Тема: Загальні відомості про кімнатні рослини. Види кімнатних рослин. Лікувальні властивості кімнатних рослин.

Про матеріал

Дата: ____________

Гурток: «Юні квітникарі»

Керівник: Жадько Юлія Василівна

Тема: Загальні відомості про кімнатні рослини. Види кімнатних рослин. Лікувальні властивості кімнатних рослин.

Мета: навчальна:ознайомити вихованців із загальною характеристикою кімнатних рослин, їх найпоширенішими видами, розкрити їхнє значення та лікувальні властивості;

розвиваюча: формувати уявлення про різноманіття рослинного світу, про особливості росту і розвитку кімнатних рослин; розвивати спостережливість, увагу;

виховна: виховувати екологічну культуру та естетичні почуття.

Матеріали та обладнання: карта світу або глобус, путівник, зображення літака з пасажирами, демонстраційний матеріал: «Різноманітність кімнатних рослин», картки , словнички – довіднички, пазли, жива колекція кімнатних рослин; ручки, зошити, кольорові олівці та фломастери.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Відкрите заняття

на тему:

 

 

 

 

http://www.proza.ru/pics/2010/06/06/1135.jpghttp://www.vashsad.ua/downloads/image/encyclopedia/adiantum.jpghttp://rasteniya.dp.ua/img/structure/max/38.jpg

Підготувала:

Керівник гуртка

Жадько Ю. В.

 

Дата: ____________     

Гурток: «Юні квітникарі»

Керівник: Жадько Юлія Василівна

Тема: Загальні відомості про кімнатні рослини. Види кімнатних рослин. Лікувальні властивості кімнатних рослин.

Мета: навчальна:ознайомити вихованців із загальною характеристикою кімнатних рослин, їх найпоширенішими видами, розкрити їхнє значення та лікувальні властивості;

 розвиваюча: формувати уявлення про різноманіття рослинного світу, про особливості росту і розвитку кімнатних рослин; розвивати спостережливість, увагу;

виховна: виховувати екологічну культуру та естетичні почуття.

Матеріали та обладнання: карта світу або глобус, путівник, зображення літака з пасажирами, демонстраційний матеріал: «Різноманітність кімнатних рослин», картки ,  словнички – довіднички, пазли, жива колекція кімнатних рослин; ручки, зошити, кольорові олівці та фломастери.

Тип заняття: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення: заняття – подорож.

Міжпредметні зв'язки: біологія, географія, медицина, історія.

Блоки додаткових знань: Блок «Здоровий спосіб життя».

Література:

  1. Верзилін М. Мандри з домашніми рослинами / Верзилін М. - К.: «Веселка», 1973.
  2. Воронцов В.В. Комнатные растения. Новое руководство по уходу. – М.: ЗАО «Фитон+», 2004. – 288 с.,ил.
  3. Капранова Н. Н. Комнатные растения в интерьере. – М.: Из-дво Моск. ун-та, 1989. – 187 с.
  4. Пометун О. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання / О. Пометун, Л. Пироженко. – К.: А. С. К., 2006.
  5. Приходько С. Н., Фещенко Н. Д. Цветоводство защищенного грунта. – К.:Урожай, 1988. – 143 с.
  6. Стіл Ф. Атлас країн і народів / Перекл. з англ. Є. М. Брославської. – Х. Видавництво «Ранок», 2004.

 

 

 

 

Хід заняття:

І. Організаційний момент

 Керівник: - Доброго дня діти!


Щоб заняття пройшло не марно

Треба сісти рівно й гарно,

І довкола озирнутись,

І сусіду посміхнутись. (посміхнулися сусідам)

А знання щоби здобути,

Треба всім уважним бути!


ІІ. Актуалізація опорних знань

 Керівник: Увага, увага! Прошу всіх зайняти свої місця і приготуватися до подорожі. Ми вирушаємо на найшвидшому, найсучаснішому пароплаві під назвою . А на якому саме вам здопоможе выдгадка на загадку, отже

Гра “ Де чий дім “

На дошці розміщені ілюстрації рослин лісу, клумб, поля, кімнатних рослин тощо. Дітям пропонується по черзі відібрати рослини, що ростуть у лісі, потім у полі, на клумбі тощо. Назвати, до якої групи вони відносяться. Наприкінці гри на дошці залишаються тільки ілюстрації з кімнатними рослинами.

Керівник: — А де ростуть ці рослини? (відповіді дітей).

Повідомлення теми заняття.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Вступне слово керівника

  Сьогодні в нас особливе заняття. Ми здійснимо уявну подорож з нашими добрими друзями – кімнатними рослинами. Познайомимося з найпоширенішими видами, їх значенням, лікувальними властивостями.

 Увага, увага! Прошу всіх приготуватися до подорожі. Ми вирушаємо на найшвидшому, найсучаснішому виді транспорту, який ви зараз швиденько відгадаєте.

В синім небі путь моя, 
Швидше всіх літаю я. 
Маю крила, хоч не птах, 
Люди звуть мене... (літак)

Щоб не заблукати в дорозі, візьмемо з собою карту.

 На літак беремо лише самих обізнаних людей, які вміють керувати літаком та прагнуть винести для себе щось цікаве з подорожі.

 (керівник роздає кожному ролі)

Отож, поважні пасажири-мандрівники, любителі кімнатних рослин! Командир корабля - я, штурмани,  квіткові стюардеси, квітникарі-любителі, магістри квітникарських наук вітають всіх на борту «Цвітоліта». Наш політ проходитиме на висоті фантазії, із швидкістю польоту думок. Послухайте правила, які ви повинні дотримувати на борту.

  • Забороняється шуміти і нудьгувати!
  •  Дозволяється брати активну участь в програмі польоту!
  • Слухати уважно важливу інформацію!

В подорож ми маємо взяти з собою деякі знання про кімнатні рослини. Отож, слухаємо уважно і записуємо найголовніше, тобто назви рослин та невідомі терміни. (керівник роздає словнички).

  1. Загальні відомості про кімнатні рослини.

Рослини, які постійно ростуть в кімнатних умовах, називають кімнатними.

 Кімнатні рослини є своєрідними мандрівники, тому що прибули з різних країн світу, де ми з вами сьогодні постараємося побувати. Здавна вчені, торговці та дослідники, побувавши у невідомих країнах, зустрічали там невідомі рослини, деякі були дуже гарні, мали велике листя, яскраві квіти. Їх привозили з подорожей додому, дарували їхнє насіння друзям.

  Якщо від кожного горщика з кімнатною рослиною протягнути стрічку до того місця на карті світу, звідки родом це рослина, то вся карта світу опиниться на нашому вікні.

Кожен з вас, що сидять тут, може створити у себе удома колекцію самих незвичайних рослин. Коли за вікном сніг, можна милуватися своїм зимовим садом. Підвіконня стане чудовою лабораторією, в якій ви спостерігатимете за рослинами і вчитиметеся керувати їх розвитком і зростанням. На кімнатних рослинах з успіхом можна вивчати багато закономірностей живої природи, які були відкриті ученими-ботаніками.

 Кімнатні рослини можна поділити на такі великі групи:

  • Декоративно - листяні;  Їх головна особливість – гарне, декоративне листя. Воно може бути різних відтінків зеленого кольору, а може мати незвичайне забарвлення.
  • Гарно – квітучі; Їх відмінна риса – яскраве цвітіння. Багато представників цієї групи цвітуть практично цілий рік. Деякі – кілька місяців чи тижнів у певну пору року. І частина рослин цвіте кілька днів, але дуже яскраво і декоративно.
  • Ампельні та виткі; Ампельні рослини — це рослини із звисаючими видовженими пагонами і стеблами. Виткі і лазячі рослини здатні підніматися на висоту завдяки пристосуванням — присоскам, вусикам.
  • Кактуси і сукуленти; Сукулентами називають групу рослин, мають спільну властивість — нагромаджувати в своїх стеблах і листках воду.

Отже, поважані любителі подорожей, уважно розгляньте свої рослини будинку – вони теж мандрівники, прибули з різних країн світу.

Давайте займемо місця на нашому уявному літаку. (Вихованці по черзі підхотять до зображення літака і клеють свої портрети).

Сьогодні, знаходячись на борту нашого «Цвітоліта», ми з вами облетимо багато країн і континентів, вас чекає зустріч з деякими чудовими рослинами, ми з вами пограємо, попрацюємо, відпочинемо і кожен з вас на згадку про нашу подорож понесе додому непрості враження та знання. Все цікаве будемо занотовувати у зошитки. А щоб наша подорож була змістовною і запам'яталася надовго, кожен з вас отримає путівник, де ви будете відмічати наш маршрут, тобто зупинки.

Кожному пасажирові нашого «Цвітоліта» потрібно познайомитися з життям звичайних кімнатних рослин в природних умовах, їх видами та лікувальними властивостями. Це подорож незвичайна: вона буде уявною, і в той же час рослини, які ми з вами розглядатимемо з борту «Цвітоліта», – присутні поряд з нами або є у вас удома.

Шлях наш лежатиме через розжарені пустелі, де незвичайно витривалі рослини ведуть дивовижне життя без води. Ми проникнемо в похмурі нетрі вологих тропічних лісів, де серед маси гігантських рослин  знайдемо своїх старих знайомих. У пошуках наших кімнатних улюбленців ми облетимо майже всі континенти.

Види кімнатних рослин. Лікувальні властивості кімнатних рослин.

А зараз увага! Наш «Цвітоліт» підіймається, ми відправляємося в нашу  подорож. Через одну-дві хвилини ми зробимо посадку на Мексиканському плоскогір'ї.

(Керівник демонструє на карті)

Зупинка №1. Північна Америка. (Мексиканське плоскогір'я.)  путівник

                                               Кактуси

Ми з вами на Мексиканському плоскогір'ї – батьківщині багатьох кактусів. Як їх багато навколо! Це і зелені «палиці», і кулі, покриті гострими колючками. Вони вражають не тільки різноманітністю форм, але і своїми розмірами. Ребристі кулі в 1,5 м заввишки і 2,5 м в обхваті лежать на жовтому піску, як величезні дині або зелені їжаки. Їх називають їжаковими кактусами – ехінокактусами і ехінопсисами. (демонстрація) У кімнатах вони значно менші. Багато хто любить цих зелених дикобразів і збирає великі колекції.

Ми зустрічаємо також стовпчасті кактуси цереуси. Стебла їх багатогранні і досягають 15 м у висоту і 0,5 м в товщину. З середини вони розгалужуються у вигляді свічника. Цереуси справляють на мандрівників сильне враження.

У старих цереусів висохлі стовбури білі і прозорі, а довгі волокна розвіваються на вітрі. Вони підносяться, як гігантські привиди. Мандрівники підпалювали висохлі кактуси і освітлювали ними пустелю на великі відстані. Яскраво горіли відламані шматки кактусів і в руках вершників. Тому цереуси називають ще «факелами пустелі» або свічкоподібними кактусами.

(Керівник демонструє живий цереус або його зображення)

Опунція

Зустрічаються і інші види кактусів – опунції, що мають форму круглих плоских коржиків та ще і колючих. (демонстрація) Їх ще називають «фруктові кактуси». Ці «коржики» розміром з півметра ростуть один від одного в різних напрямах. Опунції утворюють обширні чагарники. Мандрівники, що потрапили в такі чагарники, із великими зусиллями знаходять вихід з них. Тож будьмо обережними!

Письменники Ільф і Петров так описують пустелю і кактуси:

«Цілий ліс кактусів стирчав з піску по обидві сторони дороги. Кактуси були великі, величиною з яблуню, їх вітки такі ж товсті, як самий стовбур.

Ми їхали через величезні поля кактусів. Це були кактуси-гіганти. Вони росли групами і поодинці і були схожі на збільшених в тисячу разів і поставлені сторч огірки. Одні кактуси моляться, піднявши руки до неба, інші обнімаються, треті няньчать дітей. А деякі просто стоять в гордовитому спокої, звисока поглядаючи на тих, що проїжджають».

Кактуси цвітуть. Квітка змієподібного кактуса, що стелеться, «Цариця ночі» – одна з найкрасивіших в світі, її діаметр досягає 25 см. Але квітне цей кактус тільки одну ніч. Квітки схожі на зірки, що впали з неба, і поширюють аромат, що нагадує запах ванілі. Рано вранці квітка «Цариці ночі» вже в'яне.

 Інші види кактусів мають квітки жовтого, червоного і інших кольорів.

Запитання:

  • Але чому ж кактуси не мають листя? (роздуми дітей)

Кактуси ростуть в пустелі, де три чверті року зовсім немає дощів. Вся їх будова пристосована для збереження накопиченої вологи. Їх стебла покриті щільною і товстою кутикулою. Коріння кактусів широко розростається в поверхневому шарі і дуже швидко всмоктує воду під час дощів – вона запасається в клітках стебла. Під час засухи коріння покривається водонепроникною пробкою.

Мексиканці дуже люблять плоди опунцій і цереусів, хоча вони покриті колючками. Збирають їх в рукавичках з дерев'яними планками на пальцях і долонях. Смак таких плодів нагадує агрус з присмаком ананаса. Зрілі плоди сушать, а незрілі варять з м'ясом. Мексиканці варять, печуть в попелі, підсмажують і їдять, як ми кабачки, молоді стебла опунції. Плоди деяких цереусів мають смак суниці, агрусу, апельсина.

Кактуси приносять користь не тільки людям, але і багатьом тваринам. Так, усередині стовбура цереуса, де температура повітря дещо нижча зовнішньої, поселяється пустинний дятел. За сезон він будує декілька гнізд. Як тільки дятел виростить своїх пташенят, гнізда займають інші птахи: сови, мухоловки і так далі.

Лікувальні властивості кактусів

Місцевим населення Центральної Америки використовуються деякі види кактусів як лікувальні засоби.

        Розрізане вздовж і прокип'ячене стебло кактуса використовують у вигляді компресів при простудах, точно так, як у нас в Україні використовують капустяний листок.

      Сок стебла використовують для лікування ревматизму, а спиртовий і водний екстракти стебла («золоті каплі») застосовують для лікування серцево – судинних захворювань.

Агава американська (демонстрація)

Наступною рослиною, що зустрічається нам на шляху є агава американська. В народі агаву ще називають «рослина з чотирма тисячами квіток». Ця рослина в дикому вигляді росте саме тут, у Мексиці. Має величезні суцвіття з жовтуватими квітками, що височать на квітконосах, схожі на зелені телеграфні стовпи, заввишки 6 – 8 м. Рослина має тверді сірі та м'ясисті листки.

Тут, на своїй батьківщині рослини розвиваються дуже швидко, їхні листки часто сягають 3 м завдовжки. Старі листки дуже цупкі, якщо по ньому постукати, то він видає такий звук, як і дошка. Краї листків вкриті колючками, а кінчик завершується довгою гострою голкою, яку за стародавніх часів використовували для шиття виробів.

 Квітка з'являється на 12 – 18 році життя.

Із соку агави виготовляють цукор. Листки вживають в їжу.

Лікувальні властивості агави

Із лікувальними цілями використовують сік та порошок з висушеного листя. Має знезаражуючу, протизапальну, знеболюючу та відхаркувальну дію.

Гра “ Лікарські рослини “

  Сталося неперадбачуване на борту, несподівано захворіли командир літака і другий штурман. Їм негайно потрібні ліки від нежитю та кашлю.

 - Чим будемо їх лікувати ?Якими рослинами?

 - Які рослини допомогають зміцнити здоров'я?

Отже, командира та штурмана ми з вами вилікували, тож летимо далі.

Зупинка №2. Тропічні ліси Південної Америки. (Бразилія)  путівник

 Тропіки - це теплий південний край, де не буває холодної зими.Тут усім рослинам достатньо вологи, все швидко зростає. Тут ми зустрічаємося з рослинами дивовижної краси: традесканцією та монстерою.

Традесканція (демонстрація)

 Невибагливу ампельну рослину увів у культуру в середині XVII століття садівник англійського короля Карла I Джон Традескант, на честь якого рід отримав свою назву. За звисаючі, довгі та чіпляючі один за одного стебла, що переплітаються між собою традесканцію ще прозвали в народі "жіночі плітки".

Традесканція – одна з найпоширеніших кімнатних ампельних(звисаючих) рослин. Це багаторічна невибаглива кімнатна рослина з тендітними, м'ясистими і звисаючими стеблами. Цвіте рідко, квіти непоказні – маленькі віночки із трьома пелюстками. Згодом традесканція починає скидати листя біля основи, щоб відтягнути момент, коли рослина почне лисіти, потрібно прищипувати стебла.

Традесканція буває не тільки зеленого кольору, але й з білими, коричневими, розово – фіолетовими і сріблястими смужками. Цікавим є той факт, що смужки зеленіють в тіні і стають яскравими на сонці.

Лікувальні властивості традесканції

Крім декоративності, традесканція приносить чималу користь, ефективно очищаючи повітря в квартирі від пилу і токсичних виділень меблів, продуктів горіння газу, тютюнового диму. Цілющі властивості рослини були виявлені багато століть тому: з лікарськими цілями її вирощували в буддійських монастирях в Азії, в країнах Латинської Америки. Найчастіше її листя використовують зовнішньо для загоєння ран, але помічна вона й при прийомі всередину: при інфекціях шлунково-кишкового тракту, коліті, гастриті, цукровому діабеті, при туберкульозі. Використовують пагони з листям – як свіжі, так і висушені. 

Монстера (демонстрація)

 У непролазних хащах бразильських джунглів ми зустрічаємося з  незвичайною ліаною. Це – монстера. Насіння монстери заносять на дерева пташки і там, на корі, оточеному моховинням, воно проростає. Спочатку монстера зростає повільно спускаючи донизу, як мотузки, своє повітряне коріння. Біля грунту це коріння загинається і випускає багато бічних корінців. Цим корінням прямо до листя підіймається вода і коли корінь перерізати, то з нього поллється водяниста рідина.

 Монстера – типова ліана бразильських лісів. Її в’юнке зелене стебло з темними плямами, слідами обпалого листя, нагадує змію. Якщо пильно розглянути під мікроскопом краї листя монстери, то можна помітити біля закінчення жилок спеціальні отвори – водяні продихи, крізь які видушується великими краплинами вода. Тому не сідайте в похмуру погоду під велике листя монстери, - навіть у кімнаті ви ризикуєте потрапити під дощ. Ця рослина, як барометр, може передбачити дощову погоду за добу. В народі її називають плаксою.

Монстера в кімнатних умовах цвіте рідко, але на своїй батьківщині це диво проходить набагато частіше, а ще вона приносить плоди – ягоди, які схожі на качан кукурудзи. Вони мають смак ананаса.

Лікувальні властивості монстери

 Підвищує вологість у приміщеннях, в яких вона знаходиться. Це особливо важливо взимку.

Керівник: Коли ми поверталися до нашого літака, щоб летіти далі знайомитися з рослинами, то нас перестріли місцеві дикуни бразильських джунглів і сказали, що не пропустять нас, доки ми з вами не розшифруємо їх кодові слова.

 

Гра «Шифрувальник»

Дається набір цифр, під якими зашифровані літери. Потрібно правильно скласти назву рослини.(робота в групах)

Монстера

Код: 2,4,7,6,1,8,5,3.

1 – т, 2 – м, 3 – а, 4 – о, 5 – р, 6 – с, 7 –н, 8 – е;

Традесканція

Код: 2,4,1,10,9,8,11,12,5,6,7,3.

1 – а, 2 – т, 3 – я, 4 – р, 5 – н, 6 – ц, 7 – і, 8 – с, 9 – е, 10 – д, 11 – к, 12 – а;

 Опунція

Код: 7654321

1 – я, 2 – і, 3 – ц, 4 – н, 5 – у, 6 – п, 7 – о.

 З завданнями ми успішно впоралися, отож вирушаємо далі до Африки, а саме Канарських островів.

А для того, аби трішки розім'яти наші ручки і ніжки, які вже втомилися, проведемо фізкультхвилинку.

Фізкультхвилинка

 Раз, два – піднімається гора.

 Три, чотирице крутії гірські схили.

 П’ять, шістьце орли дивний танець завели.

 Сім, вісімце смерічки похилилися до річки.

 Дев’ять, десять – це вода з водоспаду витіка.

Зупинка №3. Канарські острови(о. Тенеріф)   путівник

 Драцена (драконове дерево)(демонстрація)

 Серед Канарських островів, на західному березі Африки, є острів Тенеріф. На високій горі росте старовинної форми дерево з товстим стовбуром і великим дуплом всередині. Судячи по опису перших мореплавців, що відкрили Тенеріф в 1402 році це дерево і в той час було таким же старим. Місцеві жителі, що населяли тоді острів, вважали це дерево священним і поклонялися йому. Дерево – висотою 23 м, в обхваті – 15 м і більше 4 м шириною.

 В 1819 році частина вершини дерева була зірвана бурею. Ботаніки вважають, що це саме старе дерево в світі: йому нараховують 6 тисяч років. За древність і дивну форму воно назване драконовим деревом.

 Тут, на канарських островах з драцени добувають смолу (гуму), що називається «драконовою кров'ю».

 Саме тому існує ще й інша легенда з приводу того, чому саме драцену називать «драконовим деревом».

 Існувала легенда про злого Дракона, який полював на слонів. Одного разу, під час полювання, на дракона впав старий і сильний слон. Він задавив своїм пораненим тілом дракона, а потім помер сам. Кров обидвох пролилася навколо. Рослини, що виросли на тій землі, стали твердолистими, як луска дракона, і їх смола була кольору крові. Окрім цього вони росли дуже поволі і не мали річних кілець, тому їх вік (як і вік дракона) дуже складно обчислити.

 Драцени не тільки декоративні, - волокна в їх листках мають властивість щетини і кінського волосся, саме тому з них виготовляють щітки.

 У драцени листки сидячі, що охоплюють стебло.

 (демонстрація) На світлому вікні драцени іноді зацвітають в кімнаті. Квіти дрібні, біло – зеленого кольору з важким запахом. Кімнатні драцени досягають до 1,5 м висоти.

Лікувальні властивості драцени

«Кров дракона» звучить подібно до чарівної мікстури або екзотичного компоненту у вариві відьми. Насправді — це яскраво-червоний сік рослини, який використовується вже тисячі років в народній китайській медицині при виразках шлунку і тромбах.

Драцена очищає повітря приміщення, в якому знаходиться. Допомагає уникнути ускладнень після захворювань, пов'язаних з кишечником і черевною порожниною. Завдяки присутності в квартирі драцени у домочадців швидше заживатимуть рани на шкірі, швидше виліковуватимуться будь-які шкірні захворювання.

Драцена непомітно для нас почне укріплювати нашу кістково-м'язову систему. Під її впливом випрямляється хребет, людині легко тримати пряму поставу.

Сприятливо впливає присутність в будинку драцени і на стан зубів.

 

Зупинка №4. Південна Африка (плоскогір'я Карру, Капська земля) путівник

 Тут ми зустрічаємося з алое деревовидним та пеларгонією.

Алое деревовидне

Ось плоскогір'я Карру. (Показується на карті.) На цьому плоскогір'ї глинистий грунт, змішаний із залізовмісним піском. Влітку він висихає так сильно, що стає твердим, як цеглина.

Серед цієї червоної пустелі видно дивні дерева, що додають місцевості смутний і похмурий вигляд. Це алое деревовидне, рослина-сукулент. В народі його називають «колючий лікар» або «столітник». Воно, так само як і кактуси, здатне запасати воду. Тут, на батьківщині, в пустелі Карру, наше алое зростає до 20 м у висоту.

Листя у алое навіть не схоже на листя: воно м'ясисте, зверху увігнуте, краї листя зазублені, але без колючок. Якщо полити лист водою, то вода скачується кульками, а лист при цьому залишається сухим. Якщо відламати лист алое і опустити у воду, то він стає блискучим, немов срібним. Але якщо його потерти пальцем, то він стає яскраво-зеленим, гладким. Виявляється, листя алое покрите воском, який оберігає рослину від зайвого випаровування вологи.

Із середини пучка листків виростає стрілка, з якої розвиваються жовто –червоні квіти. (демонстрація) Їхній запах спричиняє головний біль. Дехто вірить в легенду, що алоє зацвітає раз на сто років, але то є помилка. За кімнатних умов алое цвіте дуже рідко, бо йому бракує сприятливих умов для цвітіння: мало світла та низька температура. А, тут, в Африці на батьківщині, цвіте дуже щедро.

Лікувальні властивості алое деревовидного

У листі алоє знаходиться чудова речовина – алоїн, яка має цілющі властивості. Якщо ви порізали або обпалили палець, то зріжте шматочок листя, розріжте його навпіл і прикладіть внутрішньою частиною до рани. У алое також виявлена речовина лектин, що пригнічує зростання ракових клітин. Настій  алое з медом вживають і як ліки, що приймаються всередину при туберкульозі. Алоїн не знищує туберкульозну паличку, а мобілізує організм, який сам починає інтенсивно боротися з хворобою.

Але і це ще не все. Найчудовіша властивість алое була відкрита російським академіком Володимиром Петровичем Філатовим. Він проводив операції на рогівці очей і повертав людям зір.

Просуваючись південніше, до Капської області, ми зустрічаємося з геранню.

Герань (пеларгонія) (герань)

 Тут, на Капській землі (найпівденніша точка африки), герань зростає на бідних кам'янистих грунтах на висоті до 700-800 м над рівнем моря. Кімнатну герань називають пеларгонією. Назва  походить від слова «pelargos», що в перекладі із грецького означає лелека: форма плодів цих рослин своїм видом нагадує дзьоб лелеки.

Пеларгонії – широко розповсюджені невибагливі рослини, вони є найбільш відомими  красиво квітучими рослинами, завдяки тривалому цвітінню, що триває до пізньої осені. У Європі вони з'явилися наприкінці 17 на початку 18 століть.

Майже всі красивоквітучі пеларгонії мають доволі неприємний запах. Але є пеларгонія рожева з маленькими рожевими квітами, але з дуже ароматним запахом листків.

Якщо роздивитися листок герані під мікроскоп, то можна помітити, що волоски на поверхні складаються з пухирців, в яких знаходиться ефірна олія. Коли пухирець лопає, то олія випаровується.

В теперішній час отримано величезне різноманіття цих рослин. Розрізняють дві великі групи видів пеларгоній: кущові і ампельні. У свою чергу, кущові поділяють на квітучі і духмяні.

Лікувальні властивості герані (пеларгонії)

Про надзвичайно цілющі властивості скромної рослини заговорили у 40-50-их роках нашого століття, коли з пеларгонії виділили леткі речовини - фітонциди, що згубно діють на мікроорганізми. Особливо активну протимікробну дію має свіжий сік пеларгонії. Інгаляція та часте вдихання аромату рослини сприяє швидкому перебігу запальних хвороб горла, ротової порожнини та дихальних шляхів, застуді та нежитю. Десятихвилинне вдихання запаху пеларгонії знизить тиск у гіпертоніків та допоможе швидко заснути при безсонні.

Південноафриканські цілителі віддавна відваром з кореня пеларгонії лікували туберкульоз легень.

Герань володіє в'яжучою, обезболюючою, протизапальною, антисептичною і кровоспинною дією. Вона розчиняє пісок і каміння у хворих ниркокам'яною хворобою.

Перерва

Керівник: Скільки ми вже з вами цікавих рослин зустріли! Все в голові змішалося. Потрібно, мабуть, згадати та записати особливості кожної рослинки, що ми побачили. А для цього пограємо у гру «Назви квітку».

Дидактична гра «Назви квітку»(робота з зошитом)

Керівник: - Гарні квіти в мене є, хто їх правильно назве?

( керівник називає певні ознаки рослини, показує живу кімнатну рослину чи її зображення. Діти мають упізнати й назвати, що це та, коротко записати про неї у зошитки.)

1. Ростуть в пустелі, де три чверті року зовсім немає дощів. Вся їх будова пристосована для збереження накопиченої вологи. Більшість з них має колючки на поверхні. Коріння  широко розростається в поверхневому шарі і дуже швидко всмоктує воду під час дощів – вона запасається в клітках стебла. (кактуси)

2.Цю рослину рекомендовано завести вдома, бо вона вважається оберегом і має лікарські властивості – лікує від застуди. Її листочки кругленькі, квіти мов букетики.  Більшість з них має специфічний запах через те, що на поверхні листків наявні пухирці, в яких знаходиться ефірна олія. (герань)

3. Сік цієї рослини лікує всіх дітей від нежиті. Її листочки м’які і соковиті мають колючки на краях. В народі цю рослину називають колючий лікар або столітник.  (алое)

4. Ця рослина має сидячі листки, що охоплюють стебло. Вона не тільки декоративна, - волокна в її листках мають властивість щетини і кінського волосся, саме тому з них виготовляють щітки. (драцена)

5.Типова ліана бразильських лісів. Її в’юнке зелене стебло з темними плямами, слідами обпалого листя, нагадує змію. Якщо пильно розглянути під мікроскопом краї листя цієї рослини, то можна помітити біля закінчення жилок спеціальні отвори – водяні продихи, крізь які видушується великими краплинами вода. (монстера)

6. За звисаючі, довгі та чіпляючі один за одного стебла, що переплітаються між собою її ще прозвали в народі "жіночі плітки". Одна з найпоширеніших кімнатних ампельних(звисаючих) рослин. Це багаторічна невибаглива кімнатна рослина з тендітними, м'ясистими і звисаючими стеблами. (традесканція)

Зупинка №5. Азія (о. Ява, Індія) путівник

 Рухаємося нашим «Цвітолітом» далі. Ми приземляємося в Азії, а саме на острові Ява, де зустрічаємося з такою цікавою рослиною, як бегонія.

Бегонія (демонстрація)

Назва пішла від прізвища М. Бегона — колекціонера рослин, який жив у XVII столітті. Рід трав’янистих, чагарникових або напівчагарникових рослин.

В тропічному лісі, де немає сонячних полян царює тьма. Саме там ми зустрічаємо маленькі рослини, що покривають вологу землю. Форма листків бегоній нагадує серце, вони злегка мохнаті, мають червоне забарвлення, зустрічаються і темно – зелені з металічним відтінком. Через таку будову та колір листків рослини легко пристосувалися до вологого клімату, адже повітряне живлення у них затруднене. Вся рослина досягає не більше 0,5 м заввишки. Має дрібненькі квіти.

Бегонії на рідкість декоративні. Одні види улюблені шанувальниками за розкішне цвітіння, інші зачаровують своїм  листям. Деякі види і сорти бегоній чудово ростуть на відкритому грунті, а є сорти бегонії, традиційно культивуються в кімнатному господарстві. Деякі з них дозволяють вирощувати як в приміщеннях, так і на відкритих грунтах.

Лікувальні властивості бегоній

Бегонії сприяють очищенню та оздоровленню повітря в приміщенні.

Раніше використовували рослину, щоб впоратися з болями в животі та обезводненню. Зараз вважається, що завдяки своїм властивостям бегонії впливають на підвищення імунітету в людей, що знаходяться з ними в одному приміщенні, і захищають від стресу.

 

Рухаємося ближче до Індії і зустрічаємося з типовою рослиною джунглів – фікусом, що не рідко стоїть у нас на підвіконні.

Фікус (фікус)

         Фікус одна з найпоширеніших кімнатних рослин. Але в джунглях він зовсім не такий. Наприклад, бенгальський фікус - це величезне дерево 30 м висотою з листям довжиною до 1м. Товщина стовбура може сягати 10м. У фікуса і незвичайне коріння, що відходить від стовбура по поверхні землі. Воно звивисте, але плоске, як дошка.

           Фікус каріка має красиве листя і солодкі плоди, які містять до 70% цукру. Ці плоди мають назву інжир. Інжир чудово росте і плодоносить в кімнатах.

           Найбільш корисним можна вважати фікус, що живе у нас в кімнатах. Це фікус каучуконосний, або його називають «резинове дерево». В ньому міститься молочний сік, з якого виділяють каучук, що використовується для виготовлення резини. В рік з одного дерева отримували всього 6 кг каучуку.

Лікувальні властивості фікуса

Лікувальні властивості фікуса знайшли своє застосування при багатьох захворюваннях. У нетрадиційній медицині рослина використовується для лікування мастопатії, радикуліту, остеохондрозу, для видалення жировиків і бородавок, сприяє здоров’ю шкіри, швидкому загоєнню ран і переломів. Застосовується при застуді та зубному болі.

Далі ми переносимося нашим «Цвітолітом» ближче до Європи, на Середземномор'я, де зустрічаємося з цікавою рослинкою – цикламеном.

Зупинка №6. Європа (Середземномор'я) путівник

Цикламен(демонстрація)

Рослина з ніжними палахкотливими квітками має назву – цикламен.  Цикламен може жити 25 – 27 років.

 Довговічним він буде лише за правильного догляду, адже ця рослина не переносить тепла (добре зростає і квітне тільки в світлому й прохолодному місці) та ніяк неможна допускати, щоб вода потрапляла на середину кореневища або на пуп’янки. Найкраще її поливати знизу в піддонники. На батьківщині цикламен називають «свинячим хлібом», адже свині своїми рилами вишукують коріння цієї рослини й охоче ним харчуються.

Має серцевидної форми листки та красиві яскраві квіти, кількість яких під час цвітіння може сягати 50.

Лікувальні властивості цикламена

Також цикламен – це лікарська рослина, але з нею слід поводитись обережно, тому що вона ще й отруйна.

Лікарські препарати, що приготовлені на основі цикламену, використовують в якості заспокійливого, протизапального та знезаражувального засобу.

Настій цикламену рекомендується приймати при емоційному збуджені, головній болі та порушенні сну.

Рухаючись далі на захід ми знайомимося з красивою ампельною та повзучою рослиною під назвою плющ.

Плющ (демонстрація)

Має вічнозелені листки, які завжди обернені до джерела світла. Пагони плюща мають присоски на повітряних коренях. Саме за їх допомогою ця рослина може «ходити» практично по будь – якій поверхні: по стінах, дошках, навіть по склу.

Лікувальні властивості плюща

Плющ – це дуже поширена лікарська рослина, на його основі створено багато лікарських препаратів. Геделікс – сироп від кашлю, проспан – препарат для лікування гострих і хронічних інфекційно – запальних захворювань органів дихання.

Зовнішньо плющ вживають проти мозолів, бородавок. Отруйна рослина: при внутрішньому застосуванні потрібно дотримуватися вказаної дози.

Фізкультхвилинка

Буратіно потягнувся,

Раз — нагнувся, два — нагнувся,

Руки в сторону розвів —

Мабуть, ключик загубив.

А щоб ключик відшукати,

Треба нам навшпиньки встати.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

От і повернулися ми з вами з нашої кругосвітньої подорожі. І нам запропонували випустити газету в одному екземплярі під назвою «Мандрівка з кімнатними рослинами».

В газеті наявні такі розділи: «Фоторепортаж», «Лікар на підвіконні» та «Цікавинки від рослинки». Ці розділи ми з вами маємо заповнити, погравши у наступну гру «Хто швидше?»

Гра «Хто швидше?»

  У вас на партах конверти з завданнями. Кожна група вибирає конверт за бажанням: ким хоче бути і за який розділ в газеті ви будете відповідати.

Якщо фоторепортери — то складають малюнок з розрізаної кімнатної рослини і читають її назву; якщо лікарі - репортери — оформляють розділ «Ліки на підвіконні», а якщо фантазери - репортери, то  записують цікаві факти з життя кімнатних рослин та оформляють розділ «Цікавинки від рослинки».

Керівник спостерігає, яка група швидше справиться із завданням.

Вихованці оформляють газету.

  Тестування

 – Яку користь приносять кімнатні рослини? Позначте правильну відповідь.

 а) Очищують повітря;

 б) заповнюють порожні місця на підвіконні;

 в) зволожують повітря;

 д) збагачують повітря киснем;

 е) прикрашають кімнату;

 ж) лікують.

V. Підсумок заняття

 - От і підійшло до завершення наше сьогоднішнє заняття. Гадаю, що ви навчилися розуміти «бажання» квітів та інших кімнатних рослин. Прислухайтесь і здогадайтесь, про що просять вас рослини у коридорах школи, вдома.

 Виконайте їхні прохання.

 Квітам сумно, коли їх мало, а тому посадіть нові:

 Квітам тісно у маленьких вазонах, тому пересадіть їх у більші.

 Квітам подобаються гарні вазони, тому прикрасьте їх.

 Квітам важко дихати – протирайте листочки, розпушуйте землю.

Завершуючи наше заняття, пропоную вам, діти, закінчити фра­зу «На занятті я дізналася ...». (відповіді гуртківців)

  Молодці! Ви довго працювали й багато чого навчи­лися

— Чого ви можете навчити сьогодні вдома маму й тата?

  Кого ще?

— Діти, квіти прикрашають наше життя. То хай їх на землі буде більше. І хай серед них будуть обов'язково квіти, які виростили ви.

VІ. Домашнє завдання

 На наступному занятті ми з вами будемо вивчати, як потрібно доглядати за кімнатними рослинами, щоб вони радували наше око завжди, тому домашнім завданням вашим буде скласти усну розповідь на тему: «Як я доглядаю за своїми рослинками вдома» або «Якою рослинкою я хотів би стати на день і чому?».

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання( додаткове)

 

Поділити рослини на групи:

(опунція, цереус, агава, драцена, алое, пеларгонія, бегонія, традесканція, фікус, плющ, цикламен)

Декоративно – листяні

 

 

 

 

 

 

 

Гарно – квітучі

Ампельні та виткі

Кактуси і сукуленти

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Мазур Ульяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрушко Антон
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ханко Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Миколайчук Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Торохтій Ігор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Криворучко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
doc
Додано
23 лютого 2018
Переглядів
8853
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку