Складні речення з різними видами зв'язку

Додано: 17 квітня 2020
Предмет: Українська мова, 9 клас
Тест виконано: 111 разів
10 запитань
Запитання 1

До складної синтаксичної конструкції з сурядним та підрядним зв'язком належить речення

варіанти відповідей

Соломія не знала, як і коли це сталося, - втома і шум комишу приспали її

Остап подавсь на розвітки і скоро вернувся, щоб заспокоїти Соломію: скрізь тихо, спокійно, днина тепла й ясна.

Гості почали прощатись, але тут Тетяна Степанівна згадала, чого вона, властиве, прийшла.

Кілька разів Остап ускакував у воду мало не по пояс, часто Соломія з розгону натикалися на кущ верболозу, але кожен раз вони давали собі раду і знову мчали вперед, добуваючи останні сили.

Запитання 2

Вкажіть кількість умовно простих речень, що входять до складу складної синтаксичної конструкції: Спочивало село, спочивали люди, спочивали й небесні сіячі, що встигли обсіяти всю землю росами.

варіанти відповідей

3

2

4

5

Запитання 3

Позначте речення з сурядним, підрядним і безсполучниковим зв’язком

варіанти відповідей

Луг, на який вони прийшли, був давній і старий; колись тут було річище Ташані, потім воно пересохло, поросло травою, по веснах заливалося водою, а коли вода спадала - просихало, і на його величезному квадраті, обрамленому з чотирьох боків лозняками, розкохувалися зелені, густі та запашні трави. ( Г. Тютюнник)

На порозі вислуховуєм ще трохи стогнання самої хазяйки, і тепер ми певні, що наша знайомість з наметом міцна: ми посіяли в людях свій образ, нехай тільки тепер росте…

Та спочатку не любила його, але обіцяла любити, якщо він змінить спосіб свого життя і стане порядним громадянином. ( У. Самчук)

Коняка паслася зовсім близько, і було виразно чути, як вона щипає траву. ( Г. Тютюнник)

Запитання 4

Якій схемі відповідає подане речення: Я радий, що ще раз пересвідчився: кіно є дійсно найінтернаціональнішим з усіх мистецтв.

варіанти відповідей

[ ], і [ ], ( ).

[ ], (що): [ ].

[ ], (щоб).

[ ], (щоб), [ ].

Запитання 5

У якому реченні поєднано безсполучниковий і підрядний зв'язок?

варіанти відповідей

Постановник не осипав Ярославу компліментами, він після роботи тільки потиснув їй руку, але цей мовчазний потиск руки був для неї дорожчий за слова (О. Гончар).

 Пташки замовкли, трави стихли, лише берези сколихнулись, лише вербиці поклонились, та вітер золотим од дерева до дерева почав шпурляти, кружляючи червоне (П. Тичина).

Тихо розмовляли, наказували, як бути з хлібом, що треба продати, що купити, чим засіяти пари і що сіяти по озимині (С. Скляренко).

Дивовижні сцени можна було побачити в ці хвилини в таборі: той сміявся, той плакав, там обнімалися, там підняли на руки і цілували стареньку бабусю, що принесла останню качку (Я. Ваш).

Запитання 6

Якій зі схем відповідає подане речення?  Хіба ж під вечоровими яворами, у головах яких стояли зорі, а в ногах жебонить вода, таким ввижалося власне свято? 

варіанти відповідей

[ ], (у яких...), а [ ], [ ]?

[, (у яких..., а (...), ...]?

(Хіба...), (у яких...), а [ ], [ ];

[, (у яких...), а [ ], [ ]?

Запитання 7

Правильно вжиті розділові знаки в реченні

варіанти відповідей

Квартири Чубинських гості добре знають, бо вони недавно переїхали сюди, а коли побочать замкнені віконниці, то подумають, що дім порожній.

Тепер поле все ширше розкривало свої рамена, все далі розстеляло свою одежу, і коли хлопець зійшов на горбок, перед ним встали в повній красі всі ниви, зелена пляма низької луки, далека смужка лісу.

У вікна било полудневе проміння і видно було, як цілим морем пливли кудись ще зелені ниви, дев'ятсот десятин панськаго поля, що спускаєлося часом у балку, а потім здіймалося знову, як хвиля.

Запитання 8

Усі типи зв'язку(безсполучниковий, сурядний і підрядний ) характерні складній синтаксичній конструкції.

варіанти відповідей

Коли світло згасили й обляглись, думки Остапа забились по хаті, ліниві, спутані, темні, як клубок хмар, і лиш інколи щось ясне їх розкривало.

Тричі Соломія помітила крізь комиші сірий вовчий хребет,раз лисиця майнула коло неї хвостом, а то здалеку чулося немов кабаняче рохкання.

Вужі й гадюки набралися сьогодні особливої рухливості, бо вже повзли й повзли в тому напрямку, як ішла Соломія, і їй треба було особливо уважати, щоб не наступити на слизьке й холодне гадюче тіло.

Піт краплями стікав по виду, груди важко дихали, і очі блищали, як у звіра, що попавсь у лабети.

Запитання 9

Вкажіть тип складної синтаксичної конструкції: Одчинилися двері, холод пішов по хаті, і в чорний морок сіней вскочив одразу дитячий рев.

варіанти відповідей

Сурядний і підрядний зв'язок

Безсполучниковий і підрядний зв'язок

Безсполучниковий і сурядний зв'язок

Безсполучниковий, сурядний і підрядний зв'язок

Запитання 10

До складної синтаксичної конструкції  Він говорив про речі повні жаху для мене так просто й спокійно як жайворонок кидав на поле пісню а я стояв та слухав і щось тремтіло в мені (розділові знаки пропущено) входять 

варіанти відповідей

Три частини

Чотири частини

П'ять частин

Шість частин

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест