Тренінг «Упевненість у собі, як показник компетентності педагога»

Про матеріал
Що таке впевненість і як знайти упевненість в собі? Поняття «впевненість» дуже тісно пов'язане з поняттям «знання». Здавалося б, якщо у вас достатній «багаж» знань, значить ви впевнена в собі людина. Це не завжди так. На нашому шляху встає величезна кількість психологічних перешкод, страхів і сумнівів. Як подолати всі ці бар'єри і йти далі з високо піднятою головою, підвищити впевненість у своїх здібностях, навчитись створювати для себе ситуацію успіху, планувати її етапи, досягати мети через розвиток внутрішньої мотивації.
Перегляд файлу

 

Красноградський ДНЗ (ясла-садок) №17

 

 

 

 

 

 

 

 

Тренінг

 

«Упевненість у собі, як показник компетентності педагога»

 

 

 

 

 

 

Практичний психолог:

Гелета Ж.Є.

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата:

Практичний психолог: Гелета Жанна Євгенівна

Місце проведення: ДНЗ № 17

Присутні:

 

Мета: підвищити впевненість учасників тренінгу у своїх здібностях, вчити створювати для себе ситуацію успіху, планувати її етапи, досягати мети через розвиток внутрішньої мотивації.

 

З далеких часів люди прагнуть до досконалості і хочуть досягти повної впевненості в собі і своїх власних силах. Але що таке впевненість і як знайти упевненість в собі? Поняття «впевненість» дуже тісно пов'язане з поняттям «знання». Здавалося б, якщо у вас достатній «багаж» знань, значить ви впевнена в собі людина. Це не завжди так. На нашому шляху встає величезна кількість психологічних перешкод, страхів і сумнівів. Зараз ми визначимося, як подолати всі ці бар'єри і йти далі з високо піднятою головою.

 

1. Прийняття правил роботи в групі (3 хв)

Мета: визначити правила продуктивної роботи групи під час тренінгу, створити сприятливий психологічний клімат.

2. Очікування « Зернятка» (5 хв.)

Мета: визначити очікування й одержати зворотний зв'язок.

Психолог заздалегідь готує «Зернятка» для визначення «Очікувань». «Зернятко» буде «посаджене в землю». Якщо очікування справдяться, то з них виросте квітка ромашки.

3. «Самопрезентація»

Всі ми з Вами знайомі у цьому колі. Зараз я пропоную самопрезентувати себе так, щоб ми ще більше «побачили» Вас в іншому, непізнаному «ракурсі»… Отже, продовжуємо речення по колу: «Не хочу хвалитися, але я …»  (Риси характеру, особливості, інтереси, вподобання)

Рефлексія вправи: Чи важко (легко) було висловитися про себе? Чому? (Ваші відчуття)

4. «Король – Королева»

Мета: усвідомити та оцінити можливості та наслідки проявів владних мотивів у власній поведінці.

Інструкція: Хто з вас коли-небудь мріяв стати королем чи королевою? Хто хоче зараз спробувати себе в цій ролі? Після того, як з’являється бажаючий, інструкція продовжується. «Тепер – це наш Король. А ми його підлеглі. Король протягом 10 хвилин буде керувати нами, нашими діями, віддавати нам накази. Ми повинні виконувати накази нашого Короля».

Рефлексія: Чи сподобалося бути Королем? Чи виникало відчуття влади над іншими людьми? Яким воно було? Король залишився задоволеним своїм правлінням, своїми наказами та їх виконанням? Що відчували «підлеглі» Короля? Які його дії, слова створювали дискомфорт чи невдоволення? Які прояви викликали підтримку та схвалення? Як ви гадаєте, чи легко бути хорошим Королем і що для цього потрібно?

4. «Рефлексія» (Продовжуємо фрази: «Я хочу…», «Я боюсь…», «Я люблю…»).

Мета: усвідомлення своїх психологічних станів; навичок аналізу своєї особистості, поведінки; підвищити рівень саморозуміння, усвідомити власні почуття та переживання.

Продовжити речення в письмовому вигляді, за бажанням обговорити в групі.

Спостерігаючи за собою, своїми вчинками, думками, переживаннями, людина часто стикається з їх неоднозначністю, суперечливістю. Вона прагне зрозуміти, що в них істинне, а що - ні. Цей пошук відбувається в процесі діалогу. Внутрішній діалог із самим собою або з іншою людиною дає можливість особистості стати на позицію дослідника по відношенню до себе самої. Це пов’язано з тим, що в процесі діалогу у людини розвивається рефлексія.

Рефлексія (від лат. рефлексіо – повернення назад) – процес пізнання людиною самої себе, свого внутрішнього світу, аналіз власних думок та переживань, роздумів про саму себе, усвідомлення того, як сприймають і оцінюють її інші.

5 «Якими ми були в дитинстві»

Мета: самоспівставлення себе в минулому і теперішньому часі, оцінка оточуючих.

Учасник сідає на «гарячий» стілець. Решта створює напроти нього півколо. Психолог пропонує:

«Подивіться на учасника, що сидить у центрі кола. Спробуйте уявити, як він виглядав у дитинстві, який носив одяг, які мав іграшки, що любив робити, що їсти…».

Коли група висловлюється , «гарячий стілець» мовчить. Він висловлюється після того, як поділиться своїми фантазіями останній член групи.

Потім тренер запитує:

– Що з того, що говорила група, збігалося, а що – ні? Чи легко було сидіти на «гарячому» стільці? Чи є щось у вас, ваших вподобаннях з дитинства зараз? Де ви почувалися спокійніше – на стільці чи у групі? Вам хотілося швидше піти, чи посидіти довше?

6. Тест «Впевненість у собі»

7. «Налаштуйся на успіх»

Мета: розвивати впевненість в собі, в своїх силах.

Психологічна сутність вправи: завдяки усвідомленню досягнутого успіху ви відчуваєте в собі більше сил, більше цілеспрямованості, більше почуття власної гідності й усі ці почуття роблять внесок у відчуття більшої впевненості в собі.

Коли Вас охоплює стан невпевненості в собі, своїх силах, корисно дати собі установку і уявити слідуюче:

 «Уявіть себе на березі моря. Ви бачите, як хвилі з шерехом набігають на піщаний берег. Великі, сильні хвилі з бурунами білої піни. Ви відчуваєте силу і розкутість морських хвиль. Вдихаєте свіже повітря… і відчуваєте, що і Вас наповнює сила і могутність. Разом з цим з’являється неясне відчуття радості. Ви знаєте, що успіх – поряд. Успіх – Ваш. Вам доведеться багато працювати, долати складнощі. І все одно – Вам радісно йти шляхом успіху. Ви обов’язково  досягнете його. Відчуйте ще раз дихання успіху – Вашого успіху. Відчуйте знов почуття радості, впевненості і сили. Ви прекрасно почуваєтеся та здатні на все».

8. «Пишемо послання»; «Я ціную в тобі…».

Мета: Підвищення самовпевненості, підкріплення позитиву від оточуючих. Активізація позитивних сторін власної особистості через оцінку та ставлення інших, одержати позитивне підкріплення від значимого оточення.

Процедура: Учасники на аркушах паперу пишуть один одному «послання», що являють собою продовження фраз: «Я ціную в тобі…», «Мені подобається, як ти…». Послання можуть бути анонімними, вони перелаються адресату через ведучого і мають бути написані всім учасникам групи, керуючись принципом чесності та відвертості. Перед початком вправи дається установка помітити щось позитивне, цінні риси навіть в тих людях, які не дуже подобаються.

По закінченні – обговорення та рефлексія.

9. Мультфільм про вівцю.

10. Підсумки (5 хв)

Психолог пропонує учасникам наклеїти на «зернятку» ромашку, якщо їхні очікування справдилися.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що таке афірмації і як вони працюють?

 

Афірмації - це позитивно сформульовані твердження про саму себе, які ви можете використовувати, щоб допомогти собі замінити якісь внутрішні обмеження і негативні переконання про себе на підсвідомому рівні. Ви можете створити афірмації для якихось конкретних своїх потреб, зосередивши увагу на протилежному стримуючого вас переконанні, при цьому ладу ці твердження від свого власного імені і тільки в теперішньому часі. Тобто про те, чого вам ще тільки хотілося б досягти, ви повинні говорити так, як якщо б це вже був доконаний факт.

Це означає, що замість того, щоб говорити про те, чого ви не хочете (наприклад, «я не відчуваю невпевненість»), ви робите акцент на тому, що хочете розвинути в собі («я впевнена в собі!»). Тому що підсвідомість не розпізнає вашу справжню мету, якщо твердження будуть побудовані в негативній формі, і весь фокус зосередиться на тому, чого ви не хочете. А природа нашої свідомості так влаштована, що потік енергії йде туди, на чому зосереджена наша увага. Тому створюйте правильні твердження і, повторюючи афірмації, будьте впевнені в тому, що ви говорите.

Робота над собою на несвідомому рівні

Ми завжди говоримо самі з собою, ведучи ці монологи в розумі. Така балаканина, часом, треба сказати, зовсім нескладна, постійно завантажує в нашу підсвідомість якусь інформацію, яка потім переробляється в наші імпульси та спонукання до того чи іншого дії. Ви коли-небудь проводили «інвентаризацію» всіх думок, які приходять у вашу голову протягом дня? Якщо ні, то обов'язково спробуйте це зробити. Ви будете вражені кількістю негативних думок, які генерує ваш мозок! Виходить, що ми, самі того не помічаючи, постійно використовуємо афірмації, тільки в негативному ключі, коли думаємо щось на кшталт «я не можу зробити це» або «у мене не вистачить сили волі для цього».

Кращим способом взяти в свої руки управління всім, що відбувається з нами, стане контроль над тим, що ми говоримо самі собі, замінивши незв'язні негативні діалоги з собою аффирмациями для зміцнення впевненості. Ці твердження поступово просочаться в нашу підсвідомість і з часом стануть новими внутрішніми переконаннями, які будуть живити нашу ідентичність і стануть поштовхом до формування нової, більш досконалої та зрілої особистості. Ви будете свідомо використовувати позитивні твердження, змінюючи тим самим не тільки свої думки, але і все своє життя в кращу сторону. Так що, чим більше позитивних думок ви сформуєте у своїй голові, тим більше позитивних речей відбудеться в повсякденній дійсності.

Як і коли вимовляти афірмації? В ідеалі починати це робити краще всього вранці, коли ви ще розслаблені після нічного відпочинку та голова ваша вільна від турбот. Ви навіть можете приколоти на стіни по всій квартирі, починаючи з ванної кімнати, листочки з різними позитивними твердженнями, і вимовляти їх вголос або про себе щоразу, як ваш погляд потрапить на такий листок. Можна цілеспрямовано проводити сеанси самонавіювання - вранці або ввечері, зручно влаштувавшись в кріслі або на ліжку і зосереджено занурюючись в вимову афірмацій на тлі повного фізичного розслаблення. А можна промовляти окремі фрази або набори фраз протягом всього дня.

Сила слова «я»

Психологи стверджують, що використання цього слова - вголос, про себе, - викликає вібраційний вплив, яке вивільняє наш творчий потенціал, тому всі найкращі якості треба поєднувати саме зі словом «я». Завжди приділяйте пильну увагу тому, що ви говорите услід за словом «я»! Як ви будете використовувати це слово тепер, коли ви знаєте його владу?

Створіть свої власні твердження, використовуючи силу «я» і поєднуючи його з позитивними твердженнями, які допоможуть вам розширити свої власні можливості. Ось лише кілька прикладів афірмації для впевненості та успіху, які використовують вібраційну здатність слова «я»:

  •                               Я здатна
  •                               Я заслуговую любові
  •                               Я успішна
  •                               Я впевнена в собі
  •                               Я заслуговую достатку
  •                               Я уявляю цінність такою, яка я є
  •                               Я гарна

Якщо ви хочете використовувати ці афірмації для впевненості в собі і для досягнення успіху, то можете створити варіації, що включають модифікатори (такі як, наприклад, «дуже» - «я дуже здібна», «я дуже успішна»), щоб посилити і персоналізувати їх, як можна краще пристосувавши до своїх потреб.

Афірмації для формування впевненості

Ми допоможемо вам почати роботу над собою і дамо список кращих тверджень, за допомогою яких ви зможете зробити реконфігурації своєї підсвідомості і сформувати почуття впевненості в собі, яке приведе вас до успіху і досягнення цілей. Ось ці афірмації:

  •                               Я знаю, що в мене гарне здоров'я.
  •                               Моя робота/бізнес мені дуже подобається, і я отримую через неї все, що мені потрібно.
  •                               Я процвітаю, я здорова і щаслива, і я живу в достатку.
  •                               Я відкриваю для себе красу, радість і гармонію навколишнього світу, і мені це подобається.
  •                               Я завжди люблю і поважаю себе.
  •                               Я завжди все роблю правильно. Я вчуся на те, що я роблю.
  •                               Я впевнена, що все робиться для мого блага.
  •                               Я вмію прощати і розуміти, у мене є співчуття і доброта до себе і іншим.
  •                               Я відкриваю своє серце, щоб любити і випромінювати любов.
  •                               Я заслуговую любові, і я отримую її в достатку.
  •                               Я хороший слухач.
  •                               Я комунікабельна.
  •                               Я вмію подобатися людям.
  •                               Я спокійна.
  •                               Я довіряю своїй творчої обдарованості.
  •                               Я визнаю, що я можу створити все, що захочу.
  •                               Я відкрита для нових ідей, людей і ситуацій, які підвищать мою успішність.
  •                               Я відкрита для добра і достатку.
  •                               Я люблю спілкування з незнайомими людьми і завжди підходжу до них з упевненістю.
  •                               Я живу сьогоденням і впевнена у своєму майбутньому.
  •                               Я випромінюю впевненість і успішність.
  •                               Я завжди залучаю все тільки саме позитивне і тільки хороших людей.
  •                               Я завжди вирішую всі проблеми. Я зосереджуюсь на вирішенні і завжди знаходжу кращий варіант.
  •                               Я люблю зміни і легко налаштовую себе на нові ситуації.
  •                               Я завжди бачу хороше в інших. Я привертаю тільки позитивних людей.
  •                               У важких ситуаціях я завжди зберігаю мужність і переконаність. Я завжди знаходжу вихід з таких ситуацій.

Виберіть те, що підходить вам більше всього, додайте щось, придумане вами - і починайте працювати над собою. Афірмації вплинуть на ваше життя таким чином, що ви ніколи і уявити собі не могли, що це можливо!

 

 


 


Поради, які допоможуть знайти упевненість

 в собі та своїх силах:

  •                   Виробляйте в собі суцільний позитив і уникайте песимістів.
  •                   Нікого не звинувачуйте у своїх бідах, тримайтеся впевнено.
  •                   Не критикуйте оточуючих.
  •                   Не перекладайте відповідальність за свої дії і проблеми на інших.
  •                   Дотримуйтеся власних планів і цілей, не звертайте з наміченого шляху.
  •                   Сміливо і легко приймайте всі невдачі і розчарування - все це безцінний досвід.
  •                   Не думайте погано про себе.
  •                   Слідкуйте за своєю ходою, вона повинна бути впевненою, прямою.
  •                   Стежте за своєю поставою, всім своїм виглядом показуйте упевненість.
  •                   Контролюйте свою промову, інтонацію, висоту і тембр голосу.
  •                   Не бійтеся дивитися людині прямо в очі.
  •                   Проявляйте цікавість.
  •                   Слідкуйте за своїм зовнішнім виглядом.
  •                   Плануйте ваш день, складіть своє резюме і автобіографію.
  •                   Спілкуйтеся з людьми і частіше обертайтеся в суспільстві.
  •                   Найчастіше смійтеся і посміхайтеся.
  •                   Допомагайте людям.

 

Відповідаючи на питання, як знайти упевненість в собі, хочеться сказати, що пізнати впевненість одними роздумами, спогадами і переживаннями неможливо. Упевненість приходить лише після активних і спрямованих дій, які змушують пишатися собою і своїми вчинками.

 

 Практичний психолог: Гелета Ж.Є.

Поради, які допоможуть знайти упевненість

 в собі та своїх силах:

  •                   Виробляйте в собі суцільний позитив і уникайте песимістів.
  •                   Нікого не звинувачуйте у своїх бідах, тримайтеся впевнено.
  •                   Не критикуйте оточуючих.
  •                   Не перекладайте відповідальність за свої дії і проблеми на інших.
  •                   Дотримуйтеся власних планів і цілей, не звертайте з наміченого шляху.
  •                   Сміливо і легко приймайте всі невдачі і розчарування - все це безцінний досвід.
  •                   Не думайте погано про себе.
  •                   Слідкуйте за своєю ходою, вона повинна бути впевненою, прямою.
  •                   Стежте за своєю поставою, всім своїм виглядом показуйте упевненість.
  •                   Контролюйте свою промову, інтонацію, висоту і тембр голосу.
  •                   Не бійтеся дивитися людині прямо в очі.
  •                   Проявляйте цікавість.
  •                   Слідкуйте за своїм зовнішнім виглядом.
  •                   Плануйте ваш день, складіть своє резюме і автобіографію.
  •                   Спілкуйтеся з людьми і частіше обертайтеся в суспільстві.
  •                   Найчастіше смійтеся і посміхайтеся.
  •                   Допомагайте людям.

 

Відповідаючи на питання, як знайти упевненість в собі, хочеться сказати, що пізнати впевненість одними роздумами, спогадами і переживаннями неможливо. Упевненість приходить лише після активних і спрямованих дій, які змушують пишатися собою і своїми вчинками.

 

 Практичний психолог: Гелета Ж.Є.

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
27 квітня 2019
Переглядів
3240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку