Життя та творчість І. П. Котляревського

Про матеріал
Презентація з української літератури 9 клас. Життя і творчість І.П. Котляревського.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Котляревський

Номер слайду 2

Іван Котляревський Іва́н Петрович Котляревський — український письменник, військовий, класик нової української літератури, громадський діяч.

Номер слайду 3

Відомості про життя І. П. КотляревськогоІ. П. Котляревський народився 9 вересня І769 р. в Полтаві, в сім'ї дрібного чиновника-канцеляриста. Дитинство майбутнього пи­сьменника проходило в повсякчасних злигоднях. Нерідко доводи­лося вдовольнятися одним шматком хліба й ходити босим, але жива й весела вдача допомагали йому переносити домашні нестатки. З дитячих років виявилась у нього охота до читання й пильність у заняттях.

Номер слайду 4

Будинок Котляревського у Полтаві, робота Тараса Шевченка 1845 р

Номер слайду 5

«Енеїда»Котляревський — автор «Енеїди» (1798 рік, у трьох частинах; 1842 року — повне посмертне видання, підготовлене особисто І. Котляревським) — першого твору нової української літератури, написаного народною мовою. Взявши за основу сюжетну канву однойменної поеми Вергілія, Котляревський в традиціях давнього українського бурлеску створив свій оригінальний художній твір. У поемі автор відтворив різні сторони життя українського суспільства у другій половині XVIII століття. Національне забарвлення і співчуття до долі простого народу зумовили великий успіх «Енеїди» серед сучасників.

Номер слайду 6

Перше видання «Енеїди», 1798

Номер слайду 7

Пам'ять1952 року в Полтаві було відкрито літературно-меморіальний музей Котляревського.1969 року в Полтаві на Івановій горі відкритий музей-садиба Івана Котляревського — меморіальний комплекс на основі садиби, де 1769 року народився і мешкав Іван Петрович Котляревський. У багатьох містах України (Київ, Полтава, Чернігів, Вінниця, Хмельницький, Чернівці, Прилуки, Лубни, Бердичів тощо) є бульвари і вулиці, названі на честь поета. У Полтаві[12] та Києві[13] є парки, названі на честь поета. Багато навчальних закладів (школи, ліцеї, виші), закладів культури носять ім'я поета: Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 ім. І. П. Котляревського. Бендерська гімназія № 3 ім. І. П. Котляревського[14]Гадяцьке училище культури імені І. П. Котляревського. Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського. Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського. Бібліотека імені І. П. Котляревського Шевченківського району м. Києва. Кінотеатр ім І. П. Котляревського (Полтава)Центральна міська бібліотека ім. І. П. Котляревського (Ізмаїл)

Номер слайду 8

Пам'ятники. Пам'ятник на могилі І. П. Котляревського (скульптор Леонід Позен, художник Василь Волков).[19]У 1903 році в Полтаві було споруджено перший у світі пам'ятник Котляревському (скульптор Леонід Позен). На майдані перед Українським католицьким університетом ім. святого Климента в Римі.[20]У 1971 році на території музею-садиби І. П. Котляревського встановлене погруддя письменника (скульптор Галина Кальченко). Пам'ятник — подарунок музею — гіпсобетонний бюст висотою 1,18 м на гранітному постаменті висотою 1,34 м. У 1973 році — пам'ятник-погруддя в Києві (скульптор Галина Кальченко). У 2004 році — пам'ятник літописцям Русі-України, подвижникам українського письменства з барельєфом І. П. Котляревського і написом «Енеїда» у Чернівцях (скульптор Володимир Гамаль). У 2010 році — пам'ятник у м. Бендери на території придністровського військово-історичного комплексу «Бендерська фортеця» (скульптор Петро Герман)

Номер слайду 9

Поеми та п'єси. Енеїда (1798-1842). Москаль-чарівник (1819). Наталка Полтавка (1819)

pptx
Додано
31 травня 2021
Переглядів
755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку