Тестові завдання "Українські землі в XVI ст."

Про матеріал
Презентацію підготовлено для використання під час проведення уроків та підготовки до ЗНО з історії України, вікторин та конкурсів в ході проведення тижня історії, роботи тематичних гуртків. В матеріалі надано питання щодо історичних подій розвитку України у XVI столітті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ «Українські землі в XVI ст.»

Номер слайду 2

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 1. Встановіть відповідність між українськими землями та країнами, до складу яких вони увійшли на середину XVI ст.: 1. Закарпаття 2. Чернігово-Сіверські землі 3. Буковина 4. Галичина А шляхта Б селяни В міщани Г духовенство 1. Який із наведених станів українського суспільства XVI ст. вважався напівпривілейованим ? А Польське королівство Б Велике князівство Литовське В Угорське королівство Г Московське царство Д Молдовське князівство

Номер слайду 3

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 2. Назвіть прояви Реформації на українських теренах у XVI ст.: А 1529 р. Б 1557 р. В 1566 р. Г 1569 p. 2. Коли було прийнято «Уставу на волоки»? А прийняття найвпливовішими українськими родинами кальвінізму; Б поява та діяльність православних братств; В укладання Берестейської унії; Г складання українською мовою Пересопницького Євангелія.

Номер слайду 4

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А Львів Б Київ В Луцьк Г Брацлав 3. У якому з українських міст у 1542 та 1544 pp. виникли перші церковні братства? А Заснував першу слов'яно-греко- латинську школу Б Заснував Запорізьку Січ В Реформував православну церкву Г Сприяв відновленню ієрархії православної церкви Д Очолив перше козацьке повстання 3. Установіть відповідність між історичними постатями та їх здобутками: 1. Д.Вишневецький 2. К.Острозький 3. П.Конашевич-Сагайдачний 4. П.Могила

Номер слайду 5

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А С. Зизаній Б С. Кленович В І. Вишенський Г І. Борецький 4. Укажіть ім'я автора поеми «Роксоланія», написаної в жанрі новолатинської поезії: А Судак; Б Кодак; В Кафа; Г Очаків. 4. У якому місті розміщувався один з найбільших невільничих ринків причорноморського регіону, яке було захоплене запорозькими козаками під проводом П.Сагайдачного в 1616 р.?

Номер слайду 6

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А 1475 р. Б 1489 р. В 1524 р. Г 1569 p. 5. Перша згадка про українських козаків у писемних джерелах датована: А Микитинське урочище; Б о. Велика Хортиця; В о. Мала Хортиця; Г лиман Великі Води. 5. Де була заснована Перша Січ?

Номер слайду 7

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А Дике Поле Б Дніпровський Низ В Запорожжя Г Великий Луг 6. Як називали заплаву Дніпра, що простягалася з обох його боків від острова Хортиця приблизно на 100 км і мала ширину від 3 до 25 км? А Предслав Лянцкоронський; Б Остафій Дашкевич; В Дмитро Вишневецький; Г Іван Підкова. 6. Хто був уславлений в народній думі «Про козака Байду»?

Номер слайду 8

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А Томаківська Б Микитинська В Базавлуцька Г Чортомлицька 7. Яку назву мала перша Запорозька Січ, що утворилася наприкінці 70-х — на початку 80-х pp. XVI ст.? А гетьману; Б військовій старшині; В козацькій раді; Г наказному маршалкові. 7. Кому належала найвища влада у Війську Запорізькому?

Номер слайду 9

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А Сигізмунд І Б Сигізмунд ІІ Август В Стефан Баторій Г Сигізмунд III 8. Який король Речі Посполитої погодився прийняти на державну службу та вписати до реєстру 500 козаків, визначивши у спе­ціальній «Постанові щодо низовців» їхні права й обов'язки? А загроза війни з Туреччиною; Б несвоєчасне надання платні; В порушення майнових прав реєстровців; Г утиски щодо нереєстрових козаків. 8. Причини козацьких повстань 90-х рр. XVI ст.:

Номер слайду 10

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А 1578 р. Б 1581 р. В 1585 р. Г 1595 p. 9. Укажіть рік видання Острозької Біблії: А звільнення від податків та виконання повинностей; Б найматися на службу до іноземних володарів; В власна судова та адміністративна юрисдикція; Г підпорядковуватися Канівському та Черкаському старості. 9. Перелічіть права та привілеї реєстрового козацтва:

Номер слайду 11

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ А географія Б історія В діалектика Г природознавство 10. Який предмет крім граматики, риторики, арифметики, геометрії, астрономії та музики входив до «семи вільних наук»? А Крехівський Апостол; Б Четья-Мінеї; В Пересопницьке Євангеліє; Г Волинське Євангеліє. 10. Які книги були перекладені із церковно-слов'янської на староукраїнську мову в XVI ст.?

Номер слайду 12

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 11. Вкажіть вірну відповідність між датами та подіями в культурному житті України XVI ст.: 1574р. 1581р. 1578р. 586р. А Чорна кам'яниця Б вежа Корнякта В Успенська церква Г каплиця Трьох Святителів 11. Назвіть першу споруду з ансамблю Успенської церкви у Львові, збудовану в 1564-1578 рр.

Номер слайду 13

ВАРІАНТ І ВАРІАНТ ІІ 12. Установіть хронологічну послідовність подій: 1 Роль виконавчо-розпорядчого зібрання Війська Запорозького виконувала козацька рада 2 Гетьмана Війська Запорозького обирала військова старшина 3 Гетьман мав вищу судову й виконавчу владу, був головноко­мандувачем і представляв Військо Запорозьке під час пере­говорів 4 Козацька рада обирала гетьмана й військову старшину 5 У розпорядженні гетьмана були обозний, який очолював вій­ськову канцелярію, і два осавули-порученці гетьмана 6 Полковий територіально-військовий устрій козацтва почав формуватися після укладання Куруківської угоди 1625 р. 7 Запорозька Січ була центром реєстрового козацтва 12. Які твердження характеризують політичний і військовий устрій Війська Запорозького до 30-х pp. XVII ст.? (Виберіть три правильні відповіді) А Створення королем Речі Посполитої С. Баторієм полку з 500 українських реєстрових козаків Б Прийняття Третього Литовського статуту В Початок козацького повстання під проводом С. Наливайка Г Початок козацького повстання під проводом К. Косинського

ppt
Додано
9 лютого 2019
Переглядів
4223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку