Багатоманітність і зв'язки між класами органічних речовин. Компоненти їжі.

Додано: 30 квітня 2020
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 178 разів
30 запитань
Запитання 1

Біологічно активні речовини:

варіанти відповідей

А. Ферменти

Б. Ліпіди

В. Гормони

Г. Вітаміни

Д. Вуглеводи

Запитання 2

Природні речовини або матеріали, які використовують для виробництва продукції в різних галузях суспільного виробництва це...

варіанти відповідей

А. Реагенти

Б. Продукти реакції

В. Сировина

Г. Мінерали

Запитання 3

Ферменти - це....

варіанти відповідей

А. Низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, які виконують важливі біологі чні та біохімічні функції у живих організмах

Б. Біологічно активні речовини, що синтезується в організмі або надходять з їжею, які в малих кількостях необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності організму

В. Органічні каталізатором білкової природи, які прискорюють реакції, необхідні для функціонування живих організмів.

Запитання 4

Надлишкова кількість в організмі вітаміну називають:

варіанти відповідей

А. Авітаміноз

Б. Гіповітаміноз

В. Цинга

Г. Гіпервітаміноз

Запитання 5

Унаслідок повного гідрування етину утворюється

С2Н2 + 2Н2

варіанти відповідей

А. Етен

Б. Етанол

В. Етан

Г. Етаналь

Запитання 6

Встановіть речовини X I Y в схемі хімічної реакції:

CH4 + Х -> Y + HCl

варіанти відповідей

A. X Cl2, Y CH3Cl

Б. Х Сl2, Y H2O

В. X N2, Y C2H5OH

Г. X CH3OH, Y HCl

Запитання 7

Вказати тип хімічної реакції:

С2Н6 -> С2Н2 + 2Н2

варіанти відповідей

А. Реакція з'єднання, гідрування

Б. Реакція з'єднання, гідратації

В. Реакція розкладу, дегідрування

Г. Реакція заміщення

Д. Реакція розкладу, дегідратація

Запитання 8

У вас є харчові продукти: білий хліб, картопля, рис. Поясніть, як довести наявність крохмалю в них.

варіанти відповідей

А. Додати розчин Сu(OH)2

Б. Додати розчин І2.

В. Додати розчин NaOH.

Г. Додати розчин CH3COOH

Запитання 9

Жиророзчинними вітамінами є:

варіанти відповідей

С

Е

РР

D

А

Запитання 10

Установіть речовину А в схемі перетворень:

Етан -> А -> етанол

варіанти відповідей

А. Етин

Б. Етен

В. Пропен

Г. Пропін

Запитання 11

Кількість атомів Гідрогену в молекулі сахарози


варіанти відповідей

 11

  12

 21

 22

Запитання 12

Проаналізуйте твердження. Чи є з- поміж них правильні?

1. Головна функція глюкози у клітинах людини полягає у передаванні спадкової інформації.

2 При діабеті в ролі замінника цукру можна використовувати сорбіт

варіанти відповідей

правильне 1

правильне 2

обидва правильні

обидва неправильні

Запитання 13

До складу жирів входять....

варіанти відповідей

мономери молекул невеликих вуглеводів ( глюкоза)

жирні кислоти та багатоатомний спирт гліцерол

амінокислоти

жирні кислоти та одноатомний спирт

Запитання 14

В твердих жирах є залишки таких карбонових кислот

варіанти відповідей

пальмітинової

олеїнової

лінолевої

стеаринової

Запитання 15

вибери перелік продуктів з високим вмістом жиру

варіанти відповідей

Сири, крупи, хліб, квасоля, м'ясо гуски

Яловичина, ковбаси, білкове молоко, хек

шпроти, м'ясо качки, халва, молочні сосиски, тістечка

тріска, щука, ковбаси всіх видів

Запитання 16

Якими речовинами обробляють фрукти для зберігання зовнішнього вигляду?

варіанти відповідей

консерванти

барвники

ферменти

ароматизатори

Запитання 17

Синтетичні або натуральні речовини, які самостійно не вживаються у їжу, називаються ...

варіанти відповідей

харчові добавки

нехарчові добавки

розчинники

стабілізатори

Запитання 18

У системі маркування назва кожної харчової добавки починається літерою ...

варіанти відповідей

Е

А

Є

С

Запитання 19

Які речовини відновлюють кольори продуктів, що втрачаються у процесі приготування?

варіанти відповідей

барвники

консерванти

ароматизатори

стабілізатори

Запитання 20

Оцтова, бензойна кислоти, етанол та кухонна сіль використовують як ...

варіанти відповідей

барвники

консерванти

ароматизатори

стабілізатори

Запитання 21

Е-406 (агар-агар), Е-440 (пектин) додають до харчових продуктів для ...

варіанти відповідей

відновлення кольорів продуктів

надання необхідної консистенції і в′язкості

захисту від потемніння фруктів і овочів

надання продуктам аромату

Запитання 22

Рибофлавін, що бере участь у синтезі гемоглобіну і обміні речовин, маркується ...

варіанти відповідей

в3

в2

в1

в5

Запитання 23

Запобігають псуванню жирів та уповільнюють процеси окиснення ...

варіанти відповідей

загусники

антиокисники

ароматизатори

підсилювачі смаку

Запитання 24

Назвіть харчову добавку Е-330, яка негативно діє на емаль зубів.

варіанти відповідей

оцтова кислота

молочна кислота

лимонна кислота

масляна кислота

Запитання 25

Назвіть іншу назву вітаміну С.

варіанти відповідей

малинова кислота

яблучна кислота

лимонна кислота

аскорбінова кислота

Запитання 26

Натрій глутамат, аспартам, сахарин - ...

варіанти відповідей

солодші за цукор

менш солодкі за цукор

підсолоджувачі

ароматизатори

небезпечні для організму

містяться у напоях з великим терміном придатності

не використовуються у кондитерських виробах

Запитання 27

До барвників відносяться харчові добавки з позначенням ...

варіанти відповідей

Е-140

Е-202

Е-162

Е-290

Е-170

Е-500

Е-330

Е-100

Запитання 28

Якою має бути середня норма (г) білка в добовому раціоні дорослої людини?

варіанти відповідей

30-40

100-120

200-250

500-580

Запитання 29

Яким (у середньому) має бути співвідношення за масою спожитих білків, жирів і вуглеводів у раціоні?

варіанти відповідей

1:1:4

4:1:2

1:2:4

1:3:2

Запитання 30

Вставити пропущені речовини в ланщюжку перетворень:

Алкан→ Х →У →Карбонова кислота

варіанти відповідей

Х - Арен

Х - Алкен

У - Альдегід

У - Аміни

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест