Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні властивості білків (без запису рівнянь реакцій).

1. Тест складений для учнів 10 кл, які вивчають хімію на рівні стандарту відповідно Програми з хімії для 10 – 11 класів закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту (затверджена наказом МОН України від 23.10.2017 № 1407)

 

2. Тест можна використовувати на уроці при

-  закріпленні нового матеріалу,

- перевірці Д/З,

- підготовці до ЗНО.

 

3. Загальна кількість завдань – 29.

4. На виконання роботи відведено 30-40 хв.

 

5. Робота містить завдання з вибором однієї ( або декілька ) правильної (- них) відповіді ( -дей). 

6. Завдання має основу та чотири варіанти відповіді, з яких:

-  один правильний ( завдання № 1-20, 22-29)

- два правильних ( 21)

 

7. Максимальна кількість балів, що можна набрати, правильно виконавши всі завдання тестової роботи – 48 б.

 

8. Тест розроблений за матеріалами підручників та посібників, що входять до «Переліку програм, підручників та навчальних посібників, рекомендованих МОН України для використання у ЗНЗ»


Додано: 20 квітня 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 778 разів
29 запитань
Запитання 1

У природі білки поширені:





варіанти відповідей

тільки в організмах рослин та тварин

тільки в організмі людини

є найважливішою складовою частиною рослинних і тваринних організмів та організму людини

тільки в організмах тварин

Запитання 2

В якому випадку функції білків у організмах висвітлено найповніше:





варіанти відповідей

будівельна, транспортна, захисна

каталітична, будівельна, транспортна, енергетична, захисна

енергетична, захисна, будівельна

рухова, рецепторна, каталітична

Запитання 3

До складу білкової макромолекули входять амінокислоти:





варіанти відповідей

різної структури, обмеженої кількості

незліченна кількість, різної структури

тільки α- амінокислоти, обмеженої кількості

тільки β- амінокислоти,різної структури

Запитання 4

Первинна структура білка визначається зв’язком





 

варіанти відповідей

ковалентним полярним

йонним

водневим

пептидним

Запитання 5

Спіралевидна просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг називається





варіанти відповідей

первинною структурою білкової молекули

вторинною структурою білкової молекули

третинною структурою білкової молекули

четвертинною структурою білкової молекули

Запитання 6

Третинна структура білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків





варіанти відповідей

пептидних

водневих

дисульфідних

ковалентний полярний

Запитання 7

Амфотерні властивості білків зумовлюються наявністю в молекулах функціональних груп





варіанти відповідей

 -NH2, - OH

-OH, -SH

 -NH2, - COH

-NH2, - COOH

Запитання 8

 Денатурація білкової молекули - це порушення





 

варіанти відповідей

первинної структури

вторинної структури

вторинної та третинної

первинної та третинної

Запитання 9

Укажіть речовини, які використовують для якісного виявлення пептидного зв’язку:

1) Mg(OH)2, 2) CuSO4, 3) KOH, 4)FeCl3, 5) HNO3 6) HCl


варіанти відповідей

2.5

2,3

1,5

4,6

Запитання 10

Укажіть назву реакції, за допомогою якої можна довести наявність пептидного зв’язку в молекулі білка





варіанти відповідей

гідроліз

біуретова реакція

ксантопротеїнова реакція

реакція срібного дзеркала

Запитання 11

Укажіть характерну ознаку лужного розчину білка з купрум (ІІ) сульфатом





 

варіанти відповідей

поява оранжевого забарвлення

утворення осаду червоного кольору

поява фіолетового забарвлення

утворення осаду блакитного кольору

Запитання 12

Укажіть формулу реактиву, за допомогою якого можна довести наявність бензенових ядер у молекулі білка





варіанти відповідей

NaOH (конц.) 

HNO3 (розб.)

CuSO4

HNO3 (конц.) 

Запитання 13

Денатурація білка може відбуватися під час





варіанти відповідей

дії на білки сульфатною кислотою

розчинення білків у воді

дії на білки воднем

дії на білки киснем

Запитання 14

Кольорова реакція білка з концентрованою нітратною кислотою доводить, що





варіанти відповідей

у структурі білка є водневі зв’язки

 білок - поліпептид

білок містить залишки амінокислот

у структурі білка є бензенові кільця

Запитання 15

Денатурація - це





варіанти відповідей

оборотний процес зсідання білка

втрата природних якостей білка під час його розчинення у воді

руйнування складної структури білка, що призводить до втрати ним біологічної активності

розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Запитання 16

Укажіть формулу трипептиду





варіанти відповідей

NH2-CH2-CO-NH-CH2 - COOH

NH2-CH2-CO-NH-CH2-CO-NH-CH2-COOH

 CH2OH-(CHOH)4-COOH

NH2-CH2-CO-NH-CH2-CO-NH-CH2-CO-NH-CH2-COOH

Запитання 17

Укажіть формулу дипептиду





 

варіанти відповідей

NH2 -CH2 -CO -NH - CH2 - COOH

SH - CH2  - CH - NH2 -COOH

 NH2 - CH2 - CH2 -CH2 - CH2-CH-NH2 - COOH

HO - (CH2)3 -NH2

Запитання 18

Під час утворення дипептиду залишки амінокислот сполучаються між собою





варіанти відповідей

водневим зв’язком

одним пептидним зв’язком

двома амідними зв’язками

трьома пептидними зв’язками

Запитання 19

Укажіть назву амінокислоти, яка утвориться під час гідролізу трипептиду, формула якого 

                     O   H            O  H

                     II     I              II   I

NH2 - CH2 - C - N - CH2 - C - N - CH2 - COOH

 





варіанти відповідей

α - аланін

аміномасляна кислота

 гліцин

 β- аланін

Запитання 20

Укажіть хімічний елемент, який не входить до складу простих білків (протеїнів)





варіанти відповідей

Гідроген

Фосфор

Нітроген

Сульфур

 

Запитання 21

Білки-це





варіанти відповідей

нітрогеновмісні органічні сполуки, які складаються із залишків α –амінокислот з’єднаних пептидними зв’язками.

нітрогеновмісні органічні речовини, у молекулах яких міститься аміногрупа -NH2 і карбоксильна група -COOH, з’єднані з вуглеводневим радикалом.

природні високомолекулярні нітрогеновмісні органічні сполуки (біополімери), побудовані із залишків α-амінокислот, з’єднаних пептидними (амідними) зв’язками.

органічні сполуки, похідні амоніаку, в молекулі якого один, два чи три атоми Гідрогену заміщені на вуглеводневі замісники.

Запитання 22

Білки класифікують за будовою





варіанти відповідей

глобулярні та фібрилярні

протеїни та протеїди

повноцінні та неповноцінні

насичені та ненасичені

Запитання 23

Білки класифікують за складом





варіанти відповідей

глобулярні та фібрилярні

протеїни та протеїди

повноцінні та неповноцінні

насичені та ненасичені

Запитання 24

 Білки класифікують за вмістом амінокислот





 

варіанти відповідей

глобулярні та фібрилярні

протеїни та протеїди

повноцінні та неповноцінні

насичені та ненасичені

Запитання 25

Укажіть кількість амінокислот, залишки яких беруть участь у побудові білкових молекул:


варіанти відповідей

100

22

20

10

Запитання 26

Позначте правильне закінчення твердження “Первинна структура білка - це . . .:





 

варіанти відповідей

послідовність залишків молекул амінокислот у білковій молекулі

 амінокислотний склад молекули білка

молекулярна формула білка

будова α-спіралі молекули білка

Запитання 27

Позначте функцію білків, які належать до ферментів:




варіанти відповідей

утворюють опорні м’язи та тканини організмів

транспортують поживні речовини

каталізують хімічні процеси в організмі

захищають організм від хвороб

Запитання 28

Укажіть, скільки пептидних груп має молекула пептиду лінійної будови, якщо при гідролізі 1 моль сполуки утворюється сумарно 5 моль амінокислот:

 

варіанти відповідей

10

1

5

4

Запитання 29

Укажіть правильні твердження щодо практичного значення білків:

1 ) основний компонент їжі людини та тварин;   

2) використовують для добування пластмас (поліуретанів) і штучних каучуків;

3) білкові препарати використовують для лікування та профілактики деяких захворювань;

4) використовують для отримання гербіцидів;

5) використовують для отримання  барвників;

6) використовують у тваринництві та птахівництві для збільшення харчової цінності кормів їх збагачують штучними білками

 

 

варіанти відповідей

1,3,6

1,2,4

1,5,6

1,4,5

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест