Тематична контрольна робота з історії України для 8 класу за темою: «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.»

Про матеріал
Тематична контрольна робота з історії України за темою: «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.» - 8 клас.
Перегляд файлу

1

 

Тематичне оцінювання за темою: «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.»

(Історія України 8 клас)

 

1. Держава, яка була союзником України в 1648-1654 рр.:(0.5 б.)

А Кримське ханство; Б Молдова;  В Московія;   Г Угорщина.

 

2. Головний соціальний наслідок Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького – (0.5 б.)

А виникнення великого козацького землеволодіння;

Б злиття козацької старшини зі шляхтою;

В ліквідація особистої залежності селян від феодалів (кріпацтва);

Г формування козацтва як провідної верстви.

 

3. Укажіть правильне твердження. (0.5 б.)

А Батозька битва закінчилася перемогою поляків;

Б за Білоцерківським договором козацький реєстр становив 20 тис. осіб;

В Зборівська битва відбулася у 1648 р.;

Г Василь Лупул був господарем Валахії.

 

4. Козацький полковник, якого було обрано наказним гетьманом під час битви під Берестечком: (0.5 б.)

А Іван Богун;   Б Іван Виговський;   В Антін Жданович;     Г Мартин Небаба.

 

5. Колишні польські воєводства, які були під владою Богдана Хмельницького відповідно до Зборівського договору: (0.5 б.)

А Брацлавське, Київське, Чернігівське;    Б Брацлавське, Волинське, Київське.

В Волинське, Подільське, Чернігівське;    Г Київське, Подільське, Руське.

 

6. Прочитайте уривок і вкажіть історичного діяча, якому належать ці слова, а також за яких обставин це було сказано. (0.5 б.)

«Виб’ю з лядської неволі ввесь руський народ, а що перше я воював за шкоду і кривду свою, тепер буду воювати за нашу православну віру... За кордон на війну не піду, на турків і татар шаблі не підніму, досить маю на Україні, на Поділлі й Волині, досить вигоди, достатку й пожитку в землі та князівстві своєму, по Львів, Холм і Галич. А ставши над Віслою, скажу дальшим ляхам: сидіть, мовчіть, ляхи! А будуть і за Віслою кричати, знайду я їх там напевно. Не залишиться мені нога жодного князя і шляхетки тут, на Україні; а схоче котрий з нами хліб їсти, хай буде послушний Запорізькому Війську».

А Іван Богун у Берестечку, відповідаючи на польські пропозиції здатися;                             Б Іван Виговський у Зборові під час переговорів з Річчю Посполитою і Кримським ханством;                                                                                                                                     В Максим Кривоніс у Пилявцях, промовляючи перед польськими полоненими;                   Г Богдан Хмельницький у Переяславі, виступаючи перед польськими послами.

7. Назва крайньої західної точки, куди дійшли війська Богдана Хмельницького у 1648 р.: (0.5 б.)                                                                                                                                           А Замостя;   Б Луцьк;   В Львів;   Г Острог.                     

                                      

8. Головний здобуток Національно-визвольної війни українського народу(0.5 б)

А автономія України;                                     Б відродження Української держави;                                                  В зростання кількості реєстрових козаків;   Г союз з Московією.   

 

 9. Основні положення Зборівського договору: (0.5 б)                                                   А визнання за гетьманом права на владу в п’яти воєводствах і на окремі збройні сили без обмеження, скасування унії на всій території України;                            Б визнання за гетьманом права на Владу у трьох воєводствах, де польський уряд не міг розміщати своїх військ, 40-тисячні збройні сили, державні посади мали займати лише православні;                                                                                 В визнання за гетьманом права на владу у чотирьох воєводствах, 60-тисячні збройні сили і на використання прибутків з колишніх шляхетських фільварків;                                                                                                               Г договір про припинення воєнних дій, що давав змогу розпочати державне будівництво на всій території України.                             

                                    

10. Битви Національно-визвольної війни українського народу, після яких укладалися договори з Річчю Посполитою: (0.5 б.)                                                         А під Зборовом і під Берестечком;   Б під Корсунем і під Батогом.                       В під Пилявцями та під Збаражем;   Г під Охматовим і під Жовтими Водами.  

 

11. Стан, який почав відігравати провідну роль у житті суспільства в часи Національно-визвольної війни: (0.5 б.)                                                                             А духовенство; Б козацтво;  В міщани;  Г магнати.                    

                        

12. Укажіть назву польсько-кримської усної угоди (грудень 1653 р.) (0.5 б)           А Білоцерківський договір;   Б Віленське перемир’я                                               В Зборівський договір;           Г Кам’янецький договір         

                              

13. Установіть відповідність. (2 б.)                                                                                  

1 Кримське ханство;                   А Олексій;  

2 Литва;                                      Б Іслам-Гірей III;

3 Молдова;                                  В Василь Лупул;  

4 Московія.                                 Г Януш Радзивіл;  

                                                     Д Ян II Казимир.                 

                                                                                                   

14. Установіть послідовність подій. (2 б.)                                                                      А Віленське польсько-московське перемир’я;                                                           Б Жванецька облога;                                                                                                    В Пилявецька битва;                                                                                                        Г українсько-московський договір  

15. Укажіть умови Березневих статей 1654 р., які обмежували суверенітет   Української козацької держави: (три правильні відповіді) (2 б.)

1 виплата грошової данини:                                                                                   2 заборона дипломатичних відносин з Річчю Посполитою та Османською імперією;                                                                                                                   3 у Києві мав розміщуватися московський військовий гарнізон;                       4 незмінність основних рис політичного та державного устрою;                      5 спільні воєнні дії проти Речі Посполитої;                                                          6 традиційність станових прав і привілеїв населення;                                        7 українська церква переходила в підпорядкування Московського патріархату.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповіді до тематичної контрольної роботи за темою: «Національно-визвольна війна українського народу середини XVII ст.»

8 клас історія України

  1.  А
  2.  В
  3.  Б
  4.  А
  5.  А
  6.  Г
  7.  А
  8.  Б
  9.  Б
  10.  А
  11.  Б
  12.  Г
  13.  1-Б; 2-Г; 3-В; 4-А.
  14.  1-В; 2-Б; 3-Г; 4-А.
  15.  1; 2; 3.
docx
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
17622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку