Тема: «Загальна характеристика юридичної діяльності»

Про матеріал
Тема: «Загальна характеристика юридичної діяльності» План лекції: 1. Поняття, основні риси та зміст юридичної діяльності. 2. Юридична діяльність та професійна діяльність юристів. Професія юриста. 3. Система юридичної діяльності та її характеристика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКА ТА ПРАВАПрезентація з курсу «Юридична деонтологія» на тему: «Загальна характеристика юридичної діяльності» викладач: Ніна колісникІрпінь 2023

Номер слайду 2

МЕТА ЛЕКЦІЇ: Навчальна – ознайомити студентів з загальною характеристикою юридичної діяльності, змістом, рисами та видами юридичної діяльності, з професійною діяльністю юристів, проаналізувати систему юридичної діяльності та тенденції її розвитку. Розвиваюча – розвинути у студентів навички ораторського мистецтва; уміння аргументувати свої судження; вести наукову полеміку; захищати і відстоювати свою думку, зважаючи на думку інших людей. Виховна - виховати у студентів високі моральні якості, сформувати поняття та почуття відповідальності за порушення законодавства.

Номер слайду 3

План лекції: Поняття, основні риси та зміст юридичної діяльності. Юридична діяльність та професійна діяльність юристів. Професія юриста. Система юридичної діяльності та її характеристика.

Номер слайду 4

1. Поняття, основні риси та зміст юридичної діяльності. Юридична діяльність – це різновид соціальної діяльності, який здійснюють юристи з використанням юридичних засобів, дотримуючись в установлених законом випадках юридичних форм з метою розв’язання різних юридичних проблем.

Номер слайду 5

Основні риси юридичної діяльності :- Юридична діяльність здійснюється у сфері права. Сфера права - це всі структурні рівні та види суспільних відносин, де право реально здійснює свій вплив. Це різноманітні сфери соціального життя, найрізноманітніші життєві ситуації, в яких люди для отримання позитивного результату керуються приписами правових актів.- Юридичну діяльність здійснюють юристи-фахівці на професійній основі. Це означає, що у сфері юридичної діяльності працюють спеціалісти - професіонали, які володіють спеціалізованими правовими знаннями, відповідними навичками роботи, виконують кваліфіковано значущі дії, що визначають зміст їхньої роботи.

Номер слайду 6

Основні риси юридичної діяльності :- Юридична діяльність спрямована на організацію діяльності інших суб’єктів права. Юристи створюють закони і підзаконні акти, які регламентують життєдіяльність значної частини населення. Крім того на підставі цих актів фізичні та юридичні особи звертаються за допомогою у вирішенні конкретних життєвих ситуацій. Мета юридичної діяльності - впорядкування та узгодження суспільних відносин. Завдання, що вирішуються в ході юридичної діяльності, в основному полягають у встановленні межі можливої поведінки суб’єкта, наповненні його можливості змістом, захисті сфери можливого від протиправного втручання інших суб’єктів та зобов’язанні винних до відновлення порушеної межі.

Номер слайду 7

Основні риси юридичної діяльності :- У ході здійснення юридичної діяльності використовується як правові, так і неправові засоби. Правові засоби: норми права, правові відносини, права та обов’язки, юридично значущі документи та вчинки, індивідуально-правові вказівки, розпорядження, правову свідомість, акти реалізації права. Інформування суб’єкта, організаційні виховні та інші засоби відносяться до неправових засобів. Правова регламентація юридичної діяльності. Діяльність юристів чітко регламентується нормами права, але на неї мають вплив і інші соціальні норми ( мораль, корпоративні норми). Існує цілісна система органічних законів, що регламентують діяльність суду, прокуратури, адвокатури, поліції, нотаріату, та інших органів.

Номер слайду 8

Основні риси юридичної діяльності :- Юридична діяльність здійснюється у формі практичної, наукової та освітньої діяльності. Конкретні життєві ситуації вирішують шляхом здійснення практичної діяльності. Наукова діяльність тісно пов’язана з освітньою формою юридичної діяльності, під час якої майбутні фахівці набувають спеціалізованих знань, вмінь, навичок правової роботи.

Номер слайду 9

Зміст юридичної діяльності - конкретні дії, перелік яких суттєво впливає на визначення обсягу сфери та форм юридичної діяльності.

Номер слайду 10

Ведення юридичної справи як здійснення певного комплексу процесуальних юридично значущих дій, пов'язаних із вирішенням конкретної життєвої ситуації - винесення рішення про прийняття до свого провадження;- обшук приміщення;- допит підозрюваного;- проведення експертного дослідження та дача щодо нього висновку;- перевірка доказової інформації;- побудова версії щодо справи;- тощо;

Номер слайду 11

складання юридичних документів, в яких відображається або посвідчується інформація, що має правове значення (позов до суду, протест прокурора, протокол про адміністративне правопорушення, нотаріально завірений договір дарування або купівлі-продажу);юридичне консультування що передбачає надання порад, рекомендацій, визначення обсягу повноважень, роз'яснення правового статусу, перспектив судового вирішення справи тощо. Таким чином, здійснюється передача необхідної інформації зацікавленій особі, виходячи з наявності спеціальних правових знань юриста-фахівця та практичного досвіду правової роботи в нього; виступи в юридичних установах, у яких в офіційній формі оголошу­ють заяви, клопотання, вимоги, висновки аналітичної та експертної роботи, які мають безпосереднє значення для вирішення юридичної справи;

Номер слайду 12

тлумачення текстів нормативно-правових актів та інших юридичних документів, за текстуальною формою яких криється істинний зміст норми або воля законодавця. Шляхом роз'яснення окремих теоретичних конструкцій, термінів їх словосполучень конкретизують вимоги правової норми або рішення уповноваженого органу, визначають коло суб'єктів певного правовідношення, що стало предметом розгляду у справі тощо;правове виховання, правова агітація та пропаганда правових знань.правове навчання в юридичних навчальних закладах. Це окремий вид дій, пов'язаних із процесом набуття спеціальних правових знань, навичок практичної діяльності, формування юридичного світогляду та з іншими процесами, передбаченими навчальними програмами, кваліфікаційними характеристиками, які дають змогу готувати на професійному рівні юриста — фахівця своєї справи.

Номер слайду 13

Види юридичної діяльності:за змістом: консультування, тлумачення, виступи в юридичних установах, ведення юридичної справи тощо; за професійною спеціалізацією або за суб'єктами здійснення: адвокатська, слідча, прокурорська, судова, консультативна, виконавча, нотаріальна;за соціальними сферами: юридична діяльність у сфері економіки, політики, в духовній сфері;за кількістю уповноважених осіб, що здійснюють розгляд юридичної справи: Індивідуальна (одноособова), колегіальна (колективна);за змістом інтелектуальної роботи: пізнавально-пошукова, організаційна, реконструктивна, реєстраційна, комунікативна.

Номер слайду 14

2. Юридична діяльність та професійна діяльність юристів. Професія юриста. Юридичну діяльність можна охарактеризувати не тільки, як особливий вид соціальної діяльності , а й як певну професію. Професія «юрист» ( лат .proffesio - повідомляю про свою справу) вид трудової діяльності в правовій сфері суспільства, що потребує юридичних знань, умінь, навичок, необхідних для професійного виконання прав та обов’язків. Юрист – це професіонал, який має фундаментальні та спеціальні правові знання, кваліфіковано користується юридичним інструментарієм при розв’язанні юридичних проблем в ім’я захисту прав і законних інтересів громадян.

Номер слайду 15

Професія юриста характеризується такими основними рисами: Масовість юридичної професії. Юридичну роботу здійснюють тисячі уповноважених спеціалістів( прокурори, адвокати, слідчі, судді та ін.),Елітність. Престижність юридичної роботи та юридичного навчання Юридичну роботу виконують не всі, а лише уповноважені особи, які володіють відповідними навичками. Особлива відповідальність. Від поради або рішення юриста залежать доля людини, благополуччя сім’ї, її матеріальний стан, економічний розвиток суспільства.

Номер слайду 16

Професія юриста характеризується такими основними рисами: Конфліктність. Юридична діяльність здійснюється на стиці протилежних інтересів в умовах протидії або відкритої боротьби: позивач – відповідач, обвинувачений – потерпілий, правопорушник – співробітник правоохоронного органу.Інтелектуальна привабливість. Юридична діяльність передбачає прийняття відповідних рішень, необхідність прогнозування подій, моделювання ситуацій, визначення засобів для їх попередження. Колективність праці. Значна кількість рішень приймається від імені органу держави або всієї держави, що свідчить про колективність вироблення, прийняття та забезпечення реалізації рішення.

Номер слайду 17

Відповідно до результатів опитування, проведеного консорціумом Менеджмент Консалтінг Груп в 2011 році на замовлення журналу Профіль, 14,4% українців вважають найпрестижнішою професію юриста. На другому місці виявилася професія лікаря - 9,7%, а третє місце розділили менеджер і банкір (8,5%).

Номер слайду 18

3. Система юридичної діяльності та її характеристика.

Номер слайду 19

Суб'єкти юридичної діяльностіЦе професійні юристи, їх об'єднання та установи державного й недержавного походження. У реальному житті — це спеціалісти певного профілю, які володіють відповідними знаннями, досвідом, наділені компетенцією приймати рішення або давати поради, мають певні навички та вміння юридичної роботи.

Номер слайду 20

Об'єкти юридичної діяльностіЦе явища, процеси та предмети на­вколишнього світу, щодо яких здійснюється правовий вплив. Серед об'єктів слід виділити загальний та безпосередній. До загального відносять відпо­відність норм права наявним суспільним відносинам, а до безпосереднього — дії суб'єктів права, їх правовий статус, правові свідомість та культуру, правові документи, процеси, стани тощо.

Номер слайду 21

Засоби юридичної діяльностіЗасобами юридичної діяльності є перш за все норми права, правові категорії, юридична техніка та різноманітні предмети матеріального світу, які допомагають у досягненні мети юридичної діяльності, забезпеченні високого рівня її ефективності. Ці предмети є засобами збирання та обробки інформації, засобами захисту, охорони та нападу (ПЕОМ, зброя, аудіо- та відео-техніка, речові докази).

Номер слайду 22

Форми здійснення юридичної діяльностіосвітня, наукова, практична; усна (вербальна), письмова; виділяють також установчу, правотворчу, правоохоронну, правозастосовну, профілактичну. Слід водночас зазначити, що юридична діяльність може відображатись як у правових, так і в неправових формах — інформування, виховання, фінансування, організація співробітництва та взаємодії тощо.

Номер слайду 23

Методи здійснення. Це способи та прийоми, що використовуються для досягнення наміченого результату. Розрізняють два основних методи впливу на суспільні відносини — примус та заохочення. Проте зрозуміло, що в кожному конкретному випадку у зв'язку з тими чи іншими обставинами можна говорити про метод попередження, індивідуального впливу, фотогра­фування, проведення допиту або обшуку, перевірки інформації, попереднього обговорення.

Номер слайду 24

Функції юридичної діяльностіТрадиційним є підхід поділу функцій на загально соціальні та спеціально-юридичні з метою виявлення більш значущих, цілеспрямованих та відносно значущих, побічних напрямів впливу. До загально соціальних функцій відносяться економічні, соціальні, політичні, ідеологічні, культурні, організаційно-управлінські. А до спеціально-юридичних функцій відносять регулятивну і охоронну. Також до спеціально-юридичних функцій належать: уповноважуюча, виховна, дослідницька, розсліду вальна, судова, захисна, пошукова, індивідуально-організаційна, реєстраційно-засвідчувальна.

Номер слайду 25

Питання для самоконтролю. Поняття та ознаки юридичної діяльності. Основні риси юридичної діяльності та їх характеристика. Види юридичної діяльності. Поняття юрист та його характеристика. Характеристика основних рис юридичної професії. Елементи системи юридичної діяльності та їх характеристика.

Номер слайду 26

1. Вивчити лекцію (написати конспект).2. Опрацювати питання та скласти тлумачний словник по темі.3. Підготувати презентацію по всій темі (за бажанням).4. Скласти тестові завдання по темі (10-20 тестів – правильну відповідь виділити жирним шрифтом). Домашнє завдання

Номер слайду 27

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сокальська Ольга
    Дякую за корисний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Правознавство, Презентації
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
4728
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку