Толерантність- мистецтво співжиття.

Про матеріал
Година сілкування..Тема:Толерантність- мистецтво співжиття.Можна використати для обговорення з учнями 5-10 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Толерантність- мистецтво співжиття«Зруйнуй піраміду ненависті». Година спілкування. Підготувала Федевич М. Пвчитель математики. Чернівського ЗЗСО І –ІІІ ст. ім. Т. Г. Шевченка. 16.11.2021 н.р

Номер слайду 2

Мета: Провести знайомство учнів з поняттям “толерантність” та з основними рисами толерантної та інтолерантної особистості;Розпізнати здібності щодо адекватності пізнання себе та пізнання оточуючих людейвиховувати співчутливість, спостережливість, уважність до інших людей;виховувати здатність бачити і розуміти відмінність іншої людини від себе, вчити встановлювати стосунки на доброзичливій основі;розпізнавати реальне бачення своїх добрих та поганих вчинківсприяти формуванню ціннісних установок на толерантне спілкування та навичок толерантної поведінки, звичок;виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість

Номер слайду 3

У всіх людей одна спільна мета – жити в добрі та злагоді, зробити життя на Землі кращим. Якщо ти успішний - допоможи іншому, якщо ти щасливий - зроби щасливим когось поруч, будь щирим у своїх діях. Мир – це перша та необхідна умова для повноцінного дитинства. Немає більш несумісних понять, ніж війна та діти. І немає благороднішої мети у людства, ніж захистити дітей і всіх людей на Землі від війн і конфліктів. За останні 5 тисяч років на планеті відбулося 14 тисяч війн, у яких загинуло майже 5 мільярдів чоловік. Після Другої світової війни у 70 країнах відбулося 130 збройних конфліктів і «малих» війн, у яких загинуло 20 млн. чоловік. За всю історію свого існування людство жило в мирі лише кілька десятків років. Історичні факти війн такі: стародавній світ – Троянська війна, після викрадення Єлени ахейці розпочали війну з троянцями, щоб повернути дружину своєму царю. Середньовіччя – війни  виникали на релігійній підставі. Хрестові походи підняли Європу на війну проти іновірців-мусульман, за визволення гроба Господнього в Єрусалимі і продовжувались майже 200 років. Ці походи забрали життя сотень тисяч людей  та принесли колосальні збитки. Друга світова війна – Гітлер вважав арійську расу кращу за інші. Основний план Гітлера полягав у тому, щоб встановити панування над усім світом, перетворивши населення інших країн на рабів. Для світу це стало трагедією й призвело до смерті десятки мільйонів людей.

Номер слайду 4

В. Путін проявив себе як «диктатор, що активно демонструє силу у своїй країні та на міжнародній арені» Дії В. Путіна представники ЗМІ та політичні діячічасто оцінюють як терористичну діяльність, інколи як фашизм. Виникакло запитання поета Євгенія Євтушенка 1962-го «Хотят ли русские войны?» Ми можемо дати, очевидно, позитивну відповідь — хочуть Особливо в контексті останнього виступу Володимира Путіна з промовою перед Федеральними зборами. У промові Путіна прозвучали й значно важливіші для нас та для регіональної стабільності тези. Насамперед про те, що «СРСР» і «Росія» — це одне й те ж саме. І що це саме Росія втратила у 1991 р. «23,8 % території, 48,5 % населення, 41 % валового суспільного продукту, 39,4 % промислового потенціалу, 44,6 % військового потенціалу у зв'язку з розділенням збройних сил СРСР між колишніми союзними республіками». Для всіх країн пострадянського простору це означає лише одне —  «збирач земель російських» більше не визнає національних суверенітетів, вважаючи всі ці держави одвічними територіями Росії. І навряд чи це можна тлумачити якось інакше, крім як виклик, кинутий усьому пострадянському простору. Причому відсилання до 1991-го дає чітке розуміння, що під ударом — абсолютно всі країни колишнього СРСР і що саме на їх повернення (де-факто дестабілізацію) будуть спрямовані зусилля Путіна найближчими роками. Путіна звинувачують в причетності до організації провокацій, які стали приводом до розв'язання війни і проведення військових операцій (в Чечні, Грузії. Сиріх ,Україні

Номер слайду 5

Епіграф. Людське життя… неповторне і звичне, радісне, сповнене глибоких переживань, солодке, як мед, і гірке, як полин. Людина  найвища цінність на Землі, творець усіх земних благ. Пам’ятай! Життя є дар,Великий дар.І той, хто його не цінує,Цього не заслуговує. (Леонардо да Вінчі)

Номер слайду 6

«Тепер, коли ми навчилися літати в повітрі, як птахи,плавати під водою, як риби, нам не вистачає тільки одного:навчитися жити на землі, як люди». (Б. Шоу)

Номер слайду 7

Вірш В. Симоненка «Ти знаєш, що ти – людина» Ти знаєш, що ти – людина?Ти знаєш про це чи ні?Усмішка твоя – єдина,Очі твої   одні. Більше тебе не буде. Завтра на цій Землі.Інші ходитимуть люди,Інші кохатимуть люди– Добрі, ласкаві і злі. Сьогодні усе для тебе –Озера, гаї, степи.І жити спішити треба,Кохати спішити треба –Гляди ж, не проспи!Бо ти на землі – людина,І хочеш того чи ні –Усмішка твоя – єдина,Мука твоя – єдина,Очі твої   одні.

Номер слайду 8

«Добро починається з тебе!». Коли народжується дитина, то Бог посилає їй великі й важливі дари. Одним із таких дарів є добро. Маленьким вогником запалює Господь Бог добро в маленькому, щойно народженому серці дитини. Цей вогник - духовна цінність, яка, спалахнувши, зростатиме разом із людиною. Палахкотить маленький вогник, живлячись ласкавою усмішкою мами й тата, ніжними дотиками долонь, першим промінцем яскравого сонечка, веселим муркотінням маленького кошеняти. Це приємне оточення дитина відчуває всім серцем. По устах пробігає солодка, ледь помітна перша усмішка малюка, яка торкає щічки, носик та маленькі оченята. Рученята простягаються вперед, немов хочуть упіймати все добро, що викликало це гарне відчуття. Дитина в такому віці ще не розуміє, що означає «добро». Але з ранніх років батьки починають роботи все, щоб вогник добра ніколи не загас у серці дитини. Батько й мати підкладають жаринки - навчають дітей бути добрими до всього живого на Землі. Недарма кажуть: «Добро починається з тебе!». Добро не можна побачити, але його можна відчути. Відчути в добрих вчинках до природи, словах, обіймах, в очах та усмішці людей. Кожна людина сама вирішує, яким чином дарувати добро. Хтось приходить на допомогу в скрутну годину. Хтось скаже лише одне слово, від якого стає спокійніше та легше на душі. Хтось при зустрічі міцно обійме, при чому слова вже не потрібні, а лише тихе мовчання й сильніше биття двох дружніх сердець. Хтось, підійшовши, твердо й впевнено подивиться в очі. Хтось подасть руку, коли на вулиці ожеледиця, поступиться місцем в транспорті чи допоможе нести важкі пакунки бабусі. Хтось ласкаво усміхнеться тобі в обличчя.

Номер слайду 9

‘’Добро’’ і’’Зло’’ –очима дітей

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Легенда За легендою, коли народжується дитина, Бог запалює на небі нову зірку і посилає до дитини Ангела-охоронця, який охороняє її від біди. Уві сні ангел цілує дитину тричі: в чоло – аби вона зростала розумною; в личко — щоб була красивою; в груди — аби здоров’я, любов та доброта вселилися в її тіло, серце та душу. Коли людина робить добрі справи, Ангел радіє, а якщо злі – плаче, тужить, утрачає свої сили. Я бажаю вам, щоб ви робили тільки добро, щоб ваш Ангел-охоронець радів і завжди допомагав вам у скрутні хвилини.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Притча «Все в твоїх руках» Від тебе залежить чи буде світ добрим чи ні, чи кривдитемо інших чи ні, чи будемо поважати і допомагати людям чи ні – «все в твоїх руках» - сказав один мудрець, а сталося це так. Колись давно у стародавньому Китаї жив дуже розумний, але дуже пихатий вельможа. Весь день його складався з примірок багатого вбрання та розмов з підданими про власний розум і спогадів про минулі зустрічі з імператором. Так ішли дні за днями, роки за роками... Аж ось пройшов усією країною розголос, що неподалік од кордону з'явився чернець, розумніший за всіх на світі. Дійшов той розголос і до нашого вельможі. Дуже розлютився він: хто може називати якогось там ченця найрозумнішою людиною на світі!? Але вигляду нікому про своє обурення неподав, а запросив ченця до себе у палац. Сам же ж задумав обдурити його: «Я візьму в руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що у мене в руках - живе чи мертве. І якщо чернець скаже, що живе - я роздушу метелика, а якщо мертве - випущу його...» І ось настав день зустрічі. У пишній залі зібралося багато людей, усім хотілося подивитися двобій найрозумніших людей на світі. Вельможа сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і з нетерпінням чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися, і до зали ввійшов невеличкий худорлявий чоловік. Він підійшов до вельможі, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь-яке його запитання. І тоді, зло всміхаючись, вельможа проказав: «Скажи-но мені, що я тримаю в руках - живе чи мертве?». Мудрець трохи подумав, усміхнувся і відповів «ВСЕ В ТВОЇХ РУКАХ!» Збентежений мандарин випустив метелика з рук, і той полетів на волю, радісно тріпочучи своїми яскравими крилами.

Номер слайду 14

Міжнаро́дний день толера́нтностіМіжнаро́дний день толера́нтності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, сексуальної орієнтації, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації. недопущення геноциду і покарання за нього.

Номер слайду 15

«Толерантність — це двосторонній процес. Толерантності  можна досягнути лишеза  умови взаємної поваги.!»толерантність ‒ це терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв. Толерантність – це вміння людини ставитись без агресії до думок інших людей, до їх способу життя, віросповідання, звичаїв, традицій, ідей і почуттів.

Номер слайду 16

Давайте створимо емблему толерантності. У мене є квітка, але допоможіть зробити її красивою. Їй потрібні пелюстки, але не прості, а з рисами толерантності.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Навчання починається з дітей, яких варто вчити не просто бути «такими як всі», а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію. Свято покликане шанувати рівність всіх людей, не залежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду. 

Номер слайду 20

До виявлення толерантності закликають всі світові релігії та конфесії. Ми є християни. Основною для всіх християн- Біблія. Саме в Біблії закладені норми толерантної поведінки людини. Це 10 заповідей.

Номер слайду 21

У цей день як ніколи актуальним є гасло «Усі різні ‒ усі рівні», яке вже давно стало символом толерантності та шанування різноманіття.

Номер слайду 22

Толерантність:національну;расову;гендерну;межклассовую;сексуально-орієнтовану;релігійну;освітню;по відношенню до інвалідів і т. д.

Номер слайду 23

Типи толерантності. Природна толерантність. Такий тип часто зустрічається у дітей. Ці маленькі створіння дуже зайняті самопізнанням і самоідентифікацією, щоб звертати увагу на колір шкіри іншої людини, вони просто не зрозуміють, чому мама відводить їх подалі від смаглявого одного й імовірно, що їх засмутить такий жест батьків. Природна толерантність–вроджена якість, яка властива всім, але під гнітом суспільства ми позбавлені цієї якості. Саме час навчається у дітей та відродити в собі цю якість. Моральна толерантність. Цей тип – про повагу, терпіння, мудрість. Люди такого типу можуть бути не згодні з тією або іншою точкою зору, але якщо вони про це і висловляться, то зроблять це зі спокоєм слона, спробують дуже коректорі побудувати діалог, а якщо у відповідь полетять образи, промовчать і відійдуть в сторону. Моральна толерантність. Люди з таким типом толерантності завжди ставлять себе на місце іншої людини і аналізують, як було б їм там. Чому людина вибрала саме цю релігію? Може тому, що місце народження людини стало основоположним для цього вибору? Морально толерантні люди завжди будуть перейматися проблемою іншої людини, не сміючи його засудити. Етнічна толерантність. Такий тип передбачає повагу до інших етнічних груп. Людина з таким типом, приїхавши в Арабські Емірати, ніколи не задасть питання «а чому я повинен дотримуватися правила?». Для нього здається логічним дотримуватися правила, перебуваючи в чужій країні, так проявляється повага.

Номер слайду 24

Висловлювання видатних людей про толерантність. Любов виникає з любові, коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю. Не все те неправильне, що нам незрозуміле. Григорій Сковорода Щаслива людина та, яка дарує щастя багатьом людям . Дені Дідро французький математик. Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш на звання людини. Сааді перський поет. Трьох речей треба уникати у житті :ненависті, заздрості, презирства. Східна мудрість

Номер слайду 25

Висловлювання видатних діячів про рівність. «Тільки те, що ти щось не розумієш, не означає, що це дурниця». (Деніел Хендлер)«Немає сумнівів у тому, що жінки такі ж компетентні, як і чоловіки. Гендерні відмінності пояснюються різним вихованням, оскільки суспільство ставиться до хлопчиків та дівчат по-різному з раннього віку.» (Навін Джейн)«Расизм є однією з найгірших форм катувань, оскільки він спрямований на те, чого ти ніколи не просив, і те, що ти не можеш змінити.» (Паоло Нутіні)«Чому нас більше бентежать чоловіки, що тримаються за руки, аніж ті, що тримають зброю у руках?» (Ернест Гейнс)«Ви не можете сказати, просто дивлячися на когось, з чим вони мають справу всередині».«Немає страшнішої інвалідності, аніж нездатність побачити людину більшою за її розлад». (Роберт Хенсел)«Коли до всіх людей ставитимуться як до рівних, незалежно від того, хто вони є, або кого вони люблять, ми всі станемо вільнішими». (Барак Обама)«Люди із ментальними розладами заслуговують на таку ж підтримку та співчуття, як і люди із проблемами фізичного здоров’я».«Всередині статей більше відмінностей, ніж між статями». (Айві Комптон-Барнетт)«Расизм та всі інші «ізми» виростають з інстинктивної ворожості проти інших племен, раси, релігії, національності, класу чи будь-чого іншого. Ви щаслива дитина, якщо вас навчили сприймати різноманітність». (Роджер Еберт)

Номер слайду 26

Визначення слова «толерантність»: В іспанській мові - здатність визнавати відмінні від власних ідеї та думки;У французькому - відношення, при якому допускається, що інші можуть думати чи діяти інакше, ніж ти сам;В англійській - готовність бути терпимим, поблажливим;У китайському - дозволяти, приймати, бути по відношенню до інших великодушним;В арабському - прощення, поблажливість, м'якість, милосердя, співчуття, прихильність, терпіння, прихильність до інших;В російській - здатність терпіти щось або когось (бути витриманим, витривалим, стійким, вміти миритися з існуванням чого-небудь, кого-небудь). Український словник трактує це слово як «здатність сприймати без агресії думки, які від­різняються від власних, а також — особливості поведінки та способу життя інших».

Номер слайду 27

Притча про аксакала. Помирає в поселенні старий аксакал. Прийшли до нього люди попрощатися, та й говорять: «Скажи нам, мудрий старий, як вдалося тобі створити такий порядок в сім’ї, що усі сини і невістки, дочки і зяті жили разом у мирі та злагоді. Не може говорити старий – подають йому папір і олівець, і він довго пише. І коли випадає з рук вмираючого аркуш, дуже здивувалися всі – там сто разів було написане одне слово. Не здогадуєтесь яке? Терпимість.

Номер слайду 28

Притча Жила-була на світі сім’я. Вона була не проста. Більше 100 чоловік налічувалося в цій родині й усі були такі різні. Сім’я займала ціле село, так і жили всією ріднею і всім селом. Ви скажете: «Ну і що, хіба мало великих сімейств на світі?». Але річ у тому, що сім’я була особлива — мир і злагода панували в ній. Отже, на селі ні сварок, ні лайки, ні бійок і розбратів не було. Дійшов поговір про цю родину до самого владики країни, і вирішив він перевірити, чи правду говорять люди. Прибув він до села, і душа його зраділа: довкола чистота, краса, достаток і мир. Добре дітям, спокійно людям похилого віку. Здивувався владика. Вирішив дізнатися, як селяни досягли такого ладу. Прийшов до голови родини і сказав: «Розкажи, як ти досягаєш такої згоди і миру в твоїй сім’ї». Той узяв аркуш паперу й почав щось писати. Писав довго, видно, не дуже сильний був у грамоті. Потім передав аркуш владиці. Той узяв аркуш і почав розбирати карлючки старого. Розібрав насилу і здивувався. Три слова були написані на папері: «любов», «прощення», «терпіння». І в кінці аркушу: «Сто разів любов», «Сто разів прощення», «сто разів терпіння». Прочитав владика, почухав, як велося, за вухом і запитав:— І все?— Так,— відповів старий,— це і є основа життя будь-якої гарної сім’ї.І подумавши додав:— І світу теж.

Номер слайду 29

Толерантна людина: Добре співпрацює з іншими на основах партнерства. Готова миритися з думками інших. Поважає людську гідність. Поважає права інших. Сприймає іншого таким, яким він єЗдатна поставити себе на місце іншого. Поважає право бути іншим. Визнає рівність інших. Терпима до чужих думок, вірувань, поведінки. Відмовляється від домінування та насильства

Номер слайду 30

«Скарбничку порад» дотримуйтеся їх. Навчіться поважати всіх, хто відрізняється від вас, і ви почнете поважати себе. Цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими. Не поспішайте гніватись на людину або засуджувати її, треба постаратись зрозуміти людину, розібратись в конкретному випадку. Шкільна дисципліна повинна ґрунтуватись на принципах взаємоповаги, справедливості та взаємодопомоги.

Номер слайду 31

Правильно, бути толерантним - означає визнавати, що у кожної людини є право на власну думку. Стародавня прислів'я говорить: «Співчуття править світом».

Номер слайду 32

Складність розуміння поняття «толерантність»» полягає в його різному значенні в різних мовах. Воно залежить від історичного досвіду народів. Tolerance (англ.) — готовність і здатність бути терпимим, без протесту сприймати особистість. Tolerance (франц.) — ставлення, яке припускає відмінну від твоєї думку та дії інших; повага до волі іншого, його способу мисленння, поведінки, політичних і релігійних поглядів. Tolerance (іспан.) — здатність визнавати відмінний від власного світогляд. Kuan rong (китайськ.) — дозволяти приймати, бути до інших доброзичливими. Tasamul (арабськ.) — прощення, м'якість, милосердя, співчуття, доброзичливість, терпимість. Перською — це терпіння, витривалість, готовність до примирення. Російською — здатність терпіти щось або когось. В українській мові існує два слова з подібним значенням: «толерантність» і «терпимість». Частіше вживають слово «терпимість». Воно означає здатність, уміння миритися з інакшою думкою.

Номер слайду 33

Список людських якостей:1. Терпіння.2. Почуття гумору.3. Чуйність.4. Вміння довіряти людям.5. Вміння володіти собою.6. Доброзичливість.7. Уміння не засуджувати інших.8. Уміння слухати.9. Допитливість.10. Здатність до співпереживання.

Номер слайду 34

Толерантність. Т – терплячий, товариський, тактовний О – обережний, об’єктивний, оригінальний, особливий Л – лояльний, лагідний, легкий у спілкуванні Е – енергійний, елегантний, ефективний Р – рівний, розсудливий, рівнозначний, рівноправний А – активний, акуратний, авторитетний Н – надійний, найдорожчий Т – терплячий, толерантний Н – необхідний людям, ніжний, незалежний І – інтелігентний, ідеальний, ідейний С – співпереживаючий, співчуваючий, сприймаючий свободу думок і дій іншого, страждаючий Т – тактовний, товариський Ь

Номер слайду 35

Правила толерантного спілкування. Поважай співрозмовника. Намагайся зрозуміти те, про що говорять іншіВідстоюй свою думку тактовно. Шукай кращі аргументи. Будь справедливим, готовим визнати правоту іншого. Прагни враховувати інтереси іншихбудьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші;навчіться сприймати людей такими, якими вони є;цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки;зберігайте “своє обличчя”, знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою .

Номер слайду 36

Вправа-демонстрація «Вплив слова на людину»Матеріали: склянка з чистою водою, сіль, перець, грудка землі. Вчитель. Візьмемо склянку води. Уявімо, що це людська душа – чиста, проста, наївна, здатна вбирати в себе все і хороше, і погане. Сіль      –  грубі, солоні слова;Перець     –  пекучі, образливі слова;Грудка землі  – неуважність, байдужість, ігнорування. Коли ми це все змішаємо – отримаємо стан людини. Скільки пройде часу, доки все осяде, забудеться? А варто лише легенько збовтати – і все підніметься на поверхню. А це стреси, неврози. Обговорення–  Які почуття у вас виникли під час цієї вправи-демонстрації?Висновок. Коли ми з кимось сваримося і кажемо щось неприємне, ми залишаємо в душі людини ось такі сліди. І не має значення, скільки разів ми потім попросимо пробачення. Словесні рани заподіють такий самий біль, як і фізичні. Тому свою терпимість, розуміння ми можемо виявляти по-різному: спокійно, витримано, доброзичливо, тобто толерантно.

Номер слайду 37

Вправа “Згода, незгода, оцінка”Мета : закріпити теоретичний матеріал про толерантність. Час: 5 хвилин. Хід вправи. Учасники об’єднуються в три групи. Кожній групі дається картка з варіантом завдання. Складіть перелік слів і фраз, за допомогою яких ви висловлюєте згоду. Складіть перелік слів і фраз, за допомогою яких ви висловлюєте незгоду. Складіть перелік слів і фраз, за допомогою яких ви висловлюєте оцінку дій або вчинків іншої людини.

Номер слайду 38

Пам’ятай!Висловити згоду тобі допоможуть такі фрази: Це не викликає заперечень (сумніву)…Я готовий з цим погодитися…Мені близькі ці думки…Я поділяю (підтримую) точку зору (думку)…Я теж хотів це (про це) сказати…Моя точка зору (позиція) цілком збігається…Ніхто і не заперечує…

Номер слайду 39

Пам’ятай! Ти не скривдиш іншого, якщо висловлення своєї незгоди по­чнеш зі слів: Мені так не здається…Я думаю по-іншому (навпаки)…Я дотримуюсь іншої думки…У мене інша (протилежна) точка зору…Я дозволю собі не погодитися з вами…На жаль, не можу погодитися з вами…Мені хотілося б висловити свою незгоду…

Номер слайду 40

Земля не є надто великою, вона — наш спільний дім, всі люди в якому — сусіди. А для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову. У безмежному морі різноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різних країн на планеті, на допомогу має прийти «рятувальне коло» толерантності

Номер слайду 41

Домашнє завдання Творче завдання — підготувати порадник “Будь толерантним” для перебування в соцмережах. Виготовити квітку толерантності

Номер слайду 42

Дякую за увагу! Дякую за увагу!

pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
1943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку