Тестові завдання для підсумкової контрольної роботи з дисципліни «Товарознавство»
для учнів професії «Продавець продовольчих товарів»
(в кожному тесті одна правильна відповідь)
1. Найбільші виробники зерна у світі;
2. З фізико – хімічних показників у хлібі визначають:
3. Які ягоди належать до справжніх
4. На які калібри і товарні сорти за міжнародним стандартом FFV – 14 поділяють лимони:
5. Мед, що має золотистий відтінок, приємний, терпкий смак і слабкий аромат, належить до:
6. Тривалість зберігання льодяникової карамелі залежить від таких чинників
7. Алкалоїд піперин і продукти його гідролізу зумовлюють характерний смак
8. З масовою концентрацією у безводному спирті, мг/дм3: сивушного масла – 3, альдегідів – 4, ефірів – 24, вільних кислот – 12 етиловий спирт належить до:
1) 1 – го сорту;
2) Люкс;
3) Екстра;
4) вищого очищення.
9. Яка масова частка жиру у сумішах жирових (%):
10. Яка масова частка вологи у сумішах жирових (%):
1) 3.5;
2) 5.0;
3) 2.0;
4) 1.0;
11. Питне молоко фальсифікують додаванням:
12. До кисломолочних напоїв молочнокислого бродіння належать:
13. Порційний напівфабрикат нарізають з вирізки, який має неправильну форму завтовшки 2 – 3 см:
1) лангет;
2) антрекот;
3) ромштекс;
4) біфштекс натуральний.
14. Натуральний порційний напівфабрикат у вигляді двох шматків м’якоті продовгуватої, як язички, форми завтовшки 1 – 1,2 см:
1) антрекот;
2) зрази натуральні;
3) лангет;
4) біфштекс.
15. Щільним вважається:
16. В яких соледозріваючих рибах краще відбувається процес дозрівання м’яса:
17. Чим визначаються види розбирання риб:
18. Які жири найважче засвоюються організмом людини:
19. Який з томатних овочів найбільш багатий вітаміном С:
20. Який вміст вологи в кулінарних жирах ( не більше ):
1) 1%
2) 16%
3) 0.3 %
4) 0.7 %
21. Ракоподібний молюск який має масивні клешні та досягає ваги від 4 до 11кг – це:
1) річковий рак
2) лангуст
3) омар
4) лобстер
22. Коренеплоди, що за призначенням поділяються на столові, цукрові, кормові - це:
1) морква
2) буряки
3) картопля
4) редька
23. За якістю житнє борошно поділяється на ґатунки:
1) перший, другий, оббивне
2) перший, другий, оббивне, обдирне
3) вищий, перший, другий, третій
4) оббивне, обдирне, сіяне
24. До кисломолочних напоїв змішаного (спиртового і молочнокислого) бродіння належать:
1) йогурт, ряжанка
2) йогурт, ацидофілін
3) ряжанка, кефір
4) кефір, кумис
25. Продукт, який отримують екстракцією чаю гарячою водою та висушуванням екстракту – це:
1) чай для одноразового заварювання
2) чай швидкорозчинний
3) чай плитковий
4) чай байховий
26. Желеподібний продукт, який отримують уварюванням фруктово-ягідної сировини з цукром або іншими добавками,- це:
1) варення
2) пастила
3) мармелад
4) зефір
27. Тонкопористі борошняні кондитерські вироби у вигляді прямокутних листів або круглої форми з начинкою або без начинки - це:
1) печиво
2) крекер
3) вафлі
4) галети
28. Свиняча туша при формуванні торгового асортименту розподіляється на сорти з виходом кожного сорту відповідно:
1) I, II, вихід 95% і 5%
2) I, II, вихід 88% і 12%
3) I, II, III, вихід 88%, 5% і 7%
4) I, II, III, вихід 90%, 7% і 3%
29. В якості прянощів з гвоздичного дерева після висушування використовують:
1) бруньки
2) листя
3) плоди
4) коріння
30. Мариновані або солоні бруньки квітів багаторічної чагарникової рослини - це:
1) оливки
2) маслини
3) корнішони
4) каперси