Тренінг «Як не потрапити в тенета торгівця людьми, або небезпечна поведінка»

Про матеріал
Мета: просвітництво старшокласників щодо запобігання ризику втягнення молоді до ситуацій торгівлі людьми шляхом підвищення їх психологічної готовності протистояти викликам, що можуть призвести до потрапляння в ситуації експлуатації, втягнення в злочинну діяльність.
Перегляд файлу

Тренінг «Як не потрапити в тенета торгівця людьми, або небезпечна поведінка»

Мета: просвітництво старшокласників щодо запобігання ризику втягнення молоді до ситуацій торгівлі людьми шляхом підвищення їх психологічної готовності протистояти викликам, що можуть призвести до потрапляння в ситуації експлуатації, втягнення в злочинну діяльність.

Завдання:

  • Ознайомити старшокласників з проблемою торгівлі людьми.
  • Надати основні правила та алгоритм практичних дій щодо безпечного спілкування онлайн та в реальному житті.
  • Запропонувати корисні та практичні поради для уникнення небезпечних ситуацій потрапляння в експлуатацію.

Форма проведення: тренінг.

Обладнання: презентація, плакат «Наші правила», політична карта країн світу, стікери, олівці, маркери, папір, ситуації «Форми експлуатації» та «Методи вербування», відео «Трудова експлуатація».

Учасники: учні 10-А класу.

 

Хід проведення тренінгу

Вступне слово соціального педагога (слайд 1)

Рада всіх вітати на сьогоднішньому заході, присвяченому торгівлі людьми, адже тема експлуатації людини залишається актуальною й в 21 сторіччі. Це кримінальна індустрія, яка продовжує розвиватись, і боротьба з нею є важливим завданням для кожної країни. Не оминула ця проблема і Україну. Важкий стан економічного розвитку країни, безробіття, низький рівень заробітної плати сприяє поширенню небезпеки експлуатації і торгівлі людьми.

До групи ризику потрапляють не лише люди без вищої освіти або соціально неадаптовані люди. До неї входить також молодь, яка часто потребує нагальних коштів і погоджується на ризикований швидкий заробіток або сезонну роботу.

Вправа-знайомство «Країни світу» (слайд 2)

Мета: познайомити учасників для створення комфортної атмосфери під час подальшої роботи групи.

Хід вправи: Соціальний педагог пропонує учасникам по колу назвати своє ім’я і продовжити речення : «Мене звати… Я хочу поїхати до…(назвати країну)».

Прийняття правил роботи

Мета: забезпечити конструктивну атмосферу роботи в групі.

Хід: Учасникам пропонується  встановити  певні правила роботи в групі, які необхідні для того, щоб усі почували себе комфортно і безпечно. Правила заздалегідь виписуються на аркуші ватману, при необхідності, доповнюються і після прийняття групою, закріплюються на видному місці.

Список правил:

1. Уважно слухати один одного.

2. Один говорить, усі слухають.

3. Поважати думку один одного.

4. Регламент часу – висловлюйтеся чітко і лаконічно, це сприятиме конструктивній взаємодії учасників.

5. Доброзичливість – будьте позитивними.

6. Активність – виявляйте ініціативу, щоб тренінг був цікавим і динамічним.

7. Правило «тут і тепер»  – нехай те, що відбувається тепер, на тренінгу, буде найголовнішим для вас і ви зосередите свої думки і почуття саме тут.

8. Конфіденційність.

9. Мобільна тиша.

Кожний з пунктів правил пояснюється соціальним педагогом.

 Очікування

 Мета: визначити очікування учасників від заняття.

Хід вправи: Соціальний педагог пропонує учасникам визначити свої  очікування від заняття і записати їх на розданих аркушах. Після цього учасники зачитують свої записи і прикріплюють їх на плакат «Наші очікування» у вигляді карти світу.

Вправа «Мозкова атака» (слайд 3)

Мета: акцентувати увагу учасників на важливості теми.

Хід вправи: Соціальний педагог нагадує, що коли всі знайомилися , то кожен із учасників проговорив, що хотів би поїхати до якоїсь із країн світу. Пропонуємо пригадати, яку країну кожний називав.

Обговорення:

  • Чи хотіли б ви поїхати до цієї країни жити, працювати?
  • Хто із вас знає мову тієї країни, до якої хоче поїхати?
  • Хто знає трудове законодавство тих країн, у яких ви бажаєте працювати?
  • Хто із вас знає контакти українського посольства в тій країні, до якої ви хочете потрапити?
  • Хто знає якісь українські чи міжнародні нормативні документи, закони, які захищають права трудових мігрантів?

Поняття торгівлі людьми (слайд 4)

Питання до учнів: Що ви розумієте під поняттям «торгівля людьми»? (Відповіді учнів)

Торгівля людьми – це злочин та порушення прав людини, що включає в себе вербування, контроль та використання людей задля отримання вигоди від ïх експлуатаціï. Використовуючи силу, обман та маніпуляції, людей по всьому світу в 21-му сторіччі продають та купують проти їх волі.

Поняттю торгівлі людьми притаманні 4 етапи. Це протиправні дії, спрямовані на те, щоб людину:

Піймати. Торгівля людьми є дуже прибутковим бізнесом, тому трафікери (злочинці, які розвивають та поширюють його) є досить винахідливими та вдаються до найрізноманітніших хитрощів аби залучити якомога більше людей. Етап «піймати» далеко не завжди починається з викрадення чи фізичного обмеження свободи людини. Часто, це вдале використання уразливого стану людини (фінансова скрута, соціальні незгоди, зовнішні обставини, які впливають на людину, і вона не може приймати самостійні рішення або чинити опір насильницьким чи незаконним діям). Вербувальники заздалегідь вивчають свою цільову аудиторію і розуміють, що саме запропонувати конкретній людині. На перший погляд буває складно розрізнити пропозицію надійного працевлаштування від шахрайського. На ряду з оголошеннями, де пропонують солідну заробітну плату за низькокваліфіковану роботу, без вимоги досвіду роботи чи знання мови, що відразу виглядає підозріло, можуть знаходитись і пропозиції, які звучать досить реально і безпечно. Наприклад, оголошення про працевлаштування кур’єром у найближчому зарубіжжі з заробітною платою на рівні 5 тис. грн./тиждень. Якщо запитати середньостатистичного українця, які асоціації виникають, коли вони чують “найближче зарубіжжя”, то найчастіше ви почуєте відповідь – Польща, Чехія, де подібна заробітна плата не є чимось незвичайним. В правдоподібність таких оголошень повірили сотні українців, які, переважно, опинились в Росії. Силою, шантажем та погрозами їх змусили здійснювати доставку наркотичних засобів. Замість обіцяного легального працевлаштування і заробітної плати, вони отримали по 25 років відбування покарання у місцях позбавлення волі.

Перевезти. На цьому етапі людина може не підозрювати про проблеми, які чекають на неї попереду. Під перевезенням ми маємо на увазі як переміщення людини за межі країни, так і всередині країни. Певну підозру повинна викликати готовність роботодавця оплатити квитки. В такому разі, цей борг буде зазначено в робочому контракті і, ймовірніше за все, будуть створені такі умови роботи та штрафні санкції, що людина не в змозі буде повернути кошти та опиниться в борговій кабалі (боргове зобов’язання, яке призводить до залежності боржника від роботодавця). Останнім часом ми спостерігаємо також нові схеми та тенденції: небезпечні роботодавці пропонують самостійно придбати квитки і обіцяють зустріти робітника на вокзалі, проте зустрічі не відбувається, а потенційний робітник не знає, куди їхати самостійно, в розпачі він готовий повертатись додому. В цей момент, начебто випадково з ним знайомиться людина, яка може допомогти з працевлаштуванням. В кінцевому підсумку, все закінчується експлуатацією. І навіть, якщо людині вдасться звільнитись, дуже важко довести, що це була продумана схема торгівлі людьми: вербування, перевезення та експлуатації.

Продати. Людину можуть продати чи купити, неначе вона товар. Важко назвати середню «вартість» людини, сума може змінюватись, залежно від форми експлуатації та «якостей» завербованої людини.

Поневолити. Після прибуття в пункт призначення людину часто позбавляють свободи пересування, вилучають паспорт, засоби комунікації, якщо людина намагається чинити опір, їй та її сім’ї погрожують. Людей змушують жити в антисанітарних умовах, де вони постійно зазнають різного роду насильства. Інколи замість фізичного поневолення, вдало використовують уразливий стан людини, яка навіть маючи фізичну свободу пересування, не може залишити місце своєї експлуатації.

Статистика (слайд 5)

  1. На сьогоднішній день десятки мільйонів людей перебувають у рабстві. 
  2. Торгівля людьми є провідним джерелом прибутку організованої злочинності, поряд з наркотиками і зброєю. Вона приносить трафікерам щорічний дохід більше 150 млрд. дол. США (за даними Міжнародної організації праці).
  3. Статистика говорить, що в Україні чоловіки* більше схильні до ризику, а тому протягом останніх років саме вони частіше потрапляють до ситуацій торгівлі людьми.
  4. При цьому, найбільше постраждалих українців перебувало в трудовій експлуатації*.
  5. Переважна більшість постраждалих має вищу або технічну освіту*.
  6. Світова статистика говорить, що менше 1% трафікерів вдається притягти до відповідальності. В той же час, менше 1% постраждалих вдається врятувати.

*За даними Представництва міжнародної організації з міграції в Україні станом на початок 2019 року.

 Проблема торгівлі людьми в Україні

Україна живе та функціонує в, так званому, форматі 3D. Вона одночасно є :

  • країною-постачальником – українці шукають можливість заробити за кордоном;
  • країною призначення – громадяни інших країн знаходять працевлаштування на території України;
  • країною транзиту – громадяни інших країн перетинають кордони України на шляху до країн, де планують працювати.

TOП 3 країни призначення для українців є Росія, Польща, Туреччина. Перелік країн призначення є дуже довгим, його можна продовжити та назвати також Італію, Португалію, Німеччину, Чехію, США, ОАЕ, Ізраїль та інші.

Поширеним є також поняття торгівлі людьми всередині країни, коли людина потрапляє до експлуатації, не перетинаючи кордони.

Форми експлуатації (слайд 6)

Розрізняють наступні форми експлуатації:

Трудова експлуатація. Чоловіків, жінок та дітей змушують працювати під загрозою насильства чи іншого покарання. Це супроводжується обмеженням свободи, відібранням документів чи майна. Оплата не здійснюється, або не відповідає обіцяній. Форми примусової праці можуть включати в себе працю в якості домашньої прислуги, сільськогосподарську працю, виснажливу працю на заводах, в громадському харчуванні та в інших сферах послуг. Інколи людей втягують в боргову кабалу, нав'язавши неіснуючі борги, які тепер потрібно відробляти.

Актуальною проблемою залишається втягнення людей до злочинної діяльності. Людям обіцяють вигідне працевлаштування, але, застосовуючи різні засоби впливу та залякування, їх змушують порушувати закон. Важливо пам’ятати, що незнання закону не звільняє від відповідальності, тому вкрай важливо заздалегідь перевірити легітимність і реальність саме тієї роботи, на яку запрошують людину.

Сексуальна експлуатація. Дорослих та дітей внаслідок обману, примусу, погроз чи інших засобів маніпуляції втягують до проституції, “ескорт послуг”, секс туризму, зйомок в порнографічних фільмах. Трафікери користуються уразливістю людей, такою як скрутний фінансовий стан, нестабільність в соціальній сфері, безробіття, самотність та пропонують щасливий шлюб чи надійне працевлаштування. Жінку, що перебуває у секс-рабстві можуть примушувати вступати у статевий контакт десятки разів на день.

Примусове жебрацтво. Примус людини до жебрацтва із застосуванням погроз, маніпуляцій та вимог відшкодувати непосильне боргове зобов’язання. До такої форми експлуатації найчастіше залучають людей з інвалідністю або дітей. Зазвичай, жінки, які жебракують з дітьми на руках, завдають шкоди здоров’ю дитини та порушують її права. На сьогоднішній день проблема жебракування лежить на поверхні, але залишається досить складною для вирішення, оскільки людей, яких до цього примушують, залякують погрозами, спрямованими як на їх життя, так і на життя близьких та рідних. Залякані люди бояться, що не зможуть захистити себе, не довіряють поліції/оточуючим і нікому не зізнаються, що їх експлуатують.

Торгівля органами. Добровільне чи примусове вилучення органів з метою подальшого продажу, що здійснюється під дією тиску, погроз, а також використання уразливого стану людини. Подібні операції є високотехнологічними та складними, в Україні є акредитовані медичні заклади, де дозволено здійснювати операції з трансплантації (не з метою продажу органів, а для трансплантації між кровними родичами). Але, якщо операція нелегальна, то вона, скоріше за все, буде проведена у підпільній лабораторії, де випадково може бути занесена інфекція, або безконтрольно навмисно вирізаний ще якийсь орган. Винагорода за донорство часто буває по факту значно менша, ніж до операції було домовлено з донором. Уже після операції з’ясовується, що орган потрібно заморозити, застрахувати, перевезти і все це відбувається за кошти, обіцяні “донору”. 

Робота в групах

Учнів умовно розділити на 5 груп. Кожній групі дістається одна історія. Їм необхідно прочитати її та зрозуміти, про яку форму експлуатації йде мова. учням дається можливість прочитати історію, а далі – по черзі кожна група має переказати історію, що їм дісталась і назвати форму експлуатації.

ТРУДОВА ЕКСПЛУАТАЦІЯ

Хлопці закінчили 10 клас та шукали можливість підзаробити протягом літніх канікул. Знайшли оголошення, що в сусідній області є сільськогосподарське угіддя і там є робочі місця, заробітну плату обіцяли хорошу і хлопці відразу погодились. На жаль, це була пастка, хлопців змушували працювати і не відпускали за територію угіддя. Правоохоронні органи врятували хлопців через місяць пошуків, але заробітну плату вони так і не отримали.

ВТЯГНЕННЯ ЛЮДЕЙ ДО ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Студент знайшов пропозицію сезонного працевлаштування в якості кур’єра. Для цього йому запропонували переїхати на кілька місяців до сусідньої країни. Рішення необхідно було приймати швидко і хлопець погодився, ні з ким не порадившись. Вже на місці з’ясувалось, що потрібно перевозити наркотичні засоби. Звичайно, він відмовився, але йому почали погрожувати життям та здоров’ям його сім’ї, що залишилась вдома. Через кілька днів хлопця затримала поліція і замість заробітної плати за обіцяну роботу кур’єром, він отримав солідний термін ув’язнення за розповсюдження наркотичних засобів.

СЕКСУАЛЬНА ЕКСПЛУАТАЦІЯ

 

Українка знайшла в інтернеті пропозицію роботи покоївкою в готелі Греції. Але, на жаль, пропозиція виявилась шахрайською, а дівчину змусили займатись проституцію, при цьому весь час погрожували і маніпулювали тим, що знають, де знаходиться її донька і мама. Таким чином, протягом декількох років дівчина знаходилась в сексуальній експлуатації, доки її не врятували під час рейду.

ПРИМУСОВЕ ЖЕБРАЦТВО

 

В не дуже благополучній сім’ї, де у батьків були проблеми з алкоголем, завжди була фінансова скрута. Одного разу під час застілля “друзі” батьків запропонували взяти молодших дітей “в оренду”, обіцяли щодня виплачувати певну суму коштів. Батьки погодились і вже наступного дня дітей забрали жебракувати на вулицях найближчого великого міста у супроводі дорослих. Небайдужі громадяни звернули увагу на цих дітей та викликали поліцію.

ТОРГІВЛЯ ОРГАНАМИ

 

Чоловіку терміново потрібні були кошти на лікування дружини. Не зважаючи на те, що у нього була досить непогана робота, так швидко заробити необхідну суму він не міг, тому і погодився на пропозицію продати нирку. Протягом місяця його перевозили з однієї країни до іншої, потім вирізали нирку і відпустили практично без грошей. Чоловік повернувся в жахливому фізичному і психологічному стані, дружину він не врятував, натомість мав уже самостійно піклуватись про дітей. Він пройшов складний і довгий процес відновлення, та наразі створив своє невеличке фермерське господарство, забезпечує свою сім’ю та дбає про майбутнє своїх дітей.

 

Методи вербування. Рекомендації (слайд 7-12)

Як ми з вами вже з’ясували, торгівля людьми є високоприбутковим бізнесом і щороку прибутки від цієї діяльності лише зростають. Трафікери, які зацікавлені в розвитку цього бізнесу, мають дуже хороші комунікативні навички та добре знаються на інтернет технологіях та на психології, а тому існує багато шляхів та методів вербування, але ми розглянемо найбільш поширені в Україні.

ДРУЗІ ТА РОДИЧІ

Інформація про ту чи іншу роботу може надійти з різних джерел. Це можуть бути нові знайомі, чи колишні однокласники, далекі родичі чи сусіди. Як правило, від цих людей ми не чекаємо обману.

Псевдо друзі працюють за стандартною схемою – знайомляться, викликають довіру (можуть навіть витрачати певні гроші на нових друзів), потім пропонують гарну, доступну роботу, а потім продають до рабства. Часто вони виступають посередниками між трафікерами і потенційними жертвами та отримують за кожну людину фінансову винагороду.

Інший шлях – через родичів чи друзів, які або щойно повернулися з-за кордону або збираються туди виїхати. Трафікери, вербуючи людину, можуть також запропонувати їй взяти з собою ще когось на заробітки, за цих людей вони навіть пропонують доплатити. Тобто, людина може не знати, що «продає» свого знайомого і теж може постраждати від шахраїв.

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • ретельно перевіряти усі пропозиції щодо працевлаштування, навіть, якщо вони надходять від знайомих людей, або «новоспечених» друзів.
  • радитись з людьми, яким довіряєш, з батьками, юристами, компетентними організаціями перед прийняттям остаточного рішення. Від одного рішення може залежати подальше життя.

ІНТЕРНЕТ

Інформація, що потрапляє до інтернету хоча б один раз, залишається там назавжди і її можна буде в подальшому знайти. Були випадки, коли людьми починали маніпулювати через декілька років, використовуючи матеріали, що були надіслані раніше.

Останнім часом все активніше молодих дівчат та хлопців починають мотивувати до відвертих (інтимних листувань). Знайомство відбувається в соціальній мережі, он-лайн грі, на сайті знайомств, тощо. Через тиждень активного онлайн спілкування новий “друг” пропонує перевести відносини на “новий рівень” і починає схиляти до обміну інтимними фотографіями. На жаль, від імені “друга/подруги” часто листується абсолютно інша людина, яка добре знається на психології та вміє знайти правильний підхід. Щойно молода людина відправляє перше фото, вмикається режим шантажу: “якщо ти не будеш відправляти мені нові фото/відео кожного дня, я поширю цю фотографію серед усіх твоїх друзів, тощо”. Залякані підлітки досить часто не знають, як діяти і піддаються на погрози. Це кримінальний бізнес, в подальшому цей контент продають і на цьому заробляють гроші. Інколи, подібну вразливість використовують, щоб втягти дівчину до сексуальної експлуатації.

В той же час, потрібно пам’ятати, що вербувальники активно використовують соціальні мережі для пошуку потенційних робітників, при цьому особистими повідомленнями відправляють інформацію про високооплачувані вакансії, а далі дізнавшись номер телефону, харизматично описують усі переваги подальшого працевлаштування. Такі “посередники” не мають ні ліцензії, ні права на подібну діяльність, і в подальшому їх буде складно відшукати та притягти до відповідальності.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • не викладати в загальний доступ свою адресу чи номер телефону;
  • не викладати та не відправляти нікому відверті фото, навіть в обмін на подібні. Досить часто такі фотографії в подальшому використовують для шантажу;
  • не розповідати про свої негаразди малознайомим людям, важко передбачити як цією інформацією можуть скористатись недоброзичливці;
  • пам’ятати, що в будь-який момент можна припинити спілкування, або і взагалі не розпочинати його, заблокувавши нав’язливу людину;
  • відразу звернутись за допомогою до старших, якщо хтось вимагає відверті фотографії чи намагається втягти до нелегальної діяльності.

Якщо раптом людина відправила фотографію чи відео і її почали шантажувати, важливо дотримуватись наступних порад:

  • Припинити листування;
  • Не надсилати більше фото, відео чи гроші, якщо їх вимагають;
  • Зробити копію листування та скріншоти, якщо фото уже розмістили в соціальних мережах;
  • Звернутись до служби підтримки соціальної мережі, де було розміщено фото/відео;
  • Звернутись до дорослого, якому довіряєш;
  • Не зустрічатись зі злочинцем;
  • Звернутись до правоохоронних органів.

ШАНТАЖ ЧИ ЗАЛЯКУВАННЯ

Шантаж – загроза викриття, розголошення будь-яких неприємних, ганебних відомостей з метою домогтися чого-небудь. Це один із найжорстокіших способів, яким користуються трафікери для вербування. Досить часто залякують або шантажують життям і здоров'ям близьких людей.

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • намагатися зберегти розсудливість, не панікувати та спробувати виграти час;
  • розповісти дорослому, якому довіряєш;
  • негайно звернутися до поліції.

 

РОМАНТИЧНІ СТОСУНКИ

Наступний спосіб, яким також не гребують трафікери, це використання в якості «приманки» іноземців. Зазвичай, вони виглядають дуже привабливо, орендують велику квартиру та дороге авто. Такі «наречені» знайомляться з гарними дівчатами та починають будувати романтичні стосунки. А далі все відбувається за стандартною схемою: хлопець викликає довіру, зваблює дівчину, потім пропонує виїхати за кордон «подивитись його країну». Дівчина нічого не підозрює та виїжджає, а на місці призначення він просто перепродає її, отримуючи за неї винагороду.

Протягом останніх років особливо популярними є сайти знайомств, де можна познайомитись з людиною з будь-якої країни. Знайомство відбувається через Інтернет, а далі дівчатам пропонують зустрітися з потенційним нареченим «заможним, чесним, з серйозними намірами створити сім'ю». На жаль, далеко не завжди це виявляється правдою і дівчина опиняється в небезпечній ситуації за кордоном.

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • не довіряти малознайомим людям;
  • до 18 років не користуватись сайтами знайомств. Після 18 років не користуватись невідомими сайтами знайомств чи послугами неперевірених шлюбних агенцій;
  • перша зустріч з потенційним нареченим має відбутись на території України;
  • ознайомитись з законодавством країни, куди заплановано переїзд.

АГЕНЦІЇ З ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Згідно з законодавством України, агенція з працевлаштування повинна мати ліцензію на працевлаштування громадян України за кордоном, а також власний сайт з повним переліком послуг. При цьому, країни і професії, що вказані, в ліцензії, за якими дана агенція має право працевлаштовувати українців за кордоном, повинні співпадати з інформацією на сайті. Найняті «посередники» навчені швидко мотивувати людину, обіцяти їй перспективи. Зазвичай, після яскравих розповідей посередників – потенційний робітник не перечитує запропонований контракт, що є дуже небезпечно.

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • перевірити, чи має фірма ліцензію на працевлаштування громадян України за кордоном за обраною професією саме в тій країні, куди пропонують поїхати. На сайті Міністерства соціальної політики України опубліковано перелік компаній, які мають таку ліцензію;
  • уважно перечитати контракт, він має виглядати як офіційний документ і бути складений в 2-х примірниках, українською мовою та мовою країни призначення. Переклад контракту має бути здійснений незалежним перекладачем, завірений нотаріально та перевірений юристом;
  • у контракті всі пункти мають бути чіткі і зрозумілі, там не має бути таких висловів, як «інші види робіт», «на вимогу/розсуд роботодавця», «тощо»;
  • для легального працевлаштування за кордоном необхідно мати відповідну візу;
  • не погоджуватись на нелегальну роботу, не підробляти документи для подачі до посольства;
  • не поспішати підписувати будь-які документи.

Робота в групах

Аналогічно до попереднього розділу, учням надаються історії, які описують кожен метод вербування, їх також 5.

Завдання учнів: зрозуміти, який метод вербування було використано і, керуючись тим матеріалом, який був викладений, дати головному герою історії кілька порад, які допомогли б йому не потрапити до небезпечної ситуації. Дайте учням 1-2 хвилини на обговорення. І далі кожна група презентує свою частину.

МЕТОД ВЕРБУВАННЯ

ІСТОРІЯ

ДРУЗІ ТА РОДИЧІ

 

Дівчину запросила колишня однокласниця приїхати після третього курсу навчання на літні канікули попрацювати в ресторані одного із міст Греції, де сама вже начебто працювала цілий рік і була дуже задоволена умовами. Спілкування відбувалось в телефонному режимі. Дівчину зустріли в аеропорту і привезли на квартиру, де вже проживали інші дівчата з різних країн, які пояснили їй, що їх тут утримують силою і змушують надавати послуги сексуального характеру великій кількості чоловіків. Виявилося, що її подруга так само потрапила в подібну ситуацію рік назад і після цілого року таких знущань їй пообіцяли свободу, якщо вона приведе на своє місце 2 інших дівчат. Саме тому вона і почала шукати заміну серед своїх подруг.

ІНТЕРНЕТ

Дівчина у випускному класі познайомилась з хлопцем в одній із соціальних мереж. Вони багато часу спілкувались онлайн, навантаження в школі посилювалось і дівчина вже не встигала виконувати домашні завдання, вчителі почали скаржитись батькам, стосунки з дорослим оточенням значно погіршились. Але хлопець з соціальної мережі залишався привітним і складалось враження, що він єдиний її розумів. Через 2 тижні активного спілкування, хлопець попросив прислати йому відверті фото і дівчина на стільки йому довіряла, що зробила це. Наступного дня хлопець почав вимагати більше фотографій, і погрожував показати першу фотографію усім її друзям.

ШАНТАЖ ТА ЗАЛЯКУВАННЯ

 

Сашко – старший син в багатодітній сім’ї без батька, має двох молодших сестричок і маму, яка багато працює, щоб підняти дітей. Сашко на той час навчався в школі і сам був досить мініатюрним, але відчував на собі відповідальність захищати свою сім’ю. Знаючи його уразливе положення, старші хлопці почали погрожувати йому, що скривдять його сестер, якщо він не буде їм допомагати в їх кримінальних справах. Ця компанія хлопців грабували квартири і для цього вони запускали Сашка через вікно, а той уже відкривав їм двері з середини. Одного разу їх схватили на місці злочину. І так Сашко потрапив до колонії неповнолітніх

РОМАНТИЧНІ СТОСУНКИ

 

Українка закохалась в чоловіка з Ізраїлю. У них добре складались стосунки і досить швидко чоловік освідчився. Дівчина погодилась, вони одружились в Україні, переїхали жити до Ізраїлю. І тут виявилось, що за законами Ізраїлю їх шлюб не має сили і тому вони просто співмешканці. Далі, так званий, чоловік на торгах продав дівчину до сексуальної експлуатації. З часом дівчині пощастило втекти.

АГЕНЦІЇ З ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

 

В одній із агенцій 25 річному Максу запропонували роботу на Алясці на кораблі. Його робочий графік мав складати 8 на 8 (8 годин працювати, 8 – відпочивати) і так протягом 2 місяців. Він мав розділяти рибу в досить холодних і суворих умовах. Проте обіцяна заробітна плата в 3000 доларів не дозволила хлопцю об’єктивно оцінити свої сили та достеменно перевірити агенцію-посередника. Він одразу заплатив посереднику 300 доларів за оформлення документів і пішов додому чекати, доки його запросять на роботу. Проте йому ніхто не зателефонував. Коли він повернувся до офісу агенції, там вже знаходилась інша компанія. Макс почав розшукувати агенцію за назвою інтернеті, але натомість знайшов багато обурених відгуків, що ця агенція взагалі не була зареєстрованою і лише обманювала своїх клієнтів.

 

Перегляд мультфільму «Трудова експлуатація» та обговорення теми

Мета:  закріплення отриманих знань, перевірка рівня уважності учасників до пройденого матеріалу, навчання на прикладі головного героя мультфільму, як не потрібно робити.

Хід: Продемонструвати мультфільм, після перегляду якого необхідно провести обговорення за алгоритмом, вказаним нижче. Після кожного питання, коли учасники поділяться своїми думками, соціальний педагог надає коментарі та пояснення відповідно до наведених правильних відповідей.

Обговорення:

Питання до аудиторії: На що ви звернули увагу, перш за все?

Правильна відповідь: Сім’я, яка потребує коштів, а тому чоловік з радістю погоджується на роботу за кордоном. Аналогічно думав і вербувальник, обираючи потенційного робітника.

Питання до аудиторії: Якою була перша помилка чоловіка?

Чоловік відразу підписує контракт. Тут важливо наголосити, що перш, ніж підписувати будь-які договори, з ними важливо ретельно ознайомитись. Зазвичай, вербувальники дуже харизматично описують прекрасні умови працевлаштування, а тому потенційний робітник нечасто уважно читає сам контракт.

Питання до аудиторії: на що чоловік повинен був звернути увагу, перш ніж підписати контракт?

Перевірити, чи має посередник ліцензію на працевлаштування громадян України за кордоном  за обраною професією саме в тій країні, куди пропонують поїхати. На сайті Міністерства соціальної політики України опубліковано перелік компаній, які мають таку ліцензію;

Уважно перечитати контракт, він має виглядати як офіційний документ і бути складений в 2-х примірниках, українською мовою та мовою країни призначення. Найбільш надійний варіант: забрати контракт з собою, перекласти його ще раз у незалежного перекладача та надати для перевірки юристу;

У контракті всі пункти мають бути чіткі і зрозумілі, там не має бути таких висловів, як «інші види робіт», «на вимогу/розсуд роботодавця», «тощо»;

Для легального працевлаштування за кордоном необхідно мати робочу візу;

Питання до аудиторії: Назвіть 2-гу помилку головного героя?

Перетин кордону, який, очевидно, відбувся нелегально, так як люди знаходились в вантажному автомобілі. Трафікери часто змушують потенційних робітників порушити закон і потім використовують цей факт, як засіб маніпуляції і погроз. Людина боїться покарання від правоохоронних органів і погоджується на експлуатацію.

Питання до аудиторії: Назвіть 3-тю помилку головного героя?

Після прибуття на місце “роботи”, чоловік віддав свій паспорт. Ще раз наголосіть на тому, що паспорт не можна передавати нікому, окрім прикордонної служби та правоохоронних органів. В даному випадку потрібно було дати копію паспорта, зроблену заздалегідь.

  1. Небезпечні умови проживання та праці: чоловік проживає на будівництві.
  2. Заробітну плату йому не виплачують.
  3. Свобода пересування обмежена, роботодавець не відпускає його додому, погрожуючи завдати шкоду сім’ї.

На даному етапі вирватись з небезпечної ситуації дуже складно, тому надзвичайно важливо знати свої права, бути уважним і не допускати помилок головного героя мультфільму.

Після обговорення мультфільму, пропонуємо підвести підсумки та продовжити діалог з учнями, задавши їм наступні питання:

Підведення підсумків:

  • Чи справдились ваші очікування?
  • Що нового Ви сьогодні дізнались?
  • Що, на Вашу думку, було найбільш корисним?
  • Що Ви для себе взяли?

Погляньте на нашу карту. Якщо ви передумали їхати на роботу за кордон, то заберіть ваш аркуш із карти світу, якщо ні – то залишіть.

На завершення соціальний педагог пропонує всім оплесками подякувати всім за успішну роботу.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Voitiuk Mila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 грудня 2020
Переглядів
1134
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку