Контрольний тест по темі "Нітрогеновмісні органічні сполуки" В2

Додано: 20 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
27 запитань
Запитання 1

Аміни - це органічні нітрогенвмісні сполуки, які є похідними

варіанти відповідей

амоніаку

азоту

нітратної кислоти

води

Запитання 2

Яким амінам відповідає загальна формула

варіанти відповідей

первинним

вторинним

третинним

четвертинним

Запитання 3

Виберіть правильну назву (за систематичною номенклатурою) сполуки, зображеної на малюнку

варіанти відповідей

2-метил-пропан-2-амін

 2-метил-бутан-2-амін

2-метил-бутан-1-амін

2-метил-пропан-1-амін

Запитання 4

Через їх специфічні властивості аміни ще називають

варіанти відповідей

органічними оксидами

 органічними кислотами

органічними солями

органічними основами

Запитання 5

Серед перелічених варіантів виберіть назву представника ароматичних амінів

варіанти відповідей

гліцин

азот

анілін

етиламін

Запитання 6

Виберіть формулу сполуки із якою метанамін буде реагувати

варіанти відповідей

NaOH

HCl

NH3

CO

Запитання 7

Серед перелічених варіантів виберіть формулу аміноетанової кислоти

варіанти відповідей

CH3-COOH

CH3-NH2

NH2-CH2-COOH

 C6H5-NH2

Запитання 8

Амінокислоти є структурною одиницею

варіанти відповідей

білків

амінів

нуклеїнових кислот

жирів

Запитання 9

Яким зв'язком з'єднуються структурні ланки в білковій молекулі?

варіанти відповідей

карбоксильним

водневим

пепетидним

ковалентним

Запитання 10

Четвертинна структура білкових молекул це

варіанти відповідей

послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

форма поліпептидного ланцюга у вигляді спіралі

просторова конфігурація, що формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок 

 поєднання у просторі кількох білкових макромолекул

Запитання 11

Послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 12

Що є продуктами гідролізу білків?

варіанти відповідей

суміш амінів

вуглекислий газ і вода

суміш амінокислот

аміак та солі амонію

Запитання 13

Що відбувається з білком при дії концентрованих кислот?

варіанти відповідей

гідроліз

 денатурація

пептизація

якісна реакція

Запитання 14

Розташуйте у порядку спрощення (від найскладнішого до найпростішого) рівні структурної організації білків.

А) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною);

Б) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

В) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі;

Г) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок.

варіанти відповідей

 Б-Г-А-В

А-Г-В-Б

В-А-Г-Б

Г-Б-В-А

Запитання 15

Напишіть рівняння реакції горіння етилметиламіну. Урівняйте коефіцієнти. Вкажіть коефіцієнт перед молекулою кисню.

варіанти відповідей

15

17

21

23

Запитання 16

Обчисліть об′єм аміаку (н.у.), необхідного для добування 675 г етиламіну з хлороетану.

варіанти відповідей

112 л

224 л

336 л

448 л

Запитання 17

З бензену масою 156 г одержали нітробензен (вихід 85%), який у подальшому відновили воднем (н.у.). Обчисліть об′єм водню, який витратили на повне відновлення нітробензену до аніліну.


варіанти відповідей

76,16 л

85,24 л

92,38 л

101,15 л

Запитання 18

Здійсніть перетворення за схемою та вкажіть загальну кількість коефіцієнтів у всіх реакціях:

етанова кислота → хлороетанова кислота → аміноетанова кислота → натрій аміноетаноат

варіанти відповідей

10

12

14

16

Запитання 19

Якісна реакція на білок з утворенням синьо-фіолетового забарвлення це взаємодія білків з ... яка називається...

А. амінокислотами 1. ксантопротеїнова

Б. нітратною кислотою 2. гідроліз

В. купрум сульфатом 3. біуретова

Г. бромною водою 4. реакція Зініна

варіанти відповідей

А-2

Б-1

В-3

Г-4

А-1

Б-3

В-4

Г-2

Запитання 20

Яка з даних речовин проявляє найсильніші основні властивості?

варіанти відповідей

анілін

метанамін

аміак

етанамін

Запитання 21

Однією із якісних реакцій на анілін є його взаємодія із бромною водою. Якого кольору в даній реакції випадає осад?

варіанти відповідей

червоний

зелений

синій

жовтувато-білий

Запитання 22

Виберіть назву сполуки із якою амінокислоти НЕ вступають в реакцію

варіанти відповідей

натрій гідроксид

етанол

хлоридна кислота

вода

Запитання 23

Складіть структурну формулу 2-аміно-2-метилпропанової кислоти та вкажіть загальну кількість атомів у молекулі.

варіанти відповідей

14

17

19

22

Запитання 24

Яка із структур білкових макромолекул зберігається під час їх денатурації?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 25

Вкажіть функціональні групи, які характерні для амінокислот

варіанти відповідей

-COOH

-ОН

-СОН

-NH2

Запитання 26

Виберіть назву зв′язку, зображеного на малюнку

варіанти відповідей

водневий

пептидний

ковалентний

йонний

Запитання 27

Виберіть речовини, які утворюються при горінні амінокислот

варіанти відповідей

вода

аміак

вуглекислий газ

водень

анілін

чадний газ

кисень

азот

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест