Тема. Травлення в шлунку й кишечнику
Цілі уроку: розглянути особливості процесу травлення в шлунку, а також характер дії ферментів шлунка; розглянути особливості процесу травлення в кишечнику, а також
характер дії ферментів кишечнику.
Хід уроку
І. Організаційний етап
II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів
Питання для бесіди
1. Які ферменти виділяються слинними залозами?
2. Які процеси відбуваються з їжею в ротовій порожнині?
3. Де розташовані смакові рецептори?
III. Вивчення нового матеріалу
III. Мотивація навчальної діяльності
Шлунок — найрозширеніша частина травного каналу. Він має вигляд вигнутого мішка. Шлунок дозволяє людині забезпечувати себе їжею. Хвороби шлунку негативно впливають на людину, не дають їй працювати, тому сьогодні ми вивчимо будову шлунку і сформулюємо правила гігієни захворювань.
IV. Пояснення нового матеріалу
1. Будова шлунку.
1) Розповідь учителя з демонстрацією муляжу шлунку.
2) Вивчення матеріалу за допомогою підручника, с. 176, рис. 72.
2. Склад і функції шлункового соку.
Ферменти |
На що діють |
Продукти розщеплення |
Умови реакції |
|
|
|
|
3. Регуляція виділення шлункового соку.
Вивчення за допомогою пошуку відповідей на запитання — «мозковий штурм».
1) Що означає безумовно-рефлекторне виділення шлункового соку?
2) Де міститься центр безумовно-рефлекторного соковиділення?
Повідомлення учнів
Гастрит і виразкова хвороба шлунка.
Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки.
Учні розподіляються на групи.
Перша група вивчає будову і функцію тонкого кишечника за допомогою підручника, додаткової літератури, розглядає в мікроскоп мікропрепарати стінок шлунку. Результати вивчення занотовуються в зошиті.
Друга група вивчає будову і функцію підшлункової залози, використовуючи ті ж джерела знань, що й перша група.
Третя група учнів вивчає печінку.
Четверта група — товстий кишечник. Учні, які швидше за всіх справляються в групах, підсідають до іншої групи і включаються у процес вивчення їхнього завдання.
Розповідь учителя з елементами бесіди й одночасним заповненням таблиці
Відділ травної системи |
Ферменти, що секретуються |
Особливості будови |
Процеси, що відбуваються |
Шлунок |
Ренін і пепсин, крім ферментів секретується хлоридна кислота |
Покритий простим циліндричним епітелієм. У стінці є шлункові залози, які утворюють слиз, травні ферменти й гормони, що регулюють процес травлення. Стінка шлунка утворена трьома шарами гладких м’язів. М’язи циркулярного шару утворюють кардіальний і пілоричний сфінктери (кільцеві м’язи, що замикають вхідний і вихідний отвори шлунка) |
Перетравлення білків (усередині харчової грудки, що просочилася слиною в ротовій порожнині, деякий час продовжується також перетравлення вуглеводів ферментами слини) |
Тонкий кишечник |
Амілаза, мальтаза, лактаза, сахараза (входять до складу кишкового соку, що секретується слизовою оболонкою кишечнику). Трипсин, хімотрип- син, амілаза, ліпаза, нуклеази (входять до складу соку підшлункової залози). Крім ферментів печінка виділяє жовч (містить солі жовчних кислот) |
Складається з трьох відділів — дванадцятипалої, порожньої та клубової кишок. До дванадця- типалої кишки відкриваються протоки печінки й підшлункової залози. Порожній кишечник покритий простим циліндричним епітелієм. У його стінці є залози, які утворюють слиз, травні ферменти й гормони, що регулюють процес травлення. Стінка кишечнику утворена двома шарами гладких м’язів. Слизова оболонка тонкого кишечнику утворює безліч пальцеподібних виростів (ворсинок), у стінках яких розташовані волокна гладких м’язів. Крім того, вони містять велику кількість лімфатичних судин і капілярів. Клітини, розташовані на них, покриті мікроворсинками |
Емульгування жирів, остаточне перетрав- лення всіх органічних сполук, усмоктування продуктів, що утворилися |
Товстий кишечник |
|
За структурою схожий на тонкий кишечник, але відсутні ворсинки, подовжній шар м’язів не суцільний (представлений трьома стрічками) |
Усмоктування води, вироблення вітамінів симбіотичними мікроорганізмами |
IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів
Питання до учнів
1. Які залози є у шлунку?
2. Який склад має шлунковий сік?
3. Навіщо у шлунку виділяється хлоридна кислота?
4. Які залози виділяють секрети у дванадцятипалу кишку?
5. Навіщо потрібна жовч?
6. Як відбувається всмоктування поживних речовин?
7. Чи можуть приносити організму користь мікроорганізми, які мешкають у товстому кишечнику?
Самостійна робота учнів
1. Чому шлунок сам себе не перетравлює? (Слизова оболонка шлунка стійка до дії травних ферментів, оскільки вона виділяє слиз, що ізолює стінки шлунка від хлоридної кислоти й ферментів)
2. Як відмінності у функціях, що виконують тонкий і товстий кишечник, відбилися на їх будові? (Товстий кишечник за структурою схожий на тонкий, але в ньому відсутні ворсинки, а подовжній шар м’язів не суцільний (представлений трьома стрічками). Це пов’язано з тим, що в товстому кишечнику всмоктування перетравленої їжі вже не відбувається, і немає необхідності у значному збільшенні площі поверхні контакту
з харчовою грудкою. Крім того, у зв’язку з цим, немає потреби в інтенсивному перемішуванні харчової грудки з допомогою м’язів кишечнику)
3. Підготувати повідомлення про хвороби шлунково-кишкового тракту.
V. Домашнє завдання