Тарас Шевченко "Садок вишневий коло хати"

Про матеріал
Навчити учнів відтворювати настрої пейзажних поезій, описувати власні відчуття, викликані художнім словом; з'ясувати роль та значення родини в житті родини; виховувати почуття прекрасного, повагу до своєї родини та любов до батьківського дому, спонукання до оптимістичного, життєствердного погляду на світ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література 5 клас Тарас Шевченко “Садок вишневий коло хати…” Картини довколишнього світу, природи в поезії Т. Шевченка Автор проєкту: вчитель Криворізької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 74 Семенова В.М.

Номер слайду 2

Епіграфи: Усі слова – співучі струни, Коли під майстровим смичком. М.Рильський Все відцвітає, і жовкне, і гине, Вітром розноситься, ніби сміття. Тільки родина – як вічна зернина На невмирущому полі життя. В.Крищенко

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Завдання: виразно прочитайте вірш “Садок вишневий…” Іван Франко зазначав: “Перший рядок торкає смисл зору, другий – слуху, третій – зору і дотику. (…) цілість українського весняного вечора встає перед нашою уявою з усіма кольорами, звуками, як жива”.

Номер слайду 5

Міні-конкурс “Інтелектуал”: установіть відповідність між образами вірша та їх особливостями. “Садок вишневий коло хати…” “А матері вечерять ждуть…” “Плугатарі з плугами йдуть…” “Співають ідучи дівчата…” А. Зоровий і дотиковий образи. Б. Слуховий і зоровий образи. В. Слуховий образ. Г. Зоровий образ. Д. Слуховий і дотиковий образи.

Номер слайду 6

Ключ: 1-Г, 2-А, 3-Д, 4-Б.

Номер слайду 7

Експрес - опитування Які художні засоби ви знаєте? Що вам відомо про пейзаж? З якою метою він використовується в літературі? Як ви ставитеся до власної родини? Чому вона є осередком вашого виховання?

Номер слайду 8

“Садок вишневий…”- це 8 вірш із циклу “В казематі”, написаний у 1847 році, під час ув’язнення поета. Тема: показ краси української природи і щасливого родинного життя працьовитих селян. Ідея: уславлення людини праці, чарівності природи рідного краю. Жанр: пейзажна лірика.

Номер слайду 9

Картина Т.Шевченка “Селянська родина”: 1.Кого і що зображено на картині? 2.Яким настроєм пройнята картина?

Номер слайду 10

Завдання: Створіть кадри до кінофільму: опис надвечір’я у селі (слайди); селянська вечеря (слайди); село засинає (слайди).

Номер слайду 11

Жартівлива вікторина 1.Що слугує аеродромом для хрущів? Вишні. 2.Кого втома не бере? Дівчат. 3.Хто заважає матері научати дітей? Соловейко. 4.Назвіть вечірній дует. Соловей і дівчата. 5.Хто і увечері не розлучається з своїми помічниками? Плугатарі з плугами.

Номер слайду 12

Мікрофон: -висловіть побажання дітям – героям поезії Тараса Шевченка. Домашнє завдання: вивчіть вірш Т.Шевченка напам’ять.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

ppt
Додано
24 березня 2020
Переглядів
5881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку