше свято присвячене рідному селу – «Святе, як хліб, моє рідне село».

Ведучий 2.  З любові до рідного краю, матері-землі починається людина. Не можна любити те, чого не знаєш. Наше село – це часточка нашого серця, спомин нашого дитинства. Гарне наше село і березневій прозорості весни, гарне і в золотій достиглості пшениці, і в осінній розкоші притомлених плодами садів. Тільки в селі людина може так тісно спілкуватися з природою, розуміти її душею і серцем, милуватися неповторною красою.

Ведучий 1.   Майже 270 років нашому селу. За легендою назва села походить від прізвища Косача, котрий від переслідувань польської шляхти втік у наші ліси, де і заснував свій хутір. З того часу наше село має назву Косачівка.

 Ведучий 2. За цей час багато труднощів довелося долати жителям нашого села: події Великої Вітчизняної війни, Чорнобильську катастрофу, пожежу 2008 року.

Але сьогодні  село Косачівка живе  завдяки натхненній праці  наших людей.

 Ведучий 1.  І сьогодні  ми поведемо мову про людей, які живуть мріями і справами рідного села, віддавали й віддають свою душу, своє уміння і талант, енергію для того, щоб незважаючи на всі проблеми і негаразди, які існують у нашому житті, був достаток у кожному домі. Сьогодні ці люди присутні на нашому святі.

 Ведучий 2.  Ми раді вас вітати в цій  світлиці

 І дарувати хліб із золота пшениці.

 Щоб хліб святий у всіх був на столі,

 Щасливі були люди в нашому селі.

 Серця в нас сповнені любов’ю, миром.

 Бажаємо, щоб зустріч була щира.

 Підносять гостям коровай

Ведучий 1.    Летять літа, як білі журавлі,

 Дзвенять, мов ті волошки в житі,

Та не зникає слід їх на землі,

Якщо для добрих справ вони прожиті.

Ведучий 2. Добрими справами повняться трудові будні старости села Косачівки Савенок Світлани Василівни, яка волею народу виконує святий обов’язок зі зміцнення й розквіту свого рідного села. Адже саме своїм відданим служінням людям ви розбудовуєте храм людських душ, вселяєте віру в майбутнє і кожним своїм добрим ділом до сердець людей несете ідеї добра, злагоди й любові.

Ведучий 1. Для вручення диплому в номінації «Керівник села» запрошується  жінка, яка розпочинала свою трудову діяльність у нашій школі спочатку  вчителем історії, потім заступником директора з виховної роботи, а тепер обіймає  посаду  старости села Косачівка  Деснянської селищної ради – Савенок С. В.

 Напередодні нашого свята  я провела письмове опитування учнів нашої школи про те, яким вони уявляють наше село в майбутньому.

Ось послухайте, про що мріють наші діти.

Ви, Світлано Василівно, як керівник села, який знає його специфіку, демографічну ситуацію села, от яким ви вбачаєте наше село через 10 – 15 років?

Для Вас музичне вітання від учнів нашої школи.

Ведучий 2. Осінь дарує квіти вічній професії на землі.

Допоки є школа, і в школі -  діти,

Будуть на світі учителі.

Учитель … Таке ніжне,  світле слово. Але водночас це слово  закликає до праці, до дії, творчого пошуку, самовизначення.

Ведучий 1.  Як відомо, у кожному оркестрі є свій диригент, а в нашій школі цю роль виконує директор. З її ім’ям у кожному учнівському серці прокидається ніжність і гордість, бо вона вчитель від Бога. А ще ця жінка майже 30 років тримає на своїх плечах весь учительський та учнівські колективи. Для всіх у цій школі вона є взірцем мудрості, інтелігентності, толерантності і жіночності.

Всі ці слова, звичайно,  адресовані директору школи,  господарці цієї зали і просто чудовій жінці Даниленко В. П.

Отже, для вручення диплому у номінації «Кращий вчитель села» запрошується Даниленко В. П.

Шановна Валентино  Пилипівно. Ви маєте великий педагогічний стаж роботи в нашій школі. Скажіть, будь ласка, чому саме ви обрали професію вчителя? Чи не доводилося Вам шкодувати про це?

Для Вас музичне вітання від Ваших вихованців.

Ведучий 2.  Народна мудрість говорить: «Здоров’я – це все, а все без здоров’я – це ніщо». І на охороні здоров’я нашої громади майже 40  років стояв нам всім відомий фельдшер – Протченко В. Г., який чужий біль і чуже горе завжди сприймав як своє.

І за це від людей отримує лише слова вдячності і глибокої шани.

Тому скажімо більше добрих слів

Знайомим, друзям і коханим.

Нехай комусь завжди тепліше стане

Від зливи наших щирих співчуттів.

Ведучий 1. Для вручення диплому в номінації «Заслужений медпрацівник села» запрошується Протченко В. Г.

Шановний Василю Гнатовичу, сьогодні всі дуже схвильовані станом здоров’я  сучасної молоді, учнів зокрема. Що Ви, як досвічений медпрацівник,  можете порадити нашим учням, щоб вони зростали здоровими?

Для Вас музичне вітання.

 Ведучий 2.  Сьогодні в цей святковий день ми хочемо адресувати слова глибокої вдячності і шани ветерану торгівлі нашого села , яка віддала цій професії більше 20 років. Звичайно, це Сидоренко О. П.

Від усієї душі ми бажаємо вам здоров’я, добра, довголіття.

Хай вистачить щастя на ціле століття.

Хай скрізь буде лад: на роботі, в сім’ї,

І радість на серці, і хліб на столі.

Ведучий 1. Для вручення диплому в номінації  «Заслужений працівник торгівлі села» запрошується Сидоренко О. П.

Ольго Павлівно, Ви довгих 20 років працювали у торгівлі, тобто у сфері обслуговування, а це робота з людьми. Тож як Ви думаєте, які риси потрібно мати людині, яка присвятила свою діяльність роботі з людьми?

Для Вас музичне вітання.

Ведучий 2. Культпрацівник – професія від Бога,

А Бог-Отець не кожному дає,

Коли вже стали ви біля порога,

Віддайте серце до кінця своє.

Культпрацівник готовий стать до бою –

За правду, за мистецтво і за честь.

Усюди залишатися собою –

Його незмінний вічний маніфест.

Ведучий 1.   Із словами вдячності хочу звернутися до жінки, яка своєю невтомною працею протягом довгих років збагачувала духовну культуру людей нашого села. Ця жінка завжди витримана, тактовна, делікатна, інтелігентна. Вона чудовий бібліотекар і просто хороша людина. Це Боголій Ольга Миколаївна.

Я запрошую Ольгу Миколаївну для вручення диплому  в номінації «Кращий працівник культури села».

Ольо Миколаївно, по роду своєї діяльності Ви споріднена душа з учителями, бо ви також сієте добре, розумне, вічне. Як відомо, кожне село має свою душу. Якою Ви вбачаєте душу нашого села?

А в дарунок прийміть наше музичне вітання.

Ведучий 2.  Одним з найдорожчих скарбів нашого краю є неповторна краса лісів. Ліс – не тільки унікальний і безцінний дарунок природи, прикраса рідної землі, але й запорука нашої екологічної безпеки.

Ведучий 1.    Понад  30  років працює лісничим у нашому селі Костенко А. І. Його працю, спрямовану на збереження зеленого багатства, поважають жителі нашого села. Анатолій Іванович за його професійну діяльність у галузі лісового господарства був удостоєний високої нагороди -  звання Заслужений працівник лісового господарства.

Саме від Вашої невтомної, самовідданої праці залежить збереження  багатства природи нашого краю. Прийміть слова вдячності і пошани від нас, і дозвольте вручити Вам диплом « Кращий працівник лісового господарства».

Анатолію Івановичу, Ви авторитетний керівник, зразковий сім’янин і батько.

Але все-таки, що, на вашу думку, є найголовнішим у житті людини:  посадити дерево, побудувати будинок чи народити дитину?

Для Вас, шановний Анатолію Івановичу, наше музичне вітання.

Ведучий 2.  Я думаю, що всі ви пам’ятаєте легенду про те, як Бог подарував нещасній українській дівчинці неоціненний подарунок – пісню. Узяла дівчина –Україна подарунок, поклонилася низенько Всевишньому і з ясним обличчям і вірою понесла пісню в народ. Так і до цього часу простує поруч з нашим народом пісня.

 Одного разу  літня жінка сказала мені про те, що більше всього на світі вона любить співати, бо пісня для неї – це як молитва. Сьогодні ця жінка присутня тут, на нашому святі.

Ведучий 1.   Для вручення диплому в номінації «Голос села» я запрошую жінку, яка від природи має величезний талант до співу – це Пінчук Уляна Іванівна.

Шановна Уляно Іванівно, Ви досвічена, мудра жінка, у Вас багато онуків. Скажіть, будь ласка, у чому ж таки секрет жіночого щастя?

Шановна Уляно Іванівно, ми зичимо Вам, щоб Ваша душа ще довго співала, і щоб голос Ваш дзвенів над просторами нашого рідного села.

А тепер ми хочемо всі попросити Вас заспівати Вашу улюблену пісню.

Вас вітають учні нашої школи.

Ведучий 2. Шановні присутні в цьому залі, ось і підходить до кінця наше свято. Думаю, що наша зустріч була теплою і щирою. І хоч сьогодні наше славне село Косачівка поставлене на коліна, але ми віримо, що прийде час, коли село відродиться, і ми будемо милуватися його красою, а мрії наших дітей стосовно майбутнього нашого села здійсняться.

Ведучий 1.   Я дякую вам, шановні наші земляки за те, що ви живете і працюєте в нашому селі.

Хай ваш благородний труд заколоситься  рясним урожаєм. Здоров’я, радості і щастя всім вам на довгі роки. Я щиро зичу, щоб сьогоднішня наша зустріч принесла усім вам натхнення до плідної праці. А оптимізм та упевненість у власних силах хай будуть запорукою вашого успіху.

РАЗОМ. Низький уклін вам, шановні почесні гості нашого свята.

Пісня «Одна калина за вікном»

docx
Додано
27 січня 2023
Переглядів
243
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку