Тематичний діалог "Фактори ризику. Як уберегтися?"

Про матеріал
Метою цього позакласного заходу є формування усвідомленого негативного ставлення до куріння. Цей захід допоможе школярам оволодіти інформацією про шкоду, яку завдають шкідливі звички, як окремій людині, так і суспільству в цілому.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Тематичний діалог “Фактори ризику. Як уберегтися? ”

Сценарій позакласного заходу

 

 

 

                                                       Підготувала

                                                   Бабій Лариса Євстахівна

                                                   практичний  психолог,

                                                   вчитель основ здоровя

                                                   Остап’ївької ЗОШ I-IIIст.

 

 

                                                               

2019

Тематичний діалогФактори ризику. Як уберегтися?

 

Метою цього виховного заходу є формування усвідомленого негативного ставлення до куріння. Він покликаний на конкретних прикладах довести шкідливий вплив на організм людини нікотину. Цей захід допоможе школярам оволодіти інформацією про шкоду, яку завдають шкідливі  звички, як окремій людині, так і суспільству в цілому, зрозуміти, що життя без шкідливих звичок краще, уміти запропонувати можливі розумні альтернативи проведення вільного часу.

Форма проведення: тематичний діалог.

Запрошені: психолог, лікар, учитель хімії, вчитель екології, вчитель фізичної культури, батьки, учні 11 класу.

 

Перебіг заходу

Ведучий

Доброго дня. Доброго всім здоров’я.

Здоровя – розкіш для людини,

Найбільша цінність у житті.

Як є здоровя день при днині,

Можливість є йти до мети.

Тоді є радість, щастя, диво,

Краса у крапельці роси.

Тоді людина йде щасливо,

Серед безмежної краси

Й чарівність світу відчуває.

Для неї хмурні дні – ясні,

Вона всі труднощі долає

Й співає радісні пісні.

Вона здорова!Це чудово,

Бо їй нічого не болить,

Вона добро творить готова,

І це прекрасно! Можна жить!

                          Н.Красоткіна.

 

Ведучий

Сьогодні ми з вами зібралися, щоб поспілкуватися про головне – про життя і здоров’я. Минуле, сучасне, майбутнє… Кожен із нас озирається на прожиті роки, замислюється над завтрашнім днем – малює картину власного життя… Отже, сьогодні ми поговоримо про майбутнє. Цей захід допоможе вам оволодіти інформацією про шкоду, яку завдають шкідливі звички, як окремій людині, так і суспільству в цілому, впевнитися, що життя без шкідливих звичок краще, уміти запропонувати можливі розумні альтернативи проведення вільного часу. Ми постараємося проінформувати вас про негативний вплив тютюну на здоров’я, про ризик розвитку залежності від тютюну, набуття нових та ускладнення наявних захворювань. Формування у підлітків якостей сильної особистості та здатності протистояти тютюновій індустрії.

                                                       Куріння – це звичка, огидна для зору,

                                                       нестерпна для нюху,

                                                       шкідлива для мозку,

                                                       небезпечна для легенів.

 Якоб І, король Великобританії,1604р.

 

Щороку від хвороб, спричинених нікотиновою залежністю, гине понад сто тисяч людей. Більшість молоді починають курити ще до свого повноліття. Адже куріння, як свідчить медична статистика, викликає 25% летальних випадків від ішемічної хвороби серця, 75% смертей від емфіземи легенів і хронічного бронхіту, 98% летальних випадків від раку гортані, близько 96%- від раку легень, 30%-від усієї онкології.

Якщо ситуацію з курінням пустити на самоплив” і облишити спроби навернути людей до здорового способу життя, то, згідно з невтішними прогнозами медиків, до 2020 року в світі кожні три секунди помиратиме один курець.

В Україні від наслідків куріння щороку прощаються із життям близько 100 тисяч людей. Загалом за поширеністю куріння Українана сьомому місці у світі.

Головна речовина, що міститься в тютюні,нікотин. Це дуже отруйна  речовина, тому людина, яка починає  курити, почувається  хворою. У неї можуть бути нудота, блювота, серцевий біль, спазми в горлі, навіть запаморочення. Якщо паління продовжувати, то організм звикає до нікотину, з’являються оманливі приємні відчуття.

Насправді ж речовини, які надходять в організм, шкодять йому, призводять до таких захворювань як рак, запалення легенів, туберкульоз, бронхіальна астма.

Куріння погано впливає на пам’ять, знижує успішність навчання, викликає головний біль, погіршує координацію рухів. Паління – шкідива звичка, якої дуже важко позбутися, тому краще її не набувати.

Учень

Життя людини – то наче свічки,

Які горять в нічній пітьмі.

Течуть, неначе воску річки,

Кудись змарновані роки .

 

Думки – то полумя вогню.

А вчинки – лише чорний дим.

Що зараз начебто важливе –

Вже завтра відліта пустим.

 

Хвороби косять нам життя,

Мов у вогонь дме вітерець.

Сьогодні в щасті все буття!

А завтра? Все…Всьому кінець.

 

Та ми живем життям своїм,

Марнуючи  за миттю мить.

Ніхто не думає  над тим,

Ще скільки свічечці горіть.

 

Виходять шість дівчат. У руках вони тримають свічки, що символізують народження дитини, підлітковий вік, юність, молодість, зрілість, старість.

1-ша дівчина. Коли дитина народжується, її свічка тільки починає горіти. Тремтливий вогник поступово розгорається, але він може згаснути будь-якої миті від легенького подиху вітру, як дитина від хвороби. Тому батьки і прикривають це полум’я долонею, щоб їхня дитина мала шанси на довге життя.

2-га дівчина. Виростаючи, дитина стає підлітком. Вогонь ще тріпотить, не маючи змоги  заспокоїтися, наче характер підлітка, але він уже не такий нестабільний.

3-тя дівчина. Пізніше дитина переходить в юність. Четверта частина свічки згоріла, вогонь заспокоївся, але його колір постійно змінюється, так само, як думки та емоції змінюються в головах юних людей.

4-та дівчина. Після юності настає молодість. Людина закінчує ВНЗ, влаштовується на роботу. Тому її свічка дає вже стабільну кількість світла й тепла.

5-та дівчина. Згоріло вже дві третини свічки. Людина починає підбивати підсумки. Вона думає про те, що зробила за цей час, як горів її вогонь.

6-та дівчина. На своєму останньому етапі свічка горить найяскравіше. Це тому, що людина стає мудрою. Вона ділиться своїм теплом з оточуючими, передаючи їм свій досвід, а коли віск закінчується – гасне.

Учитель

Але ти можеш не відчути всієї радості юності, досягнення зрілості, можеш не народити дітей, не побачити онуків, якщо будеш мати шкідливі звички. Сьогодні у нас в гостях багато гостей, які допоможуть нам розглянути проблему куріння. Ви почуєте відповіді на багато питань і зможете поговорити про куріння з фахівцями різного профілю. Перше слово – психологові.

Виступ психолога

Академік Биков зазначив, що біда всього людства в тому, що ми вперше замислюємося про своє  здоровя  лише тоді, коли механізм уже зламаний і потребує  ремонту.

Чому ж люди починають курити? 25% людей починають курити з цікавості. Друга причина початку куріння в молодому віці – наслідування дорослих. У родинах некурців стають курцями не більше  як 25% дітей, а в родинах курців кількість дітей,  які привчилися до сигарети, становить 50%. Багато дітей починає курити, наслідуючи в цьому товаришів.

Напередодні нашої зустрічі я провела  тестування учнів.

Тест Закінчи речення:

  1. Паління - це…
  2. Сигарета  у руці - це показник…
  3. Паління дає мені можливість…
  4. Паління з юних років призведе до…
  5. Для того, щоб кинути палити, треба…

Мене дуже вразила відповідь одного учня.

Мені 16 років, курю вже два роки. Коли не курю, мені погано. Я вважаю, що сигарета знімає нервове напруження. Якщо я не буду курити, то втрачу свій імідж. У компанії старших я нарівні. Але щось останнім часом від мене почали відвертатися однокласники та із зовнішністю стали відбуватися неприємні зміни… Уявляєте, мені стали пропонувати жуйки. Це так принизливо…

Учень

Невже куріння і справді таке шкідливе?

Психолог

Я хочу звернути увагу на те, що куріння дуже шкідливе для молодих людей. Особливо несприятливо воно впливає на органи дихання, тому що легені ще не до кінця сформовані. Підлітки – курці частіше страждають на застудні захворювання, такі школярі не зосереджені, успішність у них знижена. По-перше, нікотин та інші отруйні речовини порушують загальний стан організму, знижується   інтенсивність нервових процесів. Цьому сприяє і сама поведінка курців. Нерідко бажання курити з’являється під час уроку, й учень відволікається від занять, думаючи тільки про те, як із дзвоником піти на перекур. Кожен присутній тут має право на свою думку, свободу вибору – курити  або не курити. Але для того, щоб зробити правильний вибір, необхідно отримати вичерпну інформацію про предмет свого вибору.

Сьогодні ми маємо чудову нагоду ознайомитися з цією проблемою детально.

 

 

Учень

Як нікотин діє на організм  людини?

Слово лікареві

Встановлено, що під час термічного розкладу нікотину, що відбувається при курінні, утворюється від 900 до 1200 твердих і газоподібних речовин. Разом  із тютюновим димом  вони потрапляють в організм не тільки курців, але і людей,які перебувають поряд з ними в одному приміщенні (пасивні курці). Шкідливість тютюнового диму для них дещо більша, бо організм курців уже адаптувався і як міг виробив захисну дію проти тютюнового диму. Припустима концентрація органічних речовин у повітрі – 0,07мг/м3 , далі настають шкідливі для здоров’я людини наслідки. При цьому у пасивних курців сльозяться очі, болить голова, з’являється сухість у горлі, і що здоровіша людина, то більший для неї ризик ураження тютюновим димом. Дослідження показали, що діти,котрі живуть в родинах тих, хто палить, демонструють ознаки розладів, які тісно пов’язані із захворюваннями серця в дорослому віці. У людей, котрі страждають астмою, пасивне куріння може спровокувати сильний напад. Це, в першу чергу, стосується  дітей. Частота  захворювання астмою в дітей, котрі живуть у родині, де хто-небудь палить, вища, ніж у дітей з родин, де курців немає. Немовлята, які мешкають в одному приміщенні з курцями, хворіють на респіраторні  захворювання вдвічі частіше, ніж інші грудні діти.

Лікар

А зараз пропоную вам подивитися інсценізацію Коли б ми могли говорити…

Учні інсценують казку про те, як впливає тютюновий дим на організм людини.

Кровоносна система. Нарешті цей нікчемний хлопчисько заснув, і ми можемо вільно поговорити.

Нервова система. Так, ми  маємо щось робити, наш господар почав курити.

Дихальна система. Ой !Ой! Я так боюся тютюнового диму. Коли він вперше закурив, у нього почався сильний кашельце було наше перше попередження, що нам  це не подобається.

Нервова система. А далі ми зробили так, що в нього потекли сльози, запаморочилося в голові, зблідло лице і стало дуже погано. Ми посилали йому сигнали: “Викинь цикарку! Це небезпечно! Це отрута!”

Опорно-рухова система. Але як викинути, якщо навколо глузують такі ж самі дурні хлопці. І щоб не здаватися боягузом, він змушений був курити. Як мені його шкода!

Травна система. Жалійте! Жалійте!А хто нас пожаліє! Он у  мене вже від того нікотину печінка розпухла, підшлункова залоза перестала ферменти мені виділяти, а шлунок взагалі застрайкував.

Кровоносна система. А моє серце від тієї згубної отрути стало битися частіше, судини звузилися, а тиск підвищився. Воно не може постійно працювати за таких умов, почало стомлюватися, а через це в клітини стало надходити менше кисню.

Нервова система. Цього нам ще не вистачало! Наші клітинице ж наші фабрики, мікролабораторії, вони  під загрозою, ми не можемо цього допустити!

Дихальна система. І я теж так кажу. Цей страшний тютюновий дим сажею осідає на моїх легенях , і ми всі відчуваємо кисневе голодування.

Травна система. А подивіться, як наш господар схуд, як пожовк! Він зовсім втратив апетит! І не дивно, бо куріння притуплює відчуття голоду. А отруйні речовини диму переходять у слизову оболонку шлунку. Болі в ділянці шлунку, хронічні гастрити і, нарешті, виразка – ось що чекає  курців.

Опорно-рухова система. Та що там казати. Від того куріння він втомлюється під час бігу, на фізкультурі. Навіть три кола пробігти не може. У нього болять ноги.  А винен у цьому нікотин.

Нервова система. Кепські наші справи!

Кровоносна система. І що нас чекає в майбутньому?

Нервова система. Усім давно відомо : найстрашнішою розплатою за куріння є хвороби.

Усі разом. Ми всі звертаємося до вас! Ми вас благаємо! І просто просимо!

Кровоносна система: Відкриваючи пачку сигарет, поставте собі запитання: Що я роблю? Для  чого я збираюся отруювати свій організм?

Дихальна система. Невже я такий безвольний, щосвідомо псую своє  здоров’я?

Опорно-рухова система. А може, ви думаєте,що це надає вам більш дорослого вигляду? І ви відчуваєте себе більш самостійними?

Нервова система. Курите-бо всі ваші друзі палять? І ви вважаєте, що це модно?!

Усі разом. Зупиніться! Ви просто обманюєте себе!

Травна система. Куріннядалеко не найкращий спосіб для вашого самовизначення.

Герої казки йдуть.

Лікар

Таким чином, до негативних наслідків куріння належать:неприємний запах із рота, поява кашлю та хрипоти, жовтий наліт на зубах, послаблення роботи  легенів, задишка, серцебиття, передчасні зморшки, блідість, погіршення пам’яті… Потрібно прийняти для себе чітке рішення,змогти сказати ні курінню, “такздоровому способу життя.

Учитель

Зараз я пропоную  вам  подивитися, які негативні наслідки пасивного паління існують, та зробити відповідні висновки. Пропоную переглянути відео.

Учень

Якою є будова нікотину, що він завдає такої шкоди?

Учитель хімії

Нікотин є одним з найпростіших за будовою алкалоїдів (гетероциклічних азотовмісних сполук). Він є похідним піридину і міститься у вигляді солей яблучної та лимонної кислот у листках тютюну. Це масна рідина з температурою плавлення 247оС. На повітрі рідина темніє, добре розчиняється у різних розчинниках. Проявляє властивості  основ. Смертельна дозам – 0,01-0,04г. Він згубно діє на нервову систему: у курців не виникає  гострого  отруєння, тому що поступово організм людини пристосовується до малих доз.

Відома ще сіль нікотинунікотинсульфат, що використовується  в сільському господарстві для боротьби  зі шкідниками.

Учень

А що містять сигарети?

Учитель хімії

Сигарети містять липучу речовинусмолу, подібну до тієї, що використовуєть-ся для асфальтування доріг. Смола із сигарет прилипає до зубів і пальців та спри-чиняє  виникнення на них плям. Навіть якщо сигарета має  фільтр, він не може затримати всю смолу, яка є в тютюновому  димі.

 

Учень

Що містить тютюновий дим?

Учитель хімії

Тютюновий дим містить велику кількість шкідливих речовин: нікотин, чадний газ, синильну кислоту, аміак, формальдегід. Особливо  небезпечним  вважається бензопірен, який має  канцерогенний  ефект (можуть утворюватися ракові та інші пухлини)

Учень

Яку шкоду завдає тютюновий дим навколишньому середовищу?

Учитель екології

Ми всі розуміємо, що курці завдають шкоди тим, хто їх оточує. Народна мудрість стверджує: “Один палить – увесь будинок хворіє”. Встановлено, що в організмі курця затримується тільки четверта частина нікотину. Ще одна четверта руйнується при згоранні й залишається в недопалку. Решта, тобто половина, забруднює повітря приміщення, в якому палять. Людина отримує таку дозу отруйних речовин, неначе вона викурила 4 сигарети. Отже, курець завдає шкоди не тільки своєму здоров’ю, але й здоров’ю тих людей, котрі його оточують.

Підраховано, що населення земної кулі щорічно викурює 12 мільярдів сигарет. Загальна маса викинутих де завгодно недопалків сягає 2520000 тонн. Курці щорічно “видихають” в атмосферу 720 тонн синильної кислоти, 384000 тонни аміаку, 108000 тонн нікотину, 600000 тонн дьогтю й понад 55000 тонн чадного газу та інших складових частин тютюнового диму.

Учень

Від чого залежить стан нашого здоров’я?

Учитель  фізкультури

Отже, найголовніше, від чого  залежить стан нашого здоров’я – це відмова від шкідливих звичок. Для того щоб підтримувати наше здоровя, необхідно займатися фізичною культурою, дотримуватися раціонального харчування. Важливими факторами також є оптимальна рухова активність. Як ви думаєте, чи сумісні куріння й спорт? Я напевне знаю, що ні! Куріння і спорт – несумісні. А ось спорт і міцне здоров’я  взаємопов’язані. Фізичні вправи посідають важливе місце в оздоровчій системі. Завдяки їй вдалося вижити багатьом людям, її передавали від батьків до дітей. Цю систему доповнювали, вона перевірялася життям, ускладнювалася кожним поколінням.

Активні рухи важливі для здорового розвитку і функціонування людського організму. Дбаючи про фізичний розвиток і спосіб життя здорової людини, наші пращури всіляко заохочували її до рухів. Що більше дитина рухається, вважали вони, то краще вона ростиме і розвиватиметься: “Як дитина бігає і грається, то їй здоров’я усміхається”. Усім відомі рухливі ігри:  “Гуси-лебеді ”, “Піджмурки”, “Третій-зайвий”, “Мисливці й качки”.

Учитель

А які ще ігри ви знаєте?(Відповіді учнів)

Учні

Ігри спрямовані на розвиток фізичної витривалості, виховання спритності, рішучості, ініціативи, товариської  взаємовиручки, звички долати психічні навантаження, створювати бадьорий настрій.

Фізичні навантаження, рухливий спосіб життя, м’язова активність були постійними супутниками наших предків. Навіть під час відпочинку, у свята вони уникали пасивності. Розваги супроводжувалися різноманітними фізичними вправами (перестрибування через вогонь на купальські свята, весняні гаївки, хороводи). Отже, якщо ви хочете зберегти своє здоров’я, стати особистістю, виглядати молодо й привабливо, завжди бути в гарній спортивній формі, бути самостійною людиною, то ви не повинні бути рабами  цієї шкідливої звички.
  Учень

Чи має значення те, що самі батьки палять?

Відповідь батька

Попри актуальність цієї проблеми, ми, батьки, не завжди поспішаємо обговорити її з дітьми. Чому?

Я думаю, існує дві причини, через які батьки ухиляються від розмови  з дитиною про тютюн: дехто усвідомлює, що не має  права  говорити про це, тому  що сам палить; можливо, хтось не бачить у цьому  необхідності, тому що сам не палить, вважаючи особистий  приклад достатнім. В обох випадках, я вважаю, батьки роблять помилку.  Незалежно від обставин, розмова  на  цю тему завжди корисна.  Наші діти ще не визначилися, тому їх може “занести” у будь-який бік. Дуже важливо не уникати запитань дитини з приводу власної поведінки, навіть якщо інколи це може обернутися  досить делікатною стороною. Але чим  чеснішими будемо  ми, тим простіше буде нашій дитині сприймати те, що ми  будемо говорити. Наприклад, можна сказати, що я добре усвідомлюю ту шкоду, якої завдає паління, але сам не в змозі покінчити з цією звичкою. Але найкраще було б, якби у нашому домі ніхто не палив, це, безсумнівно, був би хороший приклад. Одначе на практиці знаю буває й так, що подібні позитивні ситуації в домі не призводять самі по собі до того, що дитина виробляє здатність протистояти зовнішньому тиску. Тому раджу розмовляти  про це у спокійній, невимушеній атмосфері. Вкрай важливо, що розмова не повинна проходити як “однобічний рух”. Наші діти також мають власну думку, і ми маємо уважно її вислухати  та врахувати. Але вони повинні знати про вплив оточення, самі вміти сказати “ні ”, якщо друзі пропонують щось погане, навіть якщо вони чинять інколи й силовий тиск.

Тому ми маємо виявляти інтерес до того, чим займаються друзі дитини, уміти прийняти відмову, якщо вона в чомусь з  вами не погоджується. Але свою думку слід чітко сформувати  дитині.

Учень

Вірш “Не пробував курити-не кури

Не пробував курити – не кури!

Тих, хто не курить, люди поважають.

А тим, хто курить, завжди говори:

Нехай здоровим буть тобі не заважають.

Цигаркаворог для твоїх думок,

Зруйнує все в тобі  і навіть мрії.

Вона призводить до тяжких хвороб

І на майбутнє не дає надії.

Сам не кури і друзів відмовляй,

Нехай вони забудуть згубну звичку.

І все життя ти просто пам’ятай –

Прекрасне не в цигарці й запальничці!

 

Учитель

Я пропоную вам зробити висновок з усього почутого. За  даними статистики, від куріння помирає одна людина кожні 10 секунд. Ми з вами розмовляли, а люди помирали від свого безвілля й незнання. Ви сьогодні дізналися чимало страшних фактів про куріння, і ми маємо замислитися, прийняти для себе правильне рішення:

  • ніколи не протягувати  руку до цигарки;
  • зайнятися спортом;
  • навчитися говорити ні, коли пропонують погане.

Цим ви доведете, що ви особистість, а не ганчірка, у вас своя позиція, свої погляди, і ви не збираєтеся нікого наслідувати. Ви – особистість. Сильна особистість. А особистість завжди поважають.

Я щиро вдячна вам за співпрацю. Будьте здорові!

 

 

Завантаження...
docx
Додав(-ла)
Бабій Лариса
Додано
8 березня 2020
Переглядів
1733
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку