Тематичний урок до Дня української писемності та мови.

Про матеріал
Презентація розроблена для візуалізації проведення уроку української мови з формування умінь і навичок "Тематичний урок до Дня української писемності і мови" онлайн з метою удосконалення вміння визначати способи зв’язку простих речень у складному; поглиблення знань про історію виникнення свята Дня української писемності і мови; усвідомлення величі і краси української мови; отримання естетичної насолоди від спілкування українською мовою; виховання національної патріотичної свідомості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День української писемності та мови2023 Підготувала вчителька української мови і літератури Хмелівської гімназії Краснопільської селищної ради. Кононенко Любов Петрівна

Номер слайду 2

Очікувані результати: удосконалення вміння визначати способи зв’язку простих речень у складному; поглиблення знань про історію виникнення свята Дня української писемності і мови; усвідомлення величі і краси української мови; отримання естетичної насолоди від спілкування українською мовою; виховання національної патріотичної свідомості.

Номер слайду 3

Особисті очікування. Сьогодні на уроці я хочу дізнатися… . навчитися … .   отримати … . удосконалити… .

Номер слайду 4

Диктант 1 б.

Номер слайду 5

Метод «ПРЕС»Пояснити слова Франсуа Вольтера: «Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою потрібно вчити все життя» (1 б.)

Номер слайду 6

ПЕРЕВІР СЕБЕ 1 б. Найскладніша мова Знання різних мов збагачує нас інтелектуально і духовно. А яка мова найскладніша для вивчення? «Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою потрібно вчити все життя», - говорив Франсуа Вольтер, французький просвітитель.

Номер слайду 7

3. Пояснити орфограми та пунктограми, на які допустили помилки. (1 б.)4. Зробити синтаксичний розбір вислову Франсуа Вольтера, накреслити схему, встановити вид зв’язку простих речень у складному. (3 б.)

Номер слайду 8

День української писемності та мови. Яке прекрасне рідне слово!Воно - не світ,а всі світи!Володимир Сосюра

Номер слайду 9

За традицією в це свято щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант. Диктант проводять на радіо і по ТБ. Написати текст вдома може будь-хто. Потім лист з диктантом потрібно сфотографувати і протягом 27 жовтня надіслати на спеціальну електронну адресу. Люди, які напишуть диктант без помилок, отримають призи від організаторів.

Номер слайду 10

Цікаві факти про святоукраїнської мови та писемності Щороку до цієї дати стартує конкурс ім. Петра Яцика, у якому беруть участь знавці української мови з 20 країн світу. Їхня загальна кількість складає приблизно 5 млн. чоловік.

Номер слайду 11

Рекордсменом серед переведених творів є «Заповіт» Т. Г. Шевченка. Починаючи з 1845 року, його перекладали на різні мови 147 разів.

Номер слайду 12

Найуживанішою буквою з українського алфавіту в словах є літера «п»; саме з неї починається найбільша кількість слів. Найменш уживаною буквою з українського алфавіту в словах є літера «ф». Наявність цієї літери у слові, вказує на те, що слово є іншомовним (запозиченим), адже раніше, її вимовляли як сполучення букв «ХВ»: хвіртка, Хведір, шахва тощо. До недавнього часу українська мова нараховувала приблизно 276 тисяч слів. Але стрімкий розвиток в останні роки суттєво збільшив цю кількість на декілька сотень.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вислови про українську мову. Мова – то серце народу: гине мова – гине народ. Іван Огієнко. Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її. Олесь Гончар. Хто нікчемну душу має, то така ж у нього мова. Леся Українка. Освіта – це вид гігієни. Письмо з помилками – то як невимиті руки чи зуби. Василь Стус

Номер слайду 15

Вивчайте українську мову, говоріть українською, плекайте та охороняйте її!Слава Україні!

Номер слайду 16

Створити сенкан до слова «Українська мова» у художньому стилі на дошці «Падлет» 3 б. Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Українська мова2 прикметники3 дієслова. Речення з 4 слів. Синонім-символ

Номер слайду 17

Перевір себе. Українська мова. Рідна, калинова. Чарує, тішить, п’янить. Нам дали її батьки. Пісня солов’я.

Номер слайду 18

Підведемо підсумки. Продовжи речення. На сьогоднішньому уроці я … . Найбільше мені сподобалося … . Потрібно ще попрацювати над … . Самооцінювання

Номер слайду 19

Трансляція ХХІІІ радіодиктанту національної єдності почнеться об 11:00 27 жовтня:на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура;наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура;на You. Tube-каналі Українського Радіо;на платформі Суспільного у Facebook.

Номер слайду 20

Домашнє завдання На дошці Падлет на кожну літеру підібрати іменник-асоціацію із лексики публіцистичного стилю.

pptx
Додано
1 листопада 2023
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку