1. Який мікроорганізм є збудником Картопляної хвороби хліба?
а) Aspergillusб) Bacillus subtilis.
в) Penicilliumг) Ervinia herbicola
2. Які методи використовують для визначення картопляної палички?
а) Мікробіологічнийб) Технологічний
в) Біохімічнийг) Мікроскопіювання
3. На чому засновананий біохімічний метод визначення картопляної палички?
|
а) на визначенні ступеня зміни борошна або хліба під дією ферментів |
б) на визначені зміни вміст водорозчинних сухих речовин у борошні |
|
в) на визначенні температури |
г) на вимірюванні кількості |
мікроорганізмів
4. Яка оптимальна температура для розвитку Вacillus subltilis?
а) 0б) 0
37 С27 С
в) 0г) 0
65 С90-95 С
5. У скільки стадій протікає картопляна хвороба?
а) 4б) 2
в) 6г) 3
6. Яке поживне середовище використовують для культивування Вacillus subltilis?
а) сусло-агарб) м"ясопептонний-агар
в) борошног) висівки
7. В який період борошно обовязково досліджують на наявність картопляної палички?
а) з 1 березня по 1 травняб) з 1 січня по 1 вересня
в) з 1 травня по 1 жовтняг) протягом літа
8. Які вироби ніколи не хворіють на картопляну хворобу?
а) Житні вироби б) Пшеничні вироби
в) Здобні вироби
9. Чому вироби з житнього борошна не хворібть на картопляну хворобу?
а) через високу кислотністьб) через низьку кислотність
в) через наявність жируг) через наявність маргарину
10. Яка кількість спор, шт Вacillus subltilis в борошні є допустимою?
а) 200 шт б) 1000шт
в) 800шт
11. Порахувати кількість мікроорганізмів у 1грамі борошні, шт, аналіз якого провели мікробіологічним методом, з урахуванням розведення 1: 100, якщо у досліджуваному зразку після вирощування нарахували 6 колоній.
а) 6000штб) 600шт
в) 16,6штг) 0,06шт
1. б (5 балів) |
2. а б в (5 балів) |
3. а б (5 балів) |
4. а (5 балів) |
5. а (5 балів) |
6. а б (5 балів) |
7. в (5 балів) |
8. а (5 балів) |
9. а (5 балів) |
10. а (5 балів) |
11. б (5 балів) |
|