Майстер-клас "Сервірування столу".

Про матеріал
Цей матеріал поглибить знання учнів про сервірування столу, навчить підбирати посуд відповідно до правил етикету, формуватиме естетичний смак, виховуватиме культуру поведінки за столом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Долі націй знаходяться в залежності від того, як вони харчуються» Жан Антельм Брилья-Саварен

Номер слайду 2

1. Історія сервірування 2. Сервірування столу 3. Етикет за столом 4. Серветковий етикет 5. Оформлення столу 6. Майстер клас із складання серветок

Номер слайду 3

Повага до їжі завжди була національною рисою характеру наших людей . Полотняна скатертина була навіть в самому бідному будинку. Дякуючи скатертині, найскромніша трапеза виглядала урочисто. До приданого кожної дівчини – і бідної, і багатої – входила столова білизна: скатертини, серветки, рушники, нерідко виткані та оздоблені самою нареченою.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

створити зручності гостям під час прийому їжі сприяти всановленню гарного настрою виразити свою уважність та доброзичливість

Номер слайду 8

столова білизна столовий посуд столові прибори оформлення столу Сервування столу передбачає розстановку в певній послідовності всіх необхідних для організації трапези (прийому їжі ) предметів. Створити святкову атмосферу та затишок допомужть:

Номер слайду 9

відповідати події для якої виконується сервірування; відповідати меню; правильне розташування предметів сервірування.

Номер слайду 10

До столової білизни належать скатерті та серветки. Їх класифікують за такими параметрами: матеріал розмір колір призначення

Номер слайду 11

Натуральні тканини: атлас, бавовна, льон, шовк, тюль,вовна, полотно, муслін. Штучні тканини із ацетатного, віскозного, поліефірного волокна, поліестеру. Змішані тканини: суміш натуральних тканин з різним відсотком синтетичних волокон.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Верхні скатерті повинні відповідати формі та розмірам столу і мати спуск на всі боки не менше 25см Для квадратного столу (100 х100см) – 150 х150см Для прямокутного столу (130 х160см) – 180 х210см

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Вибір кольорової гами при оформленні столу визначає настрій та характер міроприємства. Пастельні тони: персиковий, лимонний, абрикосовий, жовтий, салатний, топлене молоко тощо. Темні тони: темно-синій, темно-зелений, пурпурний, бордо, синій тощо

Номер слайду 17

1.Нижня скатертина – мулетон (чохол для стільниці) 2.Верхня скатертина

Номер слайду 18

«наперон» «доріжки» «спідниці

Номер слайду 19

Сет – альтернатива скатертині; невелика підставка для посуду розміром не менше 30х40 см. Може бути виконана з дерева, тканини, пластмаси, паперу тощо.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

полотняні паперові

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Малі : 25х25 см, 30х30 см або 35х35 см – чайні, для сервірування чайних і кавових столів. Середні: 46-53 см – найчастіше використовується для сервірування столу до обіду та вечері. Великі: 60х60 см – складаються в красиві ефектні форми.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

російська сервіровка - страви поділяються на індивідуальні порції і розкладаються на тарілки на кухні, подаються гостям по одному в порядку їх появи в меню; французька сервіровка - страви виставляються на стіл, гості самі вибирають їх; англійська сервіровка - офіціант обносять гостей стравами по черзі і накладає їх на тарілки.

Номер слайду 29

3. Етикет за столом Правила поведінки за столом прості та логічні. Знаючи їх, ви уникните незручних ситуацій в закладах харчування або на організованих прийомах вдома.

Номер слайду 30

Дуже важливо знати мову столових приборів. Коли ми закінчили їсти, то необхідно знати як правильно покласти прибори. Мова столових риборів

Номер слайду 31

4. Серветковий етикет Правила поведінки за столом прості та логічні. Знаючи їх, ви уникните незручних ситуацій в закладах харчування або на організованих прийомах вдома.

Номер слайду 32

5. Оформлення столу

Номер слайду 33

Самий простий спосіб прикрасити стіл за допомогою серветки – охайно скласти її та закріпити спеціальним кільцем.

Номер слайду 34

На столі також не повинно забракнути свічок, світло яких піднесе настрій зустрічі. Свічки повинні стояти рівно та надійно кріпитись до основи. Слід, уникати свічок, які димлять, або тих, які горять нерівно.

Номер слайду 35

Квіти на столі потрібно ставити в неглибокі ємності, щоб не затуляли співрозмовникам поле зору.  Букет повинен гармоніювати з тоном скатертини, серветок і поєднуватись із сервіруванням столу.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Жеребятіна Тетяна Олександрівна
    Дуже змістовна робота. Дякую
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 березня 2020
Переглядів
3186
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку