Презентація до уроку "Осип Турянський «Поза межами болю». Загальнолюдські мотиви у творі, гуманістичні цінності, що утверджуються в ньому".

Про матеріал
" Лише ті здатні жити, кому часто доводилося бути на краю смерті." Дж. Неру. У презентації досліджується проблемне питання "Що керує людиною на війні: інстинкт самозбереження чи гуманістичні цінності, прагнення до перемоги над собою?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Ми винні перед ним. Час винен перед ним. Розгорнімо сьогодні  його повість, вчитаймося в неї, переймімося її болем, смутком і надією -  і подивуймося, як ми жили стільки літ без цієї пекучої сповіді про «дорогу смерті», на якій лунав протест проти війни. Він вірив у нас. Він писав, що є у житті сонце!» Роман Федорів

Номер слайду 2

Тема уроку. Осип Турянський «Поза межами болю». Загальнолюдські мотиви і гуманістичні цінності у творі. Біологічні інстинкти і духовна воля до життя.

Номер слайду 3

Проблемне питання Що керує людиною на війні: інстинкт самозбереження чи гуманістичні цінності, прагнення до перемоги над собою?

Номер слайду 4

Лише ті здатні жити, кому часто доводилося бути на краю смерті. Дж. Неру. Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо. О. Генрі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

     Асоціативна вправа. Уявіть, що перед вами мольберт, фарби і пензлі. У кольоровій гамі вам потрібно усно змалювати загальне враження від прочитаного твору О. Турянського «Поза межами болю». Які кольори ви б використали?

Номер слайду 7

     Білий колір – ізоляція, нудьга, розчарування, відчуженість. Чорний колір – руйнівність, пригнічення, горе, депресія. Сірий колір – сум, розчарування, острах втрати.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

     Поема в прозі - ліро – епічний твір, у якому розгорнутий, динамічний, напружений сюжет, розкривається внутрішній стан героїв, паралельно з образами, що входять у розвиток сюжету

Номер слайду 11

Я й мої товариші впали жертвою жахливого злочину. Це був злочин, якого люди і природа допустилися на нас і який і нас приневолив стати злочинцями супроти духа людства. І судилося нам пройти за життя пекло, яке кинуло нас поза межі людського болю — у країну божевілля і смерті». Тіні моїх товаришів являються мені у сні й наяву. Бачу їхні обличчя живих трупів. Бачу, як біль і розпука кладе їм на очі й мозок сонячний серпанок привидів і божевілля і як вони з радісними окликами, з усміхом щастя западаються у безодню небуття. Я чудом остався між живими. І чую голос із того світу. Моя душа відривається від життя, як осінній пожовклий листок від дерева, й лине далеко-далеко до моїх товаришів. І з тихим шелестом-зітханням стелиться по землі й шукає їхньої могили. Бо їм ніхто навіть могили не висипав. Ні, я не можу, я не смію мовчати.

Номер слайду 12

«Ідуть живі трупи по трупі природи»

Номер слайду 13

« Чорні хмари закрили заздрісно сонце і блакить неба й повисли над ними, як велетенські чорні крила всесвітнього духа знищення»

Номер слайду 14

Танець смерті Танець смерті

Номер слайду 15

Шлях смерті

Номер слайду 16

https://learningapps.org/display?v=puj33ow7a18

Номер слайду 17

«Хай би боги, царі і всі можновладці, що кинули людство у прірву світової війни, перейшли оце пекло мук, у якому люди караються!». «Тоді боги стали б людьми, а люди братами». «Навіщо ми, люди, вбивали людей?».

Номер слайду 18

держава й людина; війна й людина; війна й політичні амбіції верхівки; влада грошей; збереження духовності й моральних цінностей, гуманізм і жорстокість життя і смерть воля людини та біологічні інстинкти

Номер слайду 19

Лише ті здатні жити, кому часто доводилося бути на краю смерті. Дж. Неру. Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо. О. Генрі.

Номер слайду 20

Проблемне питання Що керує людиною на війні: інстинкт самозбереження чи гуманістичні цінності, прагнення до перемоги над собою?

Номер слайду 21

Домашнє завдання Написати твір на тему: «Загальнолюдські мотиви і гуманістичні цінності у творі «Поза межами болю». Біологічні інстинкти і духовна воля до життя.

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
2 січня
Переглядів
340
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку