Технологія приготування бутербродів

Про матеріал
Матеріал допоможе познайомити учнів з різними видами бутербродів, технологією їх приготування, удосконалить правила безпечної роботи з ріжучими інструментами.
Перегляд файлу

Тема: Технологія приготування бутербродів

Мета: Ознайомити учнів з видами бутербродів, технологією  їх приготуванням, правилами безпечної праці  з ріжучими інструментами, навчити готувати бутерброди.

 Виховувати бережливе відношення до продуктів харчування,охайність при виконанні кулінарних робіт, дотримання правил техніки безпеки та особистої гігієни.

Обладнання: презентація, посуд, дошки, ножі, ложки, продукти  харчування.

                              Хід уроку

І. Організаційний момент.

     - Гра «Мікрофон». Повторення вивченого на попередніх уроках.

  1. Для чого людині необхідна їжа?
  2. Як називається наука про приготування їжі?
  3. Хто займається приготуванням їжі?
  4. Як називається приміщення де готують їжу?
  5. Які продукти харчування корисні до вживання?
  6. Що таке апетит?
  7. Що таке меню?
  8. Що треба зробити перед їжею і після?

 

ІІ. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

    Сьогодні на уроці ми познайомимося з технологією приготування самої найпростішої страви – бутербродів.

   Мета уроку ознайомимося з видами бутербродів, технологією їх приготування, правилами безпечної роботи з ріжучими інструментами.

Бутербро́д (від нім. Butterbrot  «хліб з маслом»), іноді кана́пка (фр. canapé, канапе́), накладанець вид холодної закуски. Являє собою скибочку хліба або булки, на яку покладені додаткові харчові продукти.

Існує величезне різноманіття бутербродів — від класичних з ковбасою або сиром до багатошарових з різних сортів м'яса, овочів, зелені та соусів або паштетів. Також бутерброд може складатися тільки з хліба і вершкового масла, можливо з цукром, варенням, медом або сіллю. Бутерброди широко розповсюджені, бо вони швидкі в приготуванні, зручні в перенесенні та не вимагають використання столових приладів.

     Приготування бутербродів не займає багато часу. Їх можна приготувати на сніданок, полуденок до чаю, кави, молока. Як ви зрозуміли основу бутерброду складає хліб.

   

   Існує декілька видів бутербродів.

           Відкриті бутерброди

Для приготування їх використовують житній хліб — для бутербродів з жирними продуктами (шинкою, шпиком, салом), продуктами, що мають гострий смак (оселедцем, шпротами тощо), і пшеничний хліб. Для відкритих бутербродів пшеничний батон нарізають скибочками, трохи навскіс, 1-1,5 см завтовшки і масою 30-40 г. Вершкове масло для бутербродів зачищають, тверде — розм'якшують і розтирають. Згідно з розкладкою у масло додають зелень петрушки, сік лимона, гірчицю, майонез, тертий хрін, сир.

Прості відкриті бутерброди готують з одного виду продуктів, наприклад бутерброд із маслом, із ковбасою, із сиром тощо.

Складні бутерброди асорті готують з набору декількох продуктів, які добре поєднуються за кольором та смаком. Продукти укладають так, щоб вони повністю покривали хліб. Для відкритих бутербродів продукти слід розміщувати так, щоб бутерброд було зручно їсти, основний продукт у поєднанні з супутнім повинен добре виділятися.

 

             Закриті бутерброди

Це прямокутні скибочки хліба 5-6 см завширшки, 1-8 см завдовжки, 0.5 см завтовшки. Вони також можуть мати форму трикутника, ромба, квадрата.

Готують їх з маслом і без нього. Смужку хліба змащують маслом (для деяких сандвічів використовують масло з гірчицею), кладуть м'ясний або рибний продукт і накривають другою смужкою, змащеною вершковим маслом, злегка притискують і нарізують на шматочки 7-8 см завдовжки. Для закритих бутербродів використовують звичайний пшеничний хліб (батони) без скоринки. Загальна маса хліба для бутербродів — 50 г.

Сандвічі готують із смаженою телятиною, свининою, рибою, кав'яром та іншими продуктами.

Для багатошарових бутербродів використовують пасти із різноманітних продуктів, які дають змогу приготувати різні за смаком і зовнішнім виглядом закуски. Для приготування паст використовують залишки м'ясних чи рибних страв, консервів, шинки, сиру, ковбаси, оселедця, яєць та зелені цибулі, кропу, петрушки. Зазначені продукти подрібнюють на м'ясорубці з паштетною решіткою, додають вершкове масло, гірчицю, сіль, перець за смаком, масу ретельно розтирають та перемішують. Замість гірчиці використовують соус майонез чи тертий хрін.

Бутерброди-закуски (канапки)

Готують на маленьких шматочках підсушеного або підсмаженого на маслі хліба або використовують випічку з листкового і пісного тіста.

Замість хліба для закусочних бутербродів використовують також воловани і кошички (тарталетки). Воловани випікають у вигляді невеликих кошичків овальної або круглої форми масою 10-12 г з пісного, хлібного тіста масою 12-25 г. Їх наповнюють різними харчовими продуктами, подають по 2-4 шт. на порцію.

Перекладанці

 

Являють собою протилежність канапкам, це великі багатошарові бутерброди, які готують з цілої хлібини. Кожен перекладанець здатен задовольнити апетит декількох осіб, тому подають їх по одній штуці цілими, а ділять безпосередньо на столі, розрізаючи як торт (через це їх іноді називають бутербродними тортами).

Гарячі бутерброди

Готують з відвареним м'ясом, куркою, з набору продуктів (ковбаси, сиру, яєць, зеленого горошку, майонезу) і рибних консервів. Для їх приготування використовують половинки булочок або пшеничний хліб, на які укладають нарізані продукти, заправляють майонезом, посипають тертим сиром і запікають в духовці при температурі 220—240°С протягом 2-3 хв. Подають гарячими на круглих блюдах, які покривають серветками.               

Познайомимося з вимогами до якості бутербродів:

  • Продукти повинні бути свіжими необвітреними
  • Продукти повинні повністю покривати шматочки хліба
  • Продукти повинні бути тонко нарізаними, співпадати по смаку

Для нарізки продуктів використовують різні ножі та пристосування. Готують не раніше як за 1 – 2 години до подачі на стіл. Це самостійна і красива закуска, яка не вимагає великих затрат праці та часу. Велике значення при виготовленні бутербродів належить фантазії та художньому смаку. Приступаючи до роботи обов’язково повинні познайомитись з технікою безпеки при роботі з ножем.

 

       ІІІ. Практична робота

ІV. Презентація робіт

V. Виставлення оцінок.

VІ. Підсумок уроку

VІІ. Домашнє завдання

1.Приготувати бутерброди для своєї родини.

 

 

 

 

      

 

            

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тофан Оксана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Довгаль Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
1 березня 2020
Переглядів
14418
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку