Правознавство

Додано: 5 січня 2021
Предмет: Правознавство, 11 клас
Тест виконано: 49 разів
20 запитань
Запитання 1

Право - це ...

варіанти відповідей

обумовлена природою людини і суспільства система регулювання суспільних відносин, що виражає свободу особистості, та якій притаманні нормативність, формальна визначеність в офіційних джерелах і забезпеченість можливістю державного примусу.

особливий вид соціальних норм.

система встановлених або санкціонованих державою загальнообов'язкових правил поведінки (норм), які охороняются силою державного примусу і забезпечують юридичну регламентацію суспільних відносин у межах території усієї країни.

Запитання 2

Усі соціальні норми залежно від їх ролі й місця в системі соціального регулювання поділяються на ...

варіанти відповідей

правові, неправові

правові, моральні, політичні

звичаї та традиції

Запитання 3

Як називається офіційний письмовий документ, що містить норми права?

варіанти відповідей

нормативний акт

закон

конституція

Запитання 4

... - нормативно-правовий акт, що має вищу юридичну силу, приймається вищим представницьким органом (парламентом) держави; регулює важливі суспільні відносини.

варіанти відповідей

нормативний акт

закон

конституція

Запитання 5

... - це основний закон держави, який приймається за особливою процедурою, встановлює конституційні засади державного і суспільного ладу, правовий статус людини, систему державних органів, територіальний устрій та інші основні принципи державного і суспільного життя.

варіанти відповідей

нормативний акт

закон

конституція

Запитання 6

Які бувають види галузі права?

варіанти відповідей

конституційне, кримінальне право

сімейне, фінансове право

господарське, земельне, аграрне, екологічне право

адміністративне, цивільне, трудове право

Запитання 7

Які обставини виключають юридичну відповідальність.

варіанти відповідей

самооборона

необхідна оборона

крайня необхідність

Запитання 8

Згідно яких статтей Конституції в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України, сприяння розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України?

варіанти відповідей

ст. 8 і 9

ст. 10 і 11

ст. 6 і 7

Запитання 9

Коли була ухвалена Конституція України Верховною Радою України?

варіанти відповідей

24 серпня 1991р.

24 червня 1996 р.

28 червня 1996 р.

28 серпня 1991 р.

Запитання 10

Коли було проголошено незалежність України?

варіанти відповідей

 24 серпня 1991р.

  24 червня 1996 р.

 28 червня 1996 р.

28 серпня 1991 р.

Запитання 11

Рівноправність громадян означає, що всі громадяни на території держави рівні перед законом і судом, мають рівні конституційні права і свободи. Конституція (ст. ..) забороняє існування будь-яких привілеїв чи обмежень громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними ознаками.

варіанти відповідей

ст. 24

ст. 25

ст. 12

Запитання 12

Скільки статтей має Конституція України?

варіанти відповідей

166

172

161

Запитання 13

Конституція України складається з ...

варіанти відповідей

15 розділів

преамбули та 14 розділів

преамбули та 15 розділів

Запитання 14

Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

варіанти відповідей

ст.15

ст.70

ст.52

Запитання 15

Правосуддя здійснюють судді. У визначених законом випадках правосуддя здійснюється за участю присяжних.

Суддя не може належати до політичних партій, профспілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької чи творчої.

На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. Законом можуть бути передбачені додаткові вимоги для призначення на посаду судді.


варіанти відповідей

ст. 127

ст. 17

ст. 40

Запитання 16

Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

варіанти відповідей

ст. 140

ст. 130

ст.110

Запитання 17

 Кожен має право на освіту.

Повна загальна середня освіта є обов'язковою.

Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання рідною мовою чи на вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.


варіанти відповідей

ст. 53

ст. 12

ст.112

Запитання 18

Кожен має право на повагу до його гідності.

Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.


варіанти відповідей

ст. 54

ст. 31

ст. 28

Запитання 19

Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.


варіанти відповідей

ст. 43

ст. 34

ст. 13

Запитання 20

Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.

Ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.


варіанти відповідей

ст. 34

ст. 33

ст. 35

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест