оксигенвмісні органічні сполуки. спирти, альдегіди, естери, жири, вуглеводи

Додано: 1 квітня 2021
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 115 разів
27 запитань
Запитання 1

До вуглеводів НЕ належить

варіанти відповідей

глюкоза

сахароза

целюлоза

гептанол

Запитання 2

Яка властивість НЕ характерна для глюкози і сахарози?

варіанти відповідей

білі кристалічні речовини

мають солодкий смак

погано розчиняються у воді

добре розчиняються у воді

Запитання 3

Целюлоза - це природний ...

варіанти відповідей

олігосахарид   

полісахарид   

моносахарид  

дисахарид

Запитання 4

Вкажіть, яка з поданих речовин має назву "виноградний цукор"


 

варіанти відповідей

сахароза

  

гліцерол

  

фруктоза

  

глюкоза

Запитання 5

Якісна реакція на крохмаль відбувається за участю:

варіанти відповідей

купрум (ІІ) гідроксиду

йоду

гліцеролу

амічного розчину аргентум (І) оксиду

Запитання 6

4.Характерною ознакою реакції взаємодії глюкози з купрум(ІІ) гідро ксидом, без нагрівання є:

варіанти відповідей

утворення розчину синього кольору

утворення розчину жовтого кольору

утворення розчину червоного кольору

утворення осаду червогого кольору

Запитання 7

Серед наведеного переліку виберіть одноатомні спирти:

варіанти відповідей

С3Н8О3

СН3СООН

СН3ОН

С2Н5ОН

Запитання 8

Позначте загальну формулу насичених одноатомних спиртів:

варіанти відповідей

CnH2n+1OH

СnН2n+1СНО

CnH2nOH

CnH2n+2OH 

Запитання 9

Спирт - це:

варіанти відповідей

Вуглевод з функціональною групою -СОН

 Нерозповсюдженні у природі

Похідне вуглеводнів з функціональною групою -ОН

Запитання 10

Виберіть функціональну групу карбонових кислот та її назву:

варіанти відповідей

-СООН, карбонільна


-СНО, карбоксильна

-СООН, карбоксильна


-ОН , гідроксильна

Запитання 11

Укажіть колір, на який змінює індикатор лакмус у розчині оцтової кислоти:

варіанти відповідей

фіолетовий

червоний

малиновий

синій

Запитання 12

Укажіть речовину, за допомогою якої можна визначити гліцерол у розчині:

варіанти відповідей

калій перманганат

аргентум нітрат

ферум (ІІІ) нітрат

купрум (ІІ) гідроксид

Запитання 13

Позначте молекулярну формулу етанолу:

варіанти відповідей

СН3СООН

СН3СОН

С2Н5ОН

С3Н8О3

Запитання 14

Рідина без запаху та кольору, в'язка, солодка на смак, гігроскопічна, добре розчинна у воді. Такі фізичні властивості має...

варіанти відповідей

 етанол

метанол

гліцерол

етанова кислота

Запитання 15

Серед переліку органічних сполук позначте формули карбонових кислот:

варіанти відповідей


С2Н5ОН

НСООН


СН3СОН

С4Н9СООН

Запитання 16

Розчин етанової кислоти має назву...

варіанти відповідей

 олія

жир

 оцет


мило

Запитання 17

Позначте правильну відповідь для правої частини хімічного рівняння-

2СН3СООН + Mg =

варіанти відповідей


(CH3COO)2Mg + H2

CH3COO2Mg + H2

2(CH3COO)2Mg + H2

Запитання 18

Позначте формули вищих насичених карбонових кислот:

варіанти відповідей

С15Н31СООН

С17Н35СООН

 С17Н33СООН

С17Н31СООН

Запитання 19

Позначте правильну відповідь для правої частини хімічного рівняння- C15H31COOH + NaOH =...

варіанти відповідей

2C15H31COONa + H2O

C15H31COONa + H2O


(C15H31COO)2Na +H2O

Запитання 20

Внаслідок взаємодії вищих карбонових кислот з лугами утворюються солі, які є основною складовою частиною:

варіанти відповідей

жирів

олії

мила

Запитання 21

2. Позначте сполуки, з якими взаємодіють карбонові кислоти:                                        


варіанти відповідей

А). КОН;              

Б) Н2SO4;   


                                          

В) Na2CO3 ;          

Г) Cа.

Запитання 22

Тверде мило - це: 

варіанти відповідей

натрієва сіль оцтової кислоти

натрієва сіль стеаринової кислоти

калієва сіль стеаринової кислоти 

калієва сіль оцтової кислоти

Запитання 23

У результаті реакції між олеїновою кислотою та натрій гідроксидом утворюється сіль масою 30,4 г. Обчисліть масу кислоти, яка вступила в реакцію.

варіанти відповідей

16,4

36,5

8

28,2

38,6

43,1

Запитання 24

В результаті взаємодії кислот і спиртів утворюються:

варіанти відповідей

спирти

карбонові кислоти

етери

естери

Запитання 25

Вкажіть, який процес лежить в основі виробництва маргарину:

варіанти відповідей

Гідроліз жирів

Гідрування жирів

Гідратація жирів

Дегідрування жирів

Запитання 26

Вкажіть правильне твердження:" До складу рідких жирів входять залишки...":

варіанти відповідей

Ненасичених карбонових кислот

Насичених карбонових кислот

Ненасичених вуглеводнів

Спиртів

Запитання 27

Установити відповідність між загальною формулою і класом сполук:

1)СnH2n+1OН; а)Естери;

2)СnH2n+1 СОН; б)спирти;

3)СnH2n+1СOОН; в)карбонові кислоти;

4)СnH2n+1СOОСmH2m+1. г)альдегіди;


варіанти відповідей

1а,2в,3б,4г.

1а,2б,3в,4г.

1б,2г,3а,4в.

1б,2г,3в,4а

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест