Тема: «Італійські гуманісти. Поява утопій. Політичні теорії».

Про матеріал
Матеріал для дистанційного навчання. Урок вивчення нового матеріалу та засвоєння знань.
Перегляд файлу

Всесвітня історія 8 клас                                                                    

Тема: «Італійські гуманісти. Поява утопій. Політичні теорії».

Завдання:

- записати число, класна робота, тему уроку, текст виділений жовтим;

- опрацювати матеріал.

Словник: Відродження – рух у літературі, науці та мистецтві другої половини XIV-XVI ст., що був започаткований в Італії.

Гуманізм — це віра в цінність, свободу і незалежність людини; це світогляд, в основі якого повага та любов до людини.

Гуманісти – це люди, митці Відродження, які прославляли людину та ідеал земного життя.

Ставлення Гуманістів до людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З точки зору гуманістів, всі люди володіють власними моральними цінностями і несуть відповідальність за власні вчинки. Таким чином, передбачається, що кожна людина здатна мислити розумно і робити раціональні висновки. Наприклад, відрізняти добре від поганого, що зрештою повинно зробити людину більш моральною, і такою, що приносить благо як собі, так і оточуючим.

Поняття гуманізму, як суспільного явища, вперше з'явилось в епоху Відродження. На той час людство накопичило досить вагомі надбання в культурі, мистецтві, природничих та суспільних науках. Це була епоха заперечення норм життя середньовіччя з його жорстокістю людей один до одного, до природи, міждержавними війнами, переходу до нових стосунків. Гуманісти, якими була більшість відомих митців Відродження, цікавилися перш за все людиною та всім, що її оточувало.

Складіть систематизуючу таблицю на встановлення відповідності, використовуючи виділені призвища та їх роботи:

Діяч

Основні роботи

Еразм Роттер-дамський

 

Донато Браманте

 

Тиціан Вечелліло

 

Леонардо да Вінчі

 

Рафаель Санті

 

Мікеланджело Буонаротті

 

Томас Мор

 

Томазо Кампанелла

 

Відомі гуманісти:

 

Еразм Роттер-дамський (1469-1536) - найвидатніша постать Північного Відродження. Твір Еразма «Похвала Глупоті» — сатира, написана у формі бесіди з читачем. Глупота йде по світу в супроводі своїх супутників -Лінощів, Лестощів, Божевілля, Зажерливості та Непробудного сну.

Портрет Еразма Роттердамського – Ганс ГольбайнРоттердамський Еразм - Похвала Глупоті | Книжкова Хата - магазин цікавих  книг! м. Коломия, вул. Чорновола, 51 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Видатний архітектор Донато Браманте (1444—1514) створив багато будівель, що вважаються вершиною архітектури Відродження в Італії. Збудував церкву Темп’єтто в Римі, що стала зразком нового стилю.

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Без названия.jpg 

 

Темпьетто архитектора Браманте - YouTubeТемпьетто Донате Браманте в Риме: описание архитектурных особенностей храма 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тиціан Вечелліло (1477-1576)- італійський художник, багато уваги приділяв біблійним сюжетам, гарно малював портрет, картина «Алегорія часу».

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\slide-13.jpg 

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\slide-14.jpg 

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\images.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Художник, архітектор, письменник та вчений Леонардо да Вінчі (1452—1519) - пензлю майстра належить найбільш відомий художній витвір епохи Відродження — славетна «Мона Ліза» («Джоконда»), фреска «Таємна вечеря» в міланському монастирі.

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Без названия (1).jpgC:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\1612943636_vinci.jpg 

 

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\5e970d927e141.jpeg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Яскрава творчість флорентійського художника та архітектора Рафаеля Санті (1483—1520) - «Сікстинська Мадонна». Афінська школа.

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\images (1).jpgC:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\1.jpg 

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Raffael_058 (1).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Великий архітектор Мікеланджело Буонаротті (1475—1564) - створив план забудови Капітолійського пагорба в Римі, брав участь у побудові собору Св. Петра, розписі стіни Сікстинської капели.

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Без названия (2).jpgC:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\023spetrb3.jpg 

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\images (2).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перший утопіст  - це Томас Мор (1478 - 1535), який написав працю «Утопія» - про найкращий устрій держави і про новий острів.

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Без названия (4).jpg 

 

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Без названия (3).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Інший представник утопізму - Томмазо Кампанелла (1568 - 1639) -  книга "Місто Сонця" - у ній йдеться про місто, розташоване на горі і яке поділялося на сім поясів, або кіл. У кожному з них були зручні приміщення для житла, роботи, відпочинку. Передбачено й оборонні спорудження: вали, бастіони. Головним правителем серед жителів міста вважався первосвященик - Сонце. Він вирішує всі мирські і духовні питання. У нього є три помічники: Могутність, Мудрість і Любов. Перший займається справами миру і війни, другий - мистецтвом, будівельною справою, науками і відповідними їм установами і навчальними закладами. Любов піклується про продовження роду, виховання немовлят. Медицина, аптечна справа, усе сільське господарство теж у її веденні. Третій помічник також керує тими посадовими особами, яким довірене харчування та одяг. У державі Кампанелли встановлена рівність чоловіка і жінки.

C:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\Без названия (5).jpgC:\Users\Користувач\Desktop\5 клас\В.І. 8-А кл\10.11\images (3).jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновок. Видатні майстри італійського Високого Відродження своєю творчістю сприяли поширенню в європейському суспільстві нових ідеалів, нових поглядів на людину та її місце в навколишньому світі.

Домашня робота.

Запитання на повторення (усно):

  1. Яке значення  терміну «Відродження»?
  2. Що таке гуманізм?
  3. Хто такі гуманісти?
  4. Які ідеї сповідували гуманісти?

5. Кого з письменників і митців раннього Відродження ви запам҆ятали?

docx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку