АВТОРСЬКИЙ ПРОЄКТ
РОЗРОБКА НАВЧАЛЬНОГО ЗАНЯТТЯ ЗА ТЕМАЮ
Формування ключових компетентностей учнів на заняттях предметів галузі «Природознавство»
засобами ужиткового експерименту
(у рамках дистанційного та змішаного навчання учнів)
Автор:Євтушенко Антоніна Федорівна,
учитель хімії, біології та природознавства
Переяславської загальноосвітньої . школи І-ІІІ ступенів№2
Тема уроку. Дослідницький практикум: Дія ферментів слини на крохмаль
Мета: формувати бажання самостійно отримувати знання шляхом дослідження, вміння оцінювати результати власної роботи, формувати вміння аналізувати, робити висновки.
Очікувані результати уроку:
І етап. Мотивація. https://www.youtube.com/watch?v=0g1ugmulzBA (навчальний фільм про ферменти)
ІІ етап. Матеріали. https://www.youtube.com/watch?v=sCgJHcF3Fu4 (йодо крохмальна реакція) ;
https://www.youtube.com/watch?v=GdsL4n3UqLk (крохмаль і йод при нагріванні).
ІІІ етап. Практична робота.(виконання роботи)
Обладнання та матеріали: 2 клаптики добре накрохмаленої білої тканини, розчин йоду, ватна паличка, таблиця з даними дослідження для аналізу
Порядок виконання роботи.
Інструкція з техніки безпеки:
Дослід 1. Приготування розчину йоду.
Розведи йодну настоянку (аптечний препарат) кип’яченою (дистильованою) водою до кольору міцного чаю.
Дослід 2. Один клаптик накрохмаленої білої тканини опустіть в розчин йоду. Що спостерігаєте? _____________________________________________________
Дослід 3. На іншому клаптику ватною паличкою, змоченою слиною, напишіть букву «А», потримайте 5-10 хв. й також опустіть його в розчин йоду.
Що спостерігаєте?___________________________________________________
Висновок. Зробіть висновки про дію слини на крохмаль.
Ділянки, де залишився крохмаль, забарвлюються в ________________ колір, а місця, оброблені слиною, мають _____________ забарвлення, тому що _________________________________ у зв'язку з чим реакція з йодом не дає синього забарвлення.
IV етап. Зроби висновки. Поділись знаннями.
Проаналізуйте дані лабораторних досліджень за таблицею
Пробірка 1 |
Пробірка 2 |
Пробірка 3 |
Пробірка 4 |
Крохмальний клейстер |
Крохмальний клейстер та слина |
Крохмальний клейстер та слина |
Крохмальний клейстер та прокип’ячена слина |
Водяна баня при температурі води 380С |
Водяна баня при температурі води 380С |
Склянка з льодом |
Водяна баня при температурі води 380С |
1 крапля розчину з йодом |
1 крапля розчину з йодом |
1 крапля розчину з йодом |
І крапля розчину з йодом |
Синій |
Жовтий |
Червоний |
Синій |
Спостереження за умовами дії ферментів:(можливі відповіді учнів)
У пробірці №2 спостерігаємо повне розщеплення крохмалю.
У пробірках № 1 і №4 , де не було слини або слина була прокип’ячена, вміст крохмалю залишився незмінним.
У пробірці №3 крохмаль розщепився не повністю. Червоний колір з’являється у результаті реакції йоду з деякими проміжними продуктами розщеплення крохмалю при низьких температурах.
V.Рефлексія
VІ. Для допитливих
Інструкційна картка до домашнього експерименту "Виявлення крохмалю в харчових продуктах". Домашній експеримент формує навички грамотного і безпечного поводження з речовинами, необхідними у повсякденному житті.
https://www.youtube.com/watch?v=aOpO4pAC6Zg
https://www.youtube.com/watch?v=puJTLnQTklw
Домашній експеримент. Виявлення крохмалю в харчових продуктах.
Мета:навчитися виявляти крохмаль в харчових продуктах у домашніх умовах, розпізнавати фальсифікацію харчових продуктів, розвивати вміння проводити експеримент, робити висновки та узагальнення.
Реактиви та обладнання: склянка, піпетка, йодна настоянка, кип’ячена вода, харчові продукти: картопляний крохмаль, картопля, хліб, чіпси, макарони, ковбаса, соус, сир, сметана, майонез, шматочки топінамбура,тощо.
Порядок виконання роботи.
Інструкція з техніки безпеки:
Розведи йодну настоянку (аптечний препарат) кип’яченою (дистильованою) водою до кольору міцного чаю.
Додай кілька крапель розчину йоду до досліджуваних продуктів: картопляного крохмалю, картоплі, хліба, чіпсів, макаронів, ковбаси, соусу, сиру, сметани, майонезу, тощо.Які зміни спостерігалися у кожному випадку?______________________________
Які з продуктів харчування містять найбільшу кількість крохмалю? Як ви це визначили? ________________________________________________________________
Приготуй шматочки картоплі і топінамбура (земляної груші). Капни на кожен по краплі розчину йоду. Що спостерігається?____________________________________________
Який з овочів містить крохмаль, а який – ні? ____________________________________
Висновок:
Як можна виявити крохмаль у продуктах харчування?____________________________
З якою метою крохмаль додають до харчових продуктів?______________________________________________________________
Скориставшись інтернет джерелами знайди інформацію про харчові добавки Е1404 і Е1422. Корисні вони чи шкідливі?___________________________________________
Прикріпіть фото або відеозвіт досліду.