Тарас Шевченко Трагедія жінки – матері, боротьба за своє материнство, жорстокість народної моралі в поезії «У нашім раї на землі…»

Про матеріал
Поезія «У нашім раї на землі» — екскурс поета шляхами власного життя і розповідь про героїнь своїх творів. Твір має оптимістичний початок і трагічне, сумне закінчення. «У нашім раї…» містить протиставлення злиденного життя жінки-кріпачки райському. Вірш «У нашім раї на землі...» написаний у період перебування поета в засланні. У творі зображено дві типові долі матері-кріпачки: матері, яка народила дитину в шлюбі, і матері-покритки. Обидві долі трагічні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко. Трагедія жінки – матері, боротьба за своє материнство, жорстокість народної моралі в поезії «У нашім раї на землі…»«Слово мамо. Великеє, Найкращеє слово!»

Номер слайду 2

* * *У нашім раї на земліНічого кращого немає,Як тая мати молодая. З своїм дитяточком малим. Буває, іноді дивлюся,Дивуюсь дивом, і печаль. Охватить душу; стане жаль. Мені її, і зажурюся,І перед нею помолюся,Мов перед образом святим. Тієї Матері святої,Що в мир наш Бога принесла...

Номер слайду 3

Тепер їй любо, любо жити. Вона серед ночі встає,І стереже добро своє,І дожидає того світу,Щоб знов на його надивитись,Наговоритись. — Це моє!Моє! — І дивиться на його,І молиться за його Богу,І йде на улицю гулять. Гордіше самої цариці. Щоб людям, бачте, показать. Своє добро. — А подивіться!Моє найкраще над всіми! —І ненароком інший гляне. Весела, рада, Боже мій!Несе додому свого Йвана.І їй здається, все село. Весь день дивилося на його,Що тілько й дива там було,А більше не було нічого. Щасливая!..

Номер слайду 4

Літа минають. Потроху діти виростають,І виросли, і розійшлись. На заробітки, в москалі.І ти осталася, небого.І не осталося нікого. З тобою дома. Наготи. Старої нічим одягтиІ витопить зимою хату. А ти нездужаєш і встати,Щоб хоч огонь той розвести. В холодній молишся оселіЗа їх, за діточок. А ти,Великомученице! Села. Минаєш, плачучи, вночі.І полем-степом ідучи,Свого ти сина закриваєш. Бо й пташка іноді пізнаєІ защебече: — Он байстря. Несе покритка на базар.

Номер слайду 5

Безталанная! Де ділась. Краса твоя тая,Що всі люде дивувались?Пропала, немає!Все забрала дитиночкаІ вигнала з хати,І вийшла ти за царину,З хреста ніби знята. Старці тебе цураються,Мов тії прокази. А воно таке маленьке,Воно ще й не лазить.І коли-то воно буде. Гратись і промовить. Слово мамо. Великеє,Найкращеє слово!Ти зрадієш; і розкажеш. Дитині правдиво. Про панича лукавого,І будеш щаслива.

Номер слайду 6

Та не довго. Бо не дійде. До зросту дитина,Піде собі сліпця водить,А тебе покине. Калікою на розпутті,Щоб собак дражнила,Та ще й вилає. За те, бач,Що на світ родила.І за те ще, що так тяжко. Дитину любила.І любитимеш, небого,Поки не загинеш. Межи псами на морозіДе-небудь під тином.18591. Які жіночі образи створив поет у вірші «У нашім раї на землі...»? Які почуття вони у вас викликали?2. Яким є авторське ставлення до жінки-матері?

Номер слайду 7

Паспорт поезії “У нашім раї на землі”Історія написання: написаний вірш у період перебування поета в засланні. Літературний рід – лірика. Вид лірики – громадянська лірика. Жанр – ліричний вірш. Віршовий розмір - чотиристопний ямб з пірихієм Рима - чергування чоловічої і жіночої рими

Номер слайду 8

Тема: розповідь про важку жіночу долю, долю матері в умовах покріпачення, соціального і національного гніту.Ідея: возвеличення святості матері, того найціннішого, що є у кожної людини; засудження соціального устрою, який змусив страждати багатьох жінок. Основна думка: «І перед нею помолюся,Мов перед образом святим. Тієї Матері святої,Що в мир наш Бога принесла…»«Слово мамо. Великеє, Найкращеє слово!»

Номер слайду 9

Композиція Поезія «У нашім раї на землі» — екскурс поета шляхами власного життя і розповідь про героїнь своїх творів. Твір має оптимістичний початок і трагічне, сумне закінчення. «У нашім раї…» містить протиставлення злиденного життя жінки-кріпачки райському. Вірш можна умовно на чотири частини:гордість щасливої матері-селянки своєю малою дитиною — доля в майбутньому, коли діти-кріпаки виростуть; сором жінки-покритки  — доля її та дитини в майбутньому.

Номер слайду 10

Два плани трактування жіночої доліІ – доля матері-кріпачки, яку чекає сумна й тяжка доля:…І ти осталася, небого.І не осталося нікого. З тобою дома. Наготи Старої нічим одягтиІ витопить зимою хату. А ти не здужаєш і встати,Щоб хоч огонь той розвести…

Номер слайду 11

ІІ – доля матері-покритки, яка терпить зневагу від власних дітей:…А тебе покине. Калікою на розпутті,Щоб собак дражнила,Та ще й вилає. За те, бач,Що на світ родила.І за те ще, що так тяжко. Дитину любила.І любитимеш, небого,Поки не загинеш. Межи псами на морозіДе-небудь під тином. Обидві долі трагічні. Співвіднесеність з образом України, покріпаченої, пригнобленої.

Номер слайду 12

Образ-символ: Божа Матір – символ святості, любові, добра, правди, всепрощення. Символіка долі української жінки: жінка-матір, що народила кріпака, жінка-покритка, жінка-вдова, багатостраждальний образ України-матері

Номер слайду 13

Художні засоби: Епітети: у нашім раї, мати молодая, дитяточком малим. Метафора: у нашім раї на земліМетонімія: і їй здається, все село весь день дивилося на його. Порівняння: нічого кращого немає, як тая мати молодая. Пестливі слова: дитяточком. Заперечення: нічого кращого немаєРиторичні звертання: Великомученице! небого…Риторичний оклик: Боже мій!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Соломашенко Віра Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кіріндясова Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 травня 2021
Переглядів
6513
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку