Тренінг для батьків на тему: «Толерантність»

Про матеріал
Мета тренінгу: актуалізувати уявлення учасників про поняття «толерантність» і «толерантна особистість», розвивати навички комунікативної толерантності та групової взаємодії.
Перегляд файлу

Тренінг для батьків

на тему: «Толерантність «Без меж»»

Мета: актуалізувати уявлення учасників про поняття «толерантність» і «толерантна особистість», розвивати навички комунікативної толерантності та групової взаємодії. (Мета тренінгу записана на дошці).

В тренінговій кімнаті столи розставлені на чотири групи, на них лежать кольорові листи,  бейджи, фломастери, олівці, листи ватману, стікери.

Учасники тренінгу заходять до кімнати, відразу вибирають собі невеличкий кольоровий листочок і займають стіл з відповідним до них кольором, на бейджах пишуть своє ім’я.

Вправа «Знайомство»

Ведучий: «Назвіть своє ім’я, щоб б вам хотілося отримати від нашої зустрічі, які ваші очікування? Якщо бажаєте, може записати це на стікерах». Ведучий дякує та озвучує мету зібрання.

Вправа «Асоціації»

Ведучий: «Кожен із вас зараз спробує усвідомити значення поняття «толерантність» і назвати, що для вас значить це слово». Ведучий на дошці записує проговорені батьками поняття і робить невеликий підсумок.

Вправа-демонстрація «Вплив слова на людину»

Матеріали: склянка з чистою водою, сіль, перець, грудка землі.

(Ведучий демонструє вплив поганих, необдуманих слів на людину.)

Ведучий: Візьмемо склянку води. Уявімо, що це людська душа — чиста, проста, наївна, здатна вбирати в себе все і хороше, і погане.

Сіль — грубі, солоні слова;

Перецьпекучі, образливі слова;

Грудка землі - неуважність, байдужість, ігнорування.

Коли ми все добре змішаємо — отримаємо стан людини. Скільки мине часу, доки все осяде, забудеться? А варто лише легенько збовтати — і все підніметься на поверхню. А це — стреси, неврози тощо.

Ведучий просить висловитися батьків: «Які почуття викликала у вас ця вправа, поділіться, будь ласка».

Висновок. Коли ми з кимось сваримося й кажемо щось неприємне, ми залишаємо в душі людини ось такі сліди. І не має значення, скільки разів ми потім попросимо пробачення. Словесні рани заподіюють такий самий біль, як і фізичні. Тому свою терпимість, розуміння ми можемо виявляти по-різному: спокійно, без зайвої критики, витримано, доброзичливо, тобто толерантно.

Вправа «Модель толерантної людини»

Ведучий: «Зараз я пропоную вам створити модель толерантної людини. Відобразіть, які якості вона може мати, що саме може для цього допомогти, які ресурси можна застосувати? Для цього використовуйте лист ватману, олівці, фломастери». Далі кожна група представляє свій плакат.

Рефлексія. Ведучий: «Поділіться, будь ласка, своїми враженнями від нашої сьогоднішньої зустрічі. Чи справдилися ваші очікування?»

«Торбинка побажань».  Ведучий пропонує кожному учаснику витягти з торбинки одну цукерку, до якої прикріплено приємне побажання людині.

 

Матеріали: цукерки (від 30 шт.), побажання на смужці  (від 30 шт.), степлер, торбинка для цукерок, бейджи (30 шт.),  кольорові фігури та кольоровий папір, ножиці, листи паперу для очікувань, олівці, фломастери, 4 склянки чистої води, сіль, перець, земля (ємність для них), 4 пластикові ложки, 2 великих листа ватману,

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кальчик Ірина Вікторівна
    Тренінг для батьків цікавий, змістовний. Дуже вдячна Вам. Бажаю успіхів у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
1821
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку