Тести . Літературний диктант за твором О.Довженка "Зачарована Десна""

Про матеріал
Матеріал можна використовувати на уроках української літератури в 11 класі при вивченні творчості О.Довженка
Перегляд файлу

Літературний  диктант   «Упізнай героя»

11 клас «Зачарована Десна»

  1. «Заліз.:, хутко в старий човен, що стояв у клуні в засторонку, і почав думати, що... робити для поновлення святості».(Сашко)
  2.  

Нічого в світі так я не люблю, як саджати що-небудь у землю, щоб підростало.  Коли вилізає  саме з землі всяка росиночка, ото мені радість, -любила проказувати вона».(мати Одарка)

  1. Скільки він землі виорав, скільки хліба на­косив! Як вправно робив, який був дужий і чис­тий. Тіло біле, без єдиної точечки, волосся блис­куче, хвилясте, руки широкі, щедрі. Як гарно ложку ніс до рота, підтримуючи знизу скорин­кою хліба, щоб не покрапать рядно над самою Десною на траві».(батько)
  2. «Він почував себе спасителем потопаючих, героєм-мореплавателем, Васкою да Гамою. І хоч життя послало йому калюжу замість океану, душа в нього була океанська».(батько)
  3. .«Він прожив під сонцем коло ста літ, ні­коли не ховаючись у холодок. Так під сонцем на погребні, коло яблуні, він і помер, коли прийшов його час».(дід Семен)
  4. «З нього можна було писати лицарів, богів, апостолів, великих учених чи сіятелів, — він го­дивсь на все. Багато наробив він хліба, багатьох нагодував, урятував од води, багато землі пере­орав...».(батько)

7 .   «Але без прокльонів вона не могла прожити й дня... Вони лились з її вуст невпинним          потоком...».(прабаба Марусина)

  1.          «Орудував він косою, як добрий маляр пен­злем, — легко і вправно. Коли б його пустити з косою, він о(бкосив би всю земну кулю, аби тіль­ки була добра трава та хліб і каша».(дядько Самійло)

     9. «Він знав прикмети до всіх природних явищ і особливо вірив у мишей. Про повінь він     довідався наперед, ще аж зимою».(Ярема Бобир)

10«— Тебя не спрашиваю. Пускай сам ответит, — сказав тоном слідчого... і знову прохромив мене своїм сірим оком»(учительОпанасенко)

11.  «Голова в нього була темноволоса, велика, і великі розумні сірі очі... Весь у полоні сумного і весь у той же час з якоюсь внутрішньою високою культурою думок і почуттів».(батько)

12.«...старий уже, нервовий і сердитий, оче­видно, чоловік, носив золоті ґудзики й кокарду. Він здавався... величезним паном, не меншим од справ­ника чи судді».(учитель Опанасенко)

 

 

 

 

 

 

«Україна у вогні».Бліц –диктант

1 З якого приводу зібралася вся родина Запорожців?

2 Село,в якому відбуваються події твору?

3 Хто із синів загинув у перший день війни?

4.Скільки дітей було в родині Запорожця?

5 Василь Кравчина був чоловіком…

6.Старостою в селі став…

7 Чим орали землю в селі?

8.Х то складав списки для відправки в Німеччину молоді?

9.Пісня  «Ой піду я до роду гуляти» є…

10. «Ахіллесова п'ята українців в тому ,що вони не вчать історії» сказав…

11Христя булла дружиною…

12 .Яке прізвище було у Олесі?

Ключ(55 років матері,Тополівка,Савка,п'ятеро синів і донька,Олесі,Лаврін Запорожець,людьми,Лаврін Запорожець,обрамленням твору,барон фон Крауз,італійця Антоніо Пальма,Запорожець)

 

 

 

 

docx
Додано
31 грудня 2023
Переглядів
935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку