Тема мистецтва та його впливу на людину, доля талановитого митця в міщанському середовищі. Жінка як тип нової героїні свого часу. Три жіночі образи як три тенденції модерної еманси

Про матеріал
Презентація з теми "Ольга Кобилянська. Новела “Valse melancolique” (“Меланхолійний вальс”)(1894 – 1897)" допоможе учителю розкрити тему мистецтва та його впливу на людину, показати долю талановитого митця в міщанському середовищі. Це твір про жінку як тип нової героїні свого часу, про три жіночі образи як три тенденції модерної емансипації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ольга Кобилянська. Новела “Valse melancolique” (“Меланхолійний вальс”)(1894 – 1897) Тема мистецтва та його впливу на людину, доля талановитого митця в міщанському середовищі. Жінка як тип нової героїні свого часу. Три жіночі образи як три тенденції модерної емансипаціїУсі мої думки тобі, народе вільний, і пісня серця, музика душі тобі! Ольга Кобилянська

Номер слайду 2

Між красою і любов’ю Для модерністського світосприйняття характерний культ краси, мистецтва. Це втеча із “в’язниці” сірої, матеріальної дійсності у світ свободи, досконалості, вічності – “блакитного неба”. Музика гармоніює мистецтво й дійсність, минуще і вічне, матеріальне й духовне. Музика безпосередньо виражає вільну творчу енергію – сутність світу.“ Зміст усієї творчості О. Кобилянської – се музика…Ся музика не усипляє, а, вічно нагадуючи про красний світ, про гармонію, красу, - нагадує тобі тобі самого і твій головний обов’язок: боротьбу за красну душу,” – зазначав М.Євшан.

Номер слайду 3

Улюблений композитор. Фредерік Шопен

Номер слайду 4

Письменниця – новатор, яка у своїх творах “безлику жінку” зробила “людиною” і “царівною”Соломія Павличко: “ О. Кобилянська відобразила вихід на історичну сцену жінок, яких називають “новими””. С. Єфремов: “ Пані Кобилянська великий гріх на душу бере, створюючи шкідливий, антисуспільний, здатний розбестити нетверді уми напрямок у літературі.”Фемінізм (від лат. жінка) – науковий напрям і суспільний рух, метою якого є повна рівноправність чоловіків і жінок у всіх сферах життя. Чи потрібна гендерна рівність?

Номер слайду 5

Жінки – емансипанки з оточення Ольги КобилянськоїНаталія Кобринська українська - письменниця, організаторка жіночого руху. Софія Окуневська – громадський діяч, перша жінка – лікар в Австро – Угорщині. Леся Українка – українська поетеса.

Номер слайду 6

Образи нових жінок – інтелектуалок у новелі “Меланхолійний вальс”Тема:глибоке відтворення внутрішнього світу героїнь через мелодію вальсу. Проблема: сенс людського життя, співіснування, ієрархія різних первин у ньому. Особливості жанру: - фрагмент, етюд ( О. Кобилянська);- новела, велике оповідання, мала повість (дослідники);- “музично – пластична поема в прозі” (Леся Українка). Поема в прозі – це ліро – епічний твір, написаний прозою, в якому події з життя героїв розкриваються через сприйняття й оцінку оповідача.

Номер слайду 7

У центрі новели – творчо обдаровані особистості – Марта, Ганна,Софія. Трьох дівчат об’єднує прагнення до досконалості, гармонії життя, самостійності, замилування красою, але вони різні за вдачею.

Номер слайду 8

Художниця Ганна. Любить епатувати всіх демонстративним порушенням консервативних приписів моралі. Заповітна мрія – стати професійною художницею. Не приймає нічого приземленого, буденного. Її захоплює лише високе мистецтво, чиста краса. Зверхньо ставиться до людей, не наділених естетичним смаком. Радикальна феміністка. Що уособлює Ганна?“ Мала двадцять і кілька років,Була знімчена полька й брала своє заняття дуже поважно. Дразлива і химерна, коли малювала, була в щоденнім життю наймилішою людиною”.

Номер слайду 9

Учителька Марта. Стримана, готова до жертовності, “ладна обійняти весь світ”. Не соромиться простоти. Рада бути вірною дружиною і матір’ю. Захоплюється мистецтвом, тонко відчуває його, хоч і не творить. Здатна оцінити таланти подруг, розуміє їх. Які життєві настанови втілює Марта?“ Ти є вродженою жінкою й матір’ю…Ти – ще неушкоджений новітнім духомтип первісної жінки…Ти – тип тих тисячок звичайних,невтомно працюючих мурашок, що гинуть без нагороди, а родяться на те,щоб любов’ю своєю удержувати лад на світі…”(Софія)

Номер слайду 10

Піаністка софія. Надзвичайно лірична, емоційна, вразлива натура. Тонко відчуває красу. Прагне до гармонії в мистецтві і людських почуттях. Не уявляє свого життя без музики. Найзаповітніша мрія – стати професійною піаністкою. Щира душа в жорстокому світі. Що уособлює Софія?“ Се дама дуже серйозна й гарна…”“ Я потрібую спокою, що випливає із замилування до музики й гармоніїв відносинах, передовсім – гармонії!”“Була дуже мила в обходженню, легка, ледве замітна собою, але мовчалива й дуже поважна.”

Номер слайду 11

Заголовок є своєрідним епіцентром, що відображає настрої, характер, поетичну натуру софії і почуття її подруг Через увесь твір проходить мотив меланхолійного вальсу,що повторюється символічно – тричі. Символом чого є меланхолійний вальс?Які мелодії вальсу? Чи схожі вони на долі дівчат?

Номер слайду 12

“ Я плакала поезіями в прозі” У листі до Осипа Маковея 17 лютого 1898 року писала: “Прочитали – сьте “ Valse melancolique” і знаєте історію мого життя. Се моя історія. Більше я не кажу нічого”. Можливо, Ольга Кобилянська віддзеркалила свою різногранну душу в трьох різних жіночих образах?Які риси вдачі письменниці помітні в трьох товаришках?Яка головна думка твору?Які риси модернізму наявні в новелі?

Номер слайду 13

Екранізація новели У 1990 році за мотивами твору режисер Б. Савченко зняв кінофільм “Меланхолійний вальс”. Підготувала Самойлова Г. В.,вчитель української мови й літератури

pptx
До підручника
Українська література 10 клас (Міщенко О.І.)
Додано
27 січня 2020
Переглядів
7728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку