Тексти для напмсання профілактичних диктантів з української мови.

Про матеріал

Сьогодні, як ніколи, актуальним є дві проблеми: здоров'я нашої планети і здоров'я людей, що живуть на ній. Здоров'я школярів - це головне завдання здоров'язберігаючої компетентності у школі. Використовуючи на уроках профілактичних текстів вчитель сприяє мотивації учнів на ведення здорового способу життя.

Перегляд файлу

Профілактичні  диктанти

Гігієна

  Особиста гігієна запорука здоровя.

  Заразні хвороби легше попередити, ніж вилікувати. Мий руки з милом після всякого їх забруднення, перед їжею, не гризи нігті – цим ти заносиш бруд у рот. Чисть зуби ранкам і перед сном. Будь охайним, тримай у чистоті одяг та взуття, парту в класі, свій куточок вдома. Це допоможе тобі вирости сильним та здоровим.    

 

 

 

Грип

  Вчора до нашого класу не прийшли пять учнів. Лікар сповістив, що вони захворіли на грип. Грип легко передається від хворого й іншим людям. При розмові, кашлі, чханні з рота й носа хворого вилітають разом із слиною мікроби грипу. Оберігай себе й інших від грипу. Користуйся тільки своєю носовою хусткою, своїм рушником. Якщо ти себе погано почуваєш, повідом про це у медпункт.   

 

 

 

 

Туберкульоз

Туберкульоз – заразна хвороба.

Найчастіше вона вражає легені. При кашлі, чханні хворий розсіює навколо себе дрібні капельки мокроти. З мокротою виділяються мікроби. Разом з пилом вони піднімаються у повітря і проникають в організм людини. Туберкульозом найчастіше можна заразитися, коли користуєшся з хворим спільним посудом.

  Дотримуйтесь чистоти і порядку в своєму житлі, класі, частіше бувайте на свіжому повітрі.

 

 

 

Глисти

Глисти – вороги здоровя.

 Таня схудла, стала погано їсти. У неї болів живіт і крутилась голова. Дівчинка стала погано навчатися. Лікар виявив у неї глисти. Після лікування вона стала здоровою. Захворіла Таня тому, що вживала в їжу брудні овочі й фрукти. Вона не мила руки перед їжею, після відвідування туалету.

  Діти, дотримуйтесь правил особистої гігієни!

 

 

Скарлатина і дифтерія

Скарлатина і дифтерія – тяжкі заразні хвороби.

  При появи в дитини високої температури, болей у горлі, її треба відокремити від оточуючих і викликати лікаря.

  Не можна брати в руки книги, іграшки та інші речі хворого. Від них можна захворіти. Потрібно знищити в них заразу. Книги та іграшки краще спалити. Хворого на скарлатину чи дифтерію потрібно помістити в лікарню.

 

 

docx
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
2212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку