Тестові завдання з біології для учнів 9 класу покликані перевірити рівень знань з відповідної теми. Завдання тестів носять різноманітний характер аби зацікавити учнів максимально проявити свої знання.
Тематичне оцінювання з теми «Хімічний склад клітини та біологічні молекули»
Біологія, 9 клас
Учень________________________________________________________________________
Дата тематичного оцінювання___________________________________________________
А) мікроелементи, мініелементи, ультрамікроелементи
Б) ультрамікроелементи, мікроелементи, макроелементи
В) ультрамікроелементи, мікроелементи, міні мікроелементи
2. Підкресліть неорганічні речовини, що містяться в живих організмах:
Вода, калій, хлор, амінокислота, фосфор, моносахариди, кальцій, ліпіди.
3 Допишіть функцію, яку виконує вода і якої нема в даному переліку:
Розчинна, транспортна, метаболічна, структурна і……
4. Викресліть зайве з цього переліку: білки, вода, вуглеводи, ліпіди, нуклеїнові кислоти.
5. Поставте у правильну відповідність:
Білки Моносахарид
Вуглеводи Нуклеотиди
Нуклеїнові кислоти Амінокислоти
6. Які з цих речовин не належать до біополімерів: целюлоза, хітин, гемоглобін, вода, йони калію, павутина, крохмаль, капрон. Підкресліть їх.
7. Як називається зв'язок, що забезпечує об’єднання амінокислот білка в один ланцюжок?
А) пептидний
Б) поліпептидний
В) моно пептидний
8. Яку функцію білків тут не вказано?
Сигнальна, транспортна, захисна, рухова, запасаюча, структурна, каталітична, регуляторна (і ще одна-яка?)
9. Яка з перелічених кислот забезпечує енергією більшість процесів, які відбуваються в клітинах: РНК, АТФ, ДНК, АМФ, АДФ (правильну відповідь підкресліть)
10. Доповніть рівняння реакції : АТФ+Н2О---АДФ+Н3РО4+……..
11. Розкрийте суть каталітичної функції білків ферментів.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
12. В результаті руйнування всіх чотирьох структур білка наступає:
А) деструкція
Б) Денатурація
В) ренатурація
Г) дисфакція