Складне речення з різними видами зв'язку

Додано: 8 квітня
Предмет: Українська мова, 9 клас
11 запитань
Запитання 1

Укажіть вид речення з різними видами зв'язку

І смеркає, і світає,

День божий минає,

І знову люд потомлений

І все спочиває.

варіанти відповідей

сурядний і підрядний

сурядний і безсполучниковий

підрядний і безсполучниковий

сурядний, підрядний і безсполучниковий

Запитання 2

Укажіть складне речення з різними видами зв’язку. 

варіанти відповідей

Досвідчені мисливці розповідають, що є такі гончаки, які знають, де причаївся звір. 

 Курок сухо клацнув, і від того вовчиця схопилася на ноги, а здоровенний вовк скинувся на задніх лапах, як схарапуджений кінь. 

Усі суперники вертіли гарячково коліщатами, коли Андрійко вмить придавив свою метавку до землі черевом, нап’яв тятиву руками, аж у суставах хруснуло, а наступної хвилини стріла влучила в середину круга. 

 І от настав день, коли Данило востаннє обходить розсадник, обмотує перевесельцями з сіна наймолодші деревця, щоб не мерзли в люті морози. 

Запитання 3

Укажіть складне речення із сурядним і підрядним зв’язком. 

варіанти відповідей

У прозорих голосах самотніх птахів начебто теж додалося сонячної снаги; верхівки дерев, погойдуючись, уже не тонуть в мороці, а купаються в м’якій, прохолодній тиші. 

 Сходив місяць, і було видно, як над водою струмує прозорими пасомцями молоденький туман, а в пущах зблискує дрібна, ще недорідна роса. 

Долгорукий ждав, поки вгамується завірюха, тим часом князь Ростислав мав готувати в Суздалі дружину для походу на південь, добирати коней, ладнати сани й лижви для воїнів, яких князь Юрій щоразу набирав з простого люду. 

Ви виявляли ті чи інші здібності, поки одна не брала гору над іншими, тоді ви вже орієнтувались на певний фах і роботу, що стелитимуть вам дорогу у життєвій кар’єрі. 

Запитання 4

До складної синтаксичної конструкції з сурядним і підрядним зв’язком належить речення.

варіанти відповідей

Соломія не знала, як коли це сталося, - втома і шум комишу приспали її.

 Остап подавсь на розвідки і скоро повернувся, щоб заспокоїти Соломію: скрізь тихо, спокійно, днина тепла і ясна.

Гості почали прощатись, але тут Тетяна згадала, чого вона, властиве, прийшла. 

Кілька разів Остап ускакував у воду мало не по пояс, часто Соломія з розгону натикалася на кущ верболозу, але кожен раз вони давали собі раду і знову мчали вперед, добуваючи останні сили.

Запитання 5

До складної синтаксичної конструкції Якийсь зелений хаос крутився круг мене і хапав бричку за всі колеса а неба тут було так багато що очі тонули в нім як в морі та шукали за що б зачепитися ( розділові знаки пропущено) входить.

варіанти відповідей

три частини

чотири частини

п'ять частин

шість частин

Запитання 6

До складних речень з різними видами зв’язку належать синтаксичні конструкції

варіанти відповідей

Зростала певність, що все скінчиться добре, - і Соломія зазнає ще щасливого життя.

 Глибока ніч цілою ватагою налягала на груди та не давала дихати, а думки несміло знов мацали мозок, ворушились і розгортались.

 По чорній річці поміж білими берегами прудко пливе човен, тане в далині й обертається в цятку; за ним несе вода другий, порожній, хлюпає його білі боки і фарбує їх у чорний колір. 

Соломії було якось особливо весело і легко сьогодні на душі, так здорово дихалось морозним повітрям, усе погане, що було в житті, відсувалось назад, блідло. 

Запитання 7

Укажіть складне речення з безсполучниковим і підрядним зв’язком. 

варіанти відповідей

Нині кожен має бути людиною в людстві, щоб кожним нервом відчувати його болі і тривоги, нині кожен мусить почувати себе органічною часткою великого собору людської цивілізації, щоб самовіддано тримати на собі його споруду

Ще якийсь десяток днів — і скоро лютому кінець, але чомусь не хочеться думати про те, що ці безмежні сонячні усмішки зникнуть разом із снігом і зимою. 

 Гірко було те, що я тепер не міг уже співати ні в якому хорі, бо на все життя втратив власний голос, так і не дізнавшись, що вийшло б із мене — тенор чи баритон, чи ні те ні се. 

 Сніги зацвіли так, як іще не цвіли досі, і сяйво розквітлих снігів наче аж гримить нестримною радістю, і все довкола перейнялось її настроєм — дерево і пташка, протоптана до колодязя стежка й людина, що йде з відрами по воду. 

Запитання 8

Укажіть складне речення з безсполучниковим, сурядним і підрядним зв’язком. 

варіанти відповідей

Баритон і другі тенори смикали мене за пояс і плечі, регент махав на мене й одчайдушно моргав очима й бровами першому тенорові; навіть статечний, поважний директор бентежно ступив крок уперед, щоб глянути, який це пустун наважився так зухвало зіпсувати урочисту частину обідні. 

Контури образу були тільки злегка намічені білою крейдою, а Семаковський так легко і скоро перебігав по них пензлями і такими, буцім повітряними, красками закладав їх, що здавалося, ніби він не малює, а вичаровує з дошки образ. 

Соломії не так жалко було себе, як Остапа; вона уявляла собі, як він тепер лежить хворий і самотній у пущі і виглядала його з очеретів. 

 Справді, під темним небом затривожився ліс, закипіло листя на ньому, деревам захотілося бігти, але вони не знали, куди податися, й, стогнучи, металися на всі боки. 

Запитання 9

Укажіть складне речення з різними видами зв’язку, яке складається з чотирьох частин 

варіанти відповідей

Яким дивився запаленими очима на витвір рук своїх, а довкола нього розливалося голубе світання, над головою яснішало й промивалося небо, а там, на сході, вже затремтіла рожева пасмуга. 

Перший напад на громадські права було відбито, але тухольці не радувалися завчасно, вони добре знали, що се тільки перший напад і що за ним треба чекати інших. 

Обернувшись назад і глянувши на небо Соломія побачила червоні, як грань, хмари – зразу стали зрозумілими їй і той дим, що вона чула, і тепло, і неспокій птахів, і тікання звірів

Соломія бігла, хоч ноги в неї були слабкіші, ніж учора, а повітря було якесь густе

Запитання 10

Укажіть складне речення з різними видами зв’язку, яке складається з п’яти частин. 

варіанти відповідей

 Долгорукий ждав, поки вгамується завірюха, тим часом князь Ростислав мав готувати в Суздалі дружину для походу на південь, добирати коней, ладнати сани й лижви для воїнів, яких князь Юрій щоразу набирав з простого люду. 

А коли виїхав із лісу на широку поляну, що високим пагорбом обривалась над Ірпенем, із грудей вирвався радісний стогін-клекіт: на тому березі, за широкою, приметеною снігом Ірпінською заплавою, темніли знайомі хатини, з димарів піднімалися в небо сизо-бурі передвечірні дими. 

Ось і наша сіножать, вона тулиться до річечки, за якою починаються луги сусіднього села, отого, що у війну було спалене вщент. 

Ноги грузли часом по коліно в цмоковинні, цупкий комиш ламався, тріщав та бив по лиці, плутався під ногами, а Соломія бігла все вперед, пойнята жахом, нічого не помічаючи, бажаючи забігти якомога далі.

Запитання 11

Укажіть схему, яка співвідноситься з реченням: Він говоривпро речі, повні жаху для мене, так просто й спокійно, як жайворонок кидав на поле пісню, а я стояв та слухав, і щось тремтіло в мені. 

варіанти відповідей

[ ], ( ), ( ), [ ]. 

 [ ], ( ), [ ], [ ]. 

 [ ], ( ), ( ), [ ], ( ). 

 [ ], ( ), ( ), [ ], [ ]. 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест