Виховна година у формі усного журналу "Бережімо Землю"

Про матеріал
Тема: Бережімо Землю Мета: - розширювати знання студентів про Всесвітній день Землі та Всесвітній день Води, розширювати та збагачувати знання студентів про природу та довкілля; - розвивати емоційність, небайдужість, інтерес до збереження багатств природи; - виховувати екологічну культуру, бережливе ставлення до природи, та бажання примножувати її багатства. Форма виховної години: усний журнал. Обладнання: унаочнення за темою, народні прислів'я, роздатковий матеріал з віршами.
Перегляд файлу

 

Виховна година

                   

 

j0284916

 

«22 квітня ― День Довкілля»

 

 

Підготувала:

викладач іноземної мови

ДонДКТУ

Павлова Ганна Вадимівна

 

 

 

Тема: Бережімо Землю

Мета: - розширювати знання студентів про Всесвітній день Землі та Всесвітній день Води, розширювати та збагачувати знання студентів про природу та довкілля;

- розвивати емоційність, небайдужість, інтерес до збереження багатств природи;

- виховувати екологічну культуру, бережливе ставлення до природи, та бажання примножувати її багатства.

Форма виховної години: усний журнал.

Обладнання: унаочнення за темою, народні прислів'я, роздатковий матеріал з віршами.

Хід виховної години

І. Вступна частина.

1. Слово викладача. Доброго дня шановні студенти та гості нашої виховної години. Нехай ваші серця відчують доброту й радість сьогоднішнього дня.

2. Ведучі.

1-ий ведучий

Здрастуй день, і здрастуй, сонце ясне,

Промені червоні вище підіймай!

Хай Земля всміхається прекрасна,

Виграє веселкою весна.

2-ий ведучий

Летить Земля у просторі космічнім,

Закутана у сяйво голубе,

І в русі цьому щохвилиннім, вічнім,

Життя розквітло буйно, як ніде.

1-й ведучий

Які ми різні – жовті, білі, чорні,

Із буйним чубом чи побриті…

Християни, іудеї, правовірні –

Нам на одній планеті жити!

3. Оголошення теми, мети та форми проведення класної години.

Викладач. У всі часи дзвони були вісниками тривоги. Вони лунали у дні людських бід, коли людському голосу не під силу було голосити від болю.

За ким б'ють дзвони сьогодні? Вони дзвонять за кожним з нас, хто живе на планеті Земля.

Уявімо нашу планету! Відтепер вона не здається нам великою та неосяжною. Зараз її здоров'я, її життя у небезпеці. Вона потребує швидкої невідкладної екологічної допомоги.

Наша сьогоднішня виховна година з нагоди свята – Всесвітнього дня Землі – свята чистої води, землі і повітря. Це день нагадування про страшні екологічні катастрофи, день коли кожна людина повинна замислитися про те, що вона може зробити у подоланні екологічних проблем. Тому сьогодні ми будемо говорити про охорону природи та довкілля нашої планети Земля. Будемо вчитися милуватися чарівним світом навкруги нас.

А допоможе нам у цьому живий журнал, сторінки якого підготували кореспонденти нашої  групи та наші чарівні ведучі.

ІІ. Основна частина.

1. Всесвітній день Землі. (Перша сторінка)

2-ий ведучий. Сьогодні ми святкуємо маловідоме але важливе свято – Всесвітній день Землі. Отже, наша перша сторінка має назву «Всесвітній день Землі». Давайте послухаємо наших кореспондентів.

Коротке повідомлення учнів про Всесвітній день Землі.

1 студент. З матеріалів Вікіпедії: Всесвітній день Землі відзначається щорічно в день весняного рівнодення, 20-21 березня. Свято проголошено Генеральним секретарем ООН у березні 1971 році. За традицією кожного року у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорці при проведенні свята дзвонить Дзвін Миру.

Символіка свята – прапор Землі та символ Дня Землі.

Прапор Землі не є офіційним символом чогось (бо офіційно не існує всепланетного уряду). Він являє собою фотографію планети з космосу (нині використовують знімок, зроблений астронавтами Аполлона-17 дорогою до Місяця) на темно-синьому тлі. Традиційно Прапор пов'язаний з Днем Землі і багатьма іншими природоохоронними, миротворчими та громадянськими міжнародними заходами.

Символом Дня є зелена грецька буква Θ (тета) на білому тлі.

2 студент. Важливою віхою зміни сезонів є день весняного рівнодення – астрономічне, початок весни. Як відомо, навесні день збільшується, а ніч коротшає, і 20-21 березня настає момент, коли тривалість дня і ночі виявляються рівні. Такий день називається днем весняного рівнодення.

В 2018  році Всесвітній день Землі припадає на 22 квітня.

Настання весни наші предки вважали святом і однаково пишно відзначали його у різних частинах Європи і Азії. Язичницькі святкування приходу весни були сповнені важливим сакральним сенсом перемоги світла над темрявою, пробудження всього живого і початку нового життя. Стародавні весняні фестивалі проходили з веселощами та ритуалами.

Зараз свято Всесвітній день Землі носить екологічний характер і призиває об'єднатись людей всього світу у справі по захисту довкілля. У цей день продовж хвилини лунає Дзвін Миру, під час якого люди повинні замислитись над тим, як зберегти планету та покращити життя усіх істот, що живуть на ній.  Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас – це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження Людини і Культури.

2. Охорона природи на Землі (Друга сторінка)

3-ий ведучий.

Ми вас кличемо в світ

Дивовижної природи,

Де немає горя й бід,

Де джерельно чисті води,

Де ростуть рясні сади.

Спів птахів лунає дзвінко,

Ми ж потрапимо туди,

Якщо будемо довкілля берегти!
 

1-ий ведучий. Пропоную перейти до другої сторінки нашого журналу «Охорона природи на Землі». Напевне не найдеться на світі тієї людини яка б не любила природу. Одні люблять осінні ліси, другі високі гори і бистрі річки. Але погіршення екологічної ситуації заставляє нас вивчати і оберігати природні багатства.

"Моя людино, ледве тримаюсь,

Хіба живу я? Ні, тільки маюсь!

Хочеш спитати, хто лишенько вдіяв?

Ну то послухай, хто це затіяв.

Жила я багато, у цвіті пишалась,

У синьому морі досхочу купалась

Бджоли волосся моє колихали,

Із квітів духмяних медочок збирали.

Небо блакитне було все спокійне,

І тіло моє колись було вільне.

Горя не знала, творила добро,

Прийшла в світ людина - тільки на зло.

Не ображайся, я не про всіх.

Світ поділився на добрих і злих.

Звідки з'явилися ці "хазяї",

Щоб грабувати надра мої?

Кинули шахти, кар'єри, канали,

Навіть "спасибі" мені не сказали!

Як же я виживу - рани стікають.

Хто їх загоїть? Хто про це знає?

 

Тож схаменіться, діти Землі!

Будьмо для неї усі лікарі!

Поки не стане планета здорова -

Мало надіятись тільки на Бога!

Тож починаймо процес лікування,

Кожний з нас лікар - почесне це звання.

Скажемо: "Ні!" всім убивцям природи -

Знов кришталево дзвенітимуть води.

Знову з джерел задзюрчать ручаї,

Десь соловейко заллється вночі,

Знову розкриються очі в людини -

Жити повинні рослини й тварини!".

3. Екологічні  катастрофи, що сколихнули світ

( Студенти по одному виходять розповідають  про  екологічні проблеми світу)

1      1945  Ядерне бомбардування Хіросіми і Наґасакі, Японія

В результаті ядерної атаки американців на японські міста Хіросіма і Наґасакі одразу загинуло більше 130 тисяч людей, а протягом декількох наступних місяців ще близько півмільйона осіб померло від ран та радіаційного ураження.

2  ЛОНДОНСЬКИЙ СМОГ +1952-ГО РОКУ

На початку грудня 1952 року на  Лондон опустився холодний туман, через що городяни почали активно використовувати вугілля . В цьому вугіллі  містилося багато сірки. Ця подія вважається одним з найстрашніших випадків забруднення повітря і призвело до серйозних змін в відношення до екологічних досліджень, впливу чистоти повітря на здоров'я людини. За даними статистики респіраторні захворювання отримало понад сто тисяч осіб, з яких загинуло близько дванадцяти тисяч.

3   1957   Киштимська аварія, СРСР

29 вересня 1957 року на хімкомбінаті «Маяк», розташованому у закритому місті Челябінськ-40 (сьогодні Озерськ) сталась перша в СРСР радіаційна надзвичайна ситуація.  В повітрі опинилась чимала доза радіоактивних речовин.

4    1984    Завод Union Carbide, Індія техногенна катастрофа, точної причини якої не можуть назвати і сьогодні. 3 грудня 1984 р., уночі, коли люди спали,  42 тонни отруйних парів було викинуто в  атмосферу. Смертоносна хмара отрути, яка  використовується для виготовлення пестицидів, просочилася з велетенської цистерни хімічного заводу  і накрила місто Бхопал в Індії. Це стало однією з найбільших в історії індустріальних катастроф: 3 тис. людей померли відразу, ще 15 тисяч — протягом найближчих років.  Близько 100 тис. тяжко захворіли й стали інвалідами (ушкодження мозку, сліпота).

5  1986 Чорнобильська АЕС,  Україна (СРСР)

Вибух четвертого реактора Чорнобильської атомної електростанції вночі 26 квітня 1986 року забрав життя десятки тисяч людей. І ще більше захворіли на онко хвороби та інші, викликані радіацією.

Викид радіації від руйнування реактора ЧАЕС був в десятки разів потужнішим за вибух ядерної бомби, яку американці скинули на Хіросіму у 1945-му. Але, оскільки в перші години після аварії ніхто із присутніх там людей не усвідомлював масштаби катастрофи, пожежні та персонал АЕС працювали без спеціального одягу.

6  Экологічна катастрофа в мексиканскій затоці

Вибух нафтової платформи 20 квітня 2010 року призвів до того, що в світовий океан був викинутий величезний обсяг нафтопродуктів. В результаті розливу нафти, який відбувався протягом 152 днів, 75 тисяч квадратних кілометрів площі мексиканської затоки покривала нафтова плівка. Ця техногенна катастрофа була однією з найбільш згубних для біосфери за весь час існування людства.

7     2011    АЕС Фукусіма-1, Японія

Аварія на атомній електростанції Фукусіма-1 сталась 11 березня 2011 року.  Близько 60-ти людей постраждали від травм через небезпечну дозу радіаційного опромінення.

1-й ведучий.

Земле рідна – природи ім'я,

Понівечена скрипка моя.

Як могла в цім світі жити?

Як могла ти плекати квіти!

Коли так благаєш жити,

Як не чула моя душа, -

Що здригаєшся ти від ножа,

Як? Дивлюсь, Вам, природо, у вічі?

Перед вами ми винні тричі.
 

2-й ведучий. Усе менше залишається на Землі місць де б не ступала нога людини. І все більше природа потерпає від її діяльності. Колись життя людей залежало від бажання природи. Наші предки схилялись перед силою природи, гостро відчуваючи залежність від неї, і те що природа сильніша за людину. Більше того людина стала намагатись «полонити» природу, стати її господарем. Таке ставлення призвело до забруднення повітря і води, руйнування і знищення ґрунтів, загибелі лісів знищення тварин і рослин. З часом людина почала розуміти що вона не панує над природою а просто знищує її. Знищивши навколишнє середовище людина й сама не виживе, бо вона є частинка природи, а не її повелитель.

3-й ведучий. Щоб зберегти нашу планету придатною для життя, міжнародна спільнота розпочала плідне співробітництво в економічній галузі в 50-60-х роках минулого століття. Протягом останніх років під егідою ООН створено десятки організацій, пов'язаних з охороною навколишнього середовища.

4. Вода – умова життя на Землі (Третя сторінка)

1-й ведучий. Як свідчать космонавти, при погляді на Землю з висоти космічної орбіти очі бачать в основному два кольори – білий колір хмар і льодових шапок Землі та блакитний колір Світового океану. Він вкриває 71% поверхні Землі. Отже, третя сторінка нашого журналу «Вода – умова життя».

Виступи студентів з повідомленнями.

3 студент. Вода – найпоширеніша на Землі речовина. Життя без неї неможливе. В Україні головними постачальниками води є такі річки як Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг, Тиса, Прут та інші. Україна багата і на невеличкі річки, яких нараховується 63 тисячі. Збереження і оздоровлення цих річок – одна з найгостріших проблем нашої молодої держави.

З перших кроків людина не могла обійтись без води, розвитку людство пізнавало суть однієї з найнезвичайніших речовин на світі – води – і усвідомлювало головну істину: вода є всюди і без неї не може обійтися ніщо живе.

2-й ведучий. Визначаючи роль водних ресурсів у забезпеченні сталого соціально -економічного розвитку суспільства Генеральна асамблея ООН на своїй сорок сьомій сесії в листопаді 1992 році прийняла рішення відзначати 22 березня кожного року як "Всесвітній день води". Усвідомлюючи обмеженість та вразливість водних ресурсів, 2005 - 2015 роки проголошені Міжнародним десятиріччям дій "Вода для життя". Враховуючи значення, яке вода має для життєдіяльності людини і всього живого на землі, вже в 15-й раз проводяться заходи, присвячені Всесвітньому дню води. Вода – це не просто мінеральна сировина, це жива кров, яка створює життя, де його не було. Вода є основою всього живого - і людей, і тварин, і рослин, це багатство кожної держави. Вона бере участь у всіх сферах нашої господарської діяльності і робить наше життя більш легким і приємним.

4 студент. Вода є необхідною умовою існування життя на Землі, це важливий природний ресурс для задоволення життєвих потреб людини. Її вживають для пиття, приготування харчових продуктів, напоїв та для задоволення інших потреб. Основна кількість забруднень з навколишнього природного середовища надходить в організм людини завдяки харчовим продуктам і напоям (до 80%).

З якістю питної води пов'язаний стан здоров'я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру.

Ще в 19 столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80 відсотків усіх своїх хвороб ми випиваємо.

Питна вода може стати однією з головних проблем 21 століття. Вода є найпоширенішою речовиною на землі і потреба у воді значна. Населення на землі за добу використовує 7 мільярдів тон води.

5 студент. Згідно з даними ЮНЕСКО на сьогодні у світі понад 1,5 млрд. людей не мають доступу до якісної питної води, а за прогнозами Всесвітньої метрологічної організації до 2020 року з нестачею питної води може зіткнутися все населення планети Земля.

На думку вчених, вже у цьому столітті, у багатьох країнах світу може з'явитися "водний голод", а тому спеціалісти розробляють всілякі проекти – аж до використання льодових запасів Антарктиди.

Світове співробітництво з тривогою спостерігає за глобальним забрудненням навколишнього середовища, вичерпанням природних ресурсів і особливо головного з них - води.

6 студент. Потреба у воді має тенденцію до зростання. З ростом попиту на воду виникає ціла низка екологічних проблем, що стосується річок, озер, підземних вод і водоносних шарів.

У води є багато чудових властивостей, одна з них – здатність до самоочищення, але при значному забрудненні, зменшення кисню у воді не сприяє процесам самоочищення.

Забруднення в наш час стало всесвітнім лихом. Зараз майже у всіх країнах виникає проблема відсутності достатньої кількості чистої води, так як повна зміна води в атмосфері здійснюється через 9 днів, річкова вода в середньому змінюється 20 разів на рік, а для повної зміни підземних вод необхідно не менше 8 тис. років.

Довгий час вважалось, що запаси прісної води невичерпні, що вони мають здатність до самовідновлення. У результаті безконтрольної господарської діяльності кількість придатної для пиття води різко зменшилась. Так, якщо в 1900 році людством було використано лише 5% запасів прісних вод, то у 2005 році вже 35%.

7 студент. Більше мільярда жителів нашої планети живуть в умовах постійного гострого дефіциту питної води, а до 2050 року біля 7 млрд. людей відчуватимуть нестачу якісної прісної води. Вже сьогодні у країнах, що розвиваються, кожен третій житель страждає від нестачі питної води і відсутності належних санітарних умов, без яких неможливе нормальне життя. У цих країнах приблизно 80% усіх хвороб та одна третина смертних випадків викликані споживанням забрудненої питної води. Вже тепер у багатьох країнах світу спостерігається гострий дефіцит води, а ще більше країн наближаються до цієї ситуації.

Серед країн Європи Україна є однією з найменш забезпечених водними ресурсами. Більш ніж 75 відсотків населення України споживає воду з поверхневих джерел водопостачання, тобто якість води в них є фактором санітарного та епідемічного благополуччя населення. Найважливішими джерелами водопостачання в Україні є річки.

8 студент. Як людина, так і вся планета Земля на 70% складається з води. Людське тіло в середньому на 70% складається з води. Ми розпочинаємо наше життя у вигляді плоду, який складається на 99% з води. Коли ми народжуємося, вода складає 90% нашого тіла, а до того часу, коли ми досягаємо дорослого віку, зміст води знижується до 70%. Якщо ми помираємо в глибокій старості, то наше тіло складається з води приблизно на 50%. Отже протягом всього життя ми існуємо головним чином у вигляді води.

3-ий ведучий. За останні десятиліття вода втратила нашу повагу. Вона вже не предмет людського поклоніння та захисту, вода стала продуктом споживання, який ми грубо зневажаємо та безсоромно забули, хоча дві третини земної поверхні вкриті водою. Вода - це наша культура і наше життя.

1-ий ведучий. Свята вода є серцем багатьох релігій, вона використовується в різних обрядах та церемоніях.

З давніх-давен вода, як і інші природні стихії, була об'єктом поклоніння наших пращурів. Літописи згадують про поклоніння джерелам, струмкам. У містах і селах зберігаються святі криниці з цілющою водою, які й досі користуються великою славою серед людей. Давайте зараз пригадаємо народні прислів'я про воду.

Які прислів’я про воду Вам відомі?

1.Як небесна височина, – так морська глибина.

2.Де вода, там і верба.

3.З брудної води ще ніхто чистим не вийшов.

4.Де вода, там і біда.

5.І вода як на місці стоїть, то засмерджується.

6.Не виливай каламутну воду, доки чисту не найдеш.

7.Хто хоче чистої води, нехай іде до джерела пити.

8.В морі тому води багато, що її ніхто не п'є.

9.По морі плавав, а води не бачив.

10. Хвали море, а держися землі.

11. Хоч річка і невеличка, а береги ламає.

12. Без води й борщу не звариш.

13. Вода в одного бере, а другому дає.

14. Без води і не туди, і не сюди.

2-ий ведучий. Кожен із нас повинен дбайливо ставитись до природи, раціонально використовувати водні ресурси нашого рідного краю. Це не лише покращить екологічну ситуацію, але й створить прекрасний настрій, принесе величезне моральне задоволення, викличе почуття поваги до себе та інших.

3-ий ведучий. Посадити деревце, розчистити джерельце – ось завдання кожної людини ще з дитинства. Пригадаймо як говорив про це М.Рильський

Щоб росли ми, щоб цвіли ми,

Щоб садами ще й рясними

Цвів навколо вільний світ.

ІІІ. Заключна частина.

Виведення «Екологічного Кодексу» (Четверта сторінка)

1-й ведучий. Переходимо до останньої сторінки нашого журналу «Екологічний Кодекс». Світ навколо тебе дуже цікавий та привабливий і ти живеш у ньому, як у рідному домі бо ти теж частинка цієї природи. Звернімося до народної мудрості.

 Прислів'я про природу

1.Природа одному мама, а другому мачуха.

2.Той, хто рубає дерево – скорочує власне життя

3.Земля дає все і забирає все.

4.Земля багата – народ багатий.

5.Земля – наша мати: всіх годує.

6.Земля – тарілка: що покладеш – те й візьмеш.

7.На чиїй землі живеш – того і воду п'єш.

8.Доглядаєш землю плідну, як матір рідну.

9.Хто на землі сидить – той не боїться, що впаде.

10. Хто про землю дбає, вона тому повертає.

11. Людина і природа – то одне єдине,

І годує нас природа, як матінка сина.

1-й ведучий. А щоб тобі було затишно і добре на Землі треба поводити себе мудро, оберігати довкілля, бо без нього ми не можемо жити. Треба допомагати природі відновлювати свої сили.

2-ий ведучий. Як же відзначати День Землі?

"Встав вранці, привів себе в порядок,

приведи в порядок свою планету "

"Маленький принц", Екзюпері

По-перше, необхідно очистити Землю від сміття, що накопичилось за довгу зиму.

По-друге, можна посадити дерева, їх стає все менше і менше. Справа нехитра, але корисна!

По-третє, прибери біля свого водосховища, у парку.

По-четверте не сміти. Тобі ж також тут жити.

3-й ведучий. Пройдуть роки і, можливо, хтось із теперішніх студентів стане господарем і охоронцем лісу, а може, просто доброю людиною, яка поведе своїх дітей на природу і навчить її любити. Давайте сьогодні спробуємо з вами вирішити, чим ми можемо допомогти природі, давайте виведемо свій «Екологічний Кодекс».

Записи на ватмані пропонованих студентами пунктів «Кодексу»

Приблизні пункти

1.Посади дерево. (щоб очищувалося повітря).

2.Посій квіточку. (щоб радувала твій зір).

3.Розчисти джерельце. (воно чекає твоєї допомоги).

4.Змайструй годівницю. (для пташок на зиму).

5.Будь другом усіх живих істот, не муч i не вбивай тварин.

6.Не спалюй опале листя. (воно забруднює повітря).

7.Не мий машину біля водойм. (це забруднює воду).

8.Не кидай сміття де тобі захотілось. ( це засмічує землю).

9.Люби цей світ. (він чекає твоєї доброти ласки і любові)

1-й ведучий.

Учись любити

Учись любити все навколо себе:

Траву і квіти, кущик, деревце,

Жучка і пташку, і блакитне небо,

І синьооке чисте джерельце.

2-й ведучий.

Усе прийшло на білий світ, щоб жити,

Щоб дарувати радість і красу.

Учитись дивуватись і любити

Чистеньку мов перлиночка, росу.

Викладач. Ось і склали ми чудовий живий журнал «Бережімо Землю»ХХІ століття. Яким воно буде для нас, жителів планети Земля? Це залежить від нас із вами. Настав час керуватись у всіх своїх вчинках правилами екологічного гуманізму. Основна його ідея – ми з вами – лише частка природи, Космосу, законами і правилами якого ми повинні керуватись у повсякденному житті. Не владарювати над природою, а співпрацювати з нею, бути не царем природи, а її невід'ємною часткою.

Так навіщо ж потрібні ці свята – День Землі та День Води?

Щоб і ми жили довго, і Землі проблем робили менше ...

Яка земля! Чарівна, пречудова!

Вона нам мати. Ми – її дитя!

Летить на землю весняна обнова,

Бурлить, вирує на землі життя!

3-й ведучий.

Усі однаково ми плачем, сміємося,

Усім потрібен кисень і вода.

Поляк, іспанець, українець – зберемося!

І збережем планету – бо вона одна!

1-й ведучий.

То ж бережіть планету, діти,

ЇЇ озон, річки, сади, ліси…

Щоб проліскам з онуками радіти

І випити джерельної води!

Додатки (На випадок залишку часу)

Зупинімось – останній є шанс.

Оглянімось – благаємо Вас.

Все задумано мудро в природі:

Жити усьому в мирі і злагоді.

Річка хай куди хоче тече.

Пташеняті підставим плече.

Як зрубаємо дерево, вмить,

Поспішаймо хоч два посадить.

Як асфальт – то не через калину,

Джерельце хай не знає зупину.

Полюбімо природу палко.

Не топчімо ногами фіалку.

Як розоремо світ оцей вщерть.

Вирок нам без війни – смерть.

Зупинімось – останній є шанс.

Це планета не тільки для нас.

Ніщо готове не впаде нам з неба,

Працюйте, не шкодуючи зусиль.

А ще умійте, друзі, там де треба,

Природу рідну Зберегти!
 

Кринична прохолода…

Кринична прохолода

Б'є з пазухи землі

Ясна тверда погода

Смак сонця на чолі

І писк пташат незнаних

Під шифером в гнізді

І сонця бинт на ранах

Вир сонця на воді

Пливти забути дати

Хай втопляться вони

Пірнути дно дістати

Сіль сонця з глибини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

 

 

Завантаження...
docx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку