Тема 1 (ХХ) Хімія харчових речовин. Значення нутрієнтів: вуглеводів, вітамінів, мінеральних речових

29 запитань
Запитання 1

 Поживні речовини - це

варіанти відповідей

білки

хліб

вуглеводи

мінеральні речовини

жири

сало

вітаміни

Запитання 2

Основне джерело енергії для організму

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

жири

вітаміни

Запитання 3

Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

жири

вітаміни

Запитання 4

Продукти харчування містять необхідні для життя і розвитку ...

варіанти відповідей

органічні речовини

хімічні речовини

поживні речовини

Запитання 5

Що є небезпечним для здоров'я?

варіанти відповідей

недоїдання

переїдання

правильне харчування

Запитання 6

Найбільше в організмі людини міститься?

варіанти відповідей

крові

жирів

води

білків

Запитання 7

чому важливо пити воду

варіанти відповідей

вона підвищує опірність організму хворобам

впливає на міцність кісток

забезпечує всі процеси життєдіяльності

бере участь у кровотворенні

Запитання 8

Вживання продуктів , багатих на поживні речовини - це джерело

варіанти відповідей

здоров'я

бадьорості

слабкості

ожиріння

Запитання 9

Харчування - це

варіанти відповідей

вживання фруктів і овочів

вживання лише рослинних білків

споживання їжі і надходження до організму поживних речовин

Запитання 10

Що включає в себе збалансоване харчування?(декілька відповідей)

варіанти відповідей

Різноманітність

Смачність

Помірність

Збалансованість

Запитання 11

Енергію, що вивільняється під час перетравлювання їжі і дає змогу жити активно, вимірюють у ... .

варіанти відповідей

кілокалоріях

кілоджоулях

 кілограмах

Запитання 12

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту, це ...

варіанти відповідей

енергетична цінність

калорійність їжі

харчова або поживна цінність

смак їжі

Запитання 13

Згідно правил раціонального харчування, вечеря має становити ...% загального харчування

варіанти відповідей

30-35%

5-15%

40-45 %

15-20 %

Запитання 14

Яка добова потреба людини у воді?

варіанти відповідей

 0,5 л

 1 л

 1 -2л

Запитання 15

Через нестачу цих речовини в організмі людини може погіршитися гострота зору, міцність кісток, може спостерігатися кровоточивість ясен. Вони беруть участь в обміні речовин, сприяють захисту організму від інфекцій. Що це за речовини?

варіанти відповідей

Поживні речовини

Вітаміни

Запитання 16

Які поживні речовини забезпечують організм енергією?

варіанти відповідей

 Вітаміни

 Жири

Запитання 17

Які речовини є основним джерелом енергії для організму, сприяють кращій роботі серця, м'язів, мозку?

варіанти відповідей

 білки

вуглеводи

Запитання 18

Будівельним матеріалом для клітин організм забезпечують ... .

варіанти відповідей

білки

 жири

вуглеводи

Запитання 19

На які поживні речовини має бути багата їжа, яку ви споживаєте?

варіанти відповідей

білки

 жири

вуглеводи

всі відповіді правильні

Запитання 20

Чому важливо протягом дня пити воду?

варіанти відповідей

вода – це складова організму людини

вода необхідна для здійснення процесів всередині організму

вода втамовує спрагу

Запитання 21

Добовий раціон це:

варіанти відповідей

кількість їжі, яку треба спожити для відновлення пластичного обміну

кількість їжі, яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі, яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі, яку треба спожити для виконання фізичних вправ

Запитання 22

Раціональне харчування це:

варіанти відповідей

 коли якість і кількість їжі відповідає потребам

 харчування за бажанням

їжа збагачена вітамінами

Запитання 23

Вкажіть незамінні харчові речовини


варіанти відповідей

білки

вітаміни

мінеральні речовини

вода

деякі жирні кислоти

жири


вуглеводи

Запитання 24

Я́кість проду́кції це -

варіанти відповідей

сукупність властивостей продукції, які обумовлюють її придатність задовольнити потреби відповідно до призначення та забезпечувати безпеку для здоров'я людини

маса продукції, які обумовлюють її придатність задовольнити потреби людини

кількість води, яка обумовлює її придатність задовольнити потреби відповідно до призначення та забезпечувати безпеку для здоров'я людини

Запитання 25

Чужорідні хімічні речовини, які потрапляють в організм людини з харчовими продуктами, повітрям, питною водою або через шкіру..

варіанти відповідей

 психоактивні речовини

ксенобіотики

органічні продукти

натуральні продукти

Запитання 26

Продукція сільського господарства та харчової промисловості, виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), яких передбачають мінімальне використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, ГМО.....

варіанти відповідей

 психоактивні речовини

ксенобіотики

органічні продукти

натуральні продукти

Запитання 27

Які речовини не відносять до ксенобіотиків?

варіанти відповідей

Мийні засоби

Нітрати

Ліки

Наркотичні речовини 

Запитання 28

Харчова хімія вивчає

варіанти відповідей

кількість їжі, яка необхідна для хорошего здоров'я людини

хімічний склад їжі і властивості її складових частин, що визначають поживну цінність харчових продуктів

нутрієнти їх властивості, їх кількість у харчових продуктах та вплив на людину

Запитання 29

НЕХАРЧОВІ ПРОДУКТИ - це

варіанти відповідей

Ферменти

Пробіотики

Харчові волокна

Біологічноактивні речовини

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест