Тренінгове заняття з учнями «Пізнай себе»

Про матеріал
Розробка спрямована на активізацію самопізнання і саморозвитку учнів, створення позитивного психологічного клімату, формування навичок самоаналізу та самоконтролю, позитивного ставлення до себе і до інших, усвідомлення себе як невід'ємної частини колективу однолітків.
Перегляд файлу

Тренінгове заняття з учнями «Пізнай себе»

 

Мета: Формування і розвиток настановлення на самопізнання і саморозвиток, створення позитивного психологічного клімату, формування навичок самоаналізу та самоконтролю, позитивного ставлення до себе і до інших, усвідомлення себе.

 Завдання:

  •   Створювати оптимальний соціально-психологічний мікроклімат у колективі з метою сприяння духовному і творчому саморозкриттю учасників;
  •   Допомагати дітям усвідомлювати і розуміти свої позитивні та негативні риси;
  •   Сприяти розвитку навичок самоаналізу та самоконтролю;
  •   Формувати позитивне ставлення до себе, адекватну самооцінку;
  •   Відпрацювання навичок співпраці, толерантного ставлення до інших.

 Матеріали: плакат із «Правилами роботи», вислови філософів, («Пізнай себе, пізнай свою природу – і ти пізнаєш істину», «Не бійся виправляти свої помилки» Конфуцій), плакат із зображенням чаші, стікери у вигляді сердечок, сонце, сніговик, кошик, одноразові склянки, м’яка іграшка.

 

Хід тренінгу.

 Вступне слово психолога.

 Я радий всіх вітати. Сьогодні на тренінгу ми будемо навчатися пізнавати себе, краще розуміти себе та інших, дізнаємося про себе та інших багато нового та цікавого.

 «Пізнай себе, пізнай свою природу – і ти пізнаєш істину».

 У цьому вислові, як у краплі води відбилося одвічне прагнення людини до  самопізнання, розгадки власного «Я».

  Вправа «Знайомство».

 Учасникам пропонується по колу назвати своє ім’я та продовжити речення: «Я цікава людина, тому що…», «Моя заповітна мрія…»

 Вправа «Правила роботи».

 Мета: прийняття правил роботи групи.

 Для спільної роботи нам необхідно укласти угоду, опираючись на деякі правила. Учасники читають написане на плакаті і приймають правила роботи групи.

 Правила роботи:

 1. Бути активним.

 2. Звертатися одне до одного на ім’я.

 3. Не критикувати.

 4. Повага до того, хто говорить.

 5. Говорити коротко, конкретно й тільки про те, що сам відчуваєш.

 6. Бути щирим.

 7. Не оцінювати одне одного.

 8. Принцип «тут і тепер».

 9. Принцип «конфіденційності».

 19. Дотримуватися запропонованих правил.

 Вправа «Очікування»

 Мета: визначення очікувань учасників щодо занять.

  Ведучий на дошку прикріплює плакат із малюнком чаші, а дітям роздає стікери червоного кольору у вигляді сердечок. Пропонує подумати, чого вони очікують від заняття, і написати на сердечках. Потім прочитати написане і приклеїти їх у символічну чашу, зображену на плакаті.

  Притча «Істина»

  Колись люди вірили, що є не один, а багато богів. Одного разу боги вирішили створити Всесвіт: створили зірки, сонце, моря, гори, людину та істину. Однак постало питання про те, куди сховати цю Істину, щоб людина її не змогла відшукати.

  - Давайте сховаємо її на далекій зірці, – сказав один із богів.

 - А давайте на найвищій гірській вершині, – запропонував інший.

 - Ні, давайте покладемо її на дно найглибшої безодні, – промовив третій.

- Може, сховаємо її на Місяці? А наймудріший Бог сказав:

 - Ні, ми сховаємо Істину в серці людини. Тоді вона шукатиме її в усьому всесвіті, не знаючи, що постійно носить у собі.

  Ведучий. Діти, як ви думаєте, що таке Істина? Це те, заради чого живе людина; знання про те, як побороти зло. Тепер подумайте, чому боги все-таки вирішили сховати Істину в серці людини? Тому що кожен із нас – це маленький Всесвіт, це якась Істина. Ми можемо знайти Істину, якщо зазирнемо в себе, вивчимо себе. Давайте зробимо це – пошукаємо Істину.

 Вправа «Який я? Мої плюси та мінуси».

 а) Вправа «Промінчик сонця».

  Мета: усвідомлення своїх позитивних рис характеру. Дітям пропонується на зображеннях сонечка написати на його промінчиках 5 позитивних рис.

  Обговорення:

 - Чи важко було визначити риси характеру?  Чому?

Ведучий говорить: «Хваліть себе. Критика руйнує внутрішній дух, а похвала зміцнює його».

 б) Вправа «Самокритика»

  Мета: навчання об’єктивно оцінювати свої якості; усвідомлювання власних слабких сторін; формування адекватної самооцінки.

 Кожен учасник отримує модель-малюнок сніговика, на якому записує свої «мінуси» – негативні якості і зачитує написане вголос.

  Обговорення:

 - Які труднощі виникали у вас упродовж виконання вправи?

  Ведучий: Приймайте свої недоліки. Визнайте, що вони – ваша відповідь на якусь потребу, і зараз ви шукаєте новий, позитивний спосіб задовольнити цю потребу. Тому з любов’ю попрощайтеся зі старою негативною поведінкою. Зумійте побороти свої вади за допомогою гарячих, лагідних промінців вашого серця, здатних розтопити все негативне.

 (Діти накривають малюнок сніговика аркушем із сонечком, на промінцях якого написані позитивні риси.) «Не бійся виправляти свої помилки» Конфуцій.

 Вправа «Автопортрет».

 Психолог пропонує всім намалювати автопортрет – реалістичний, символічний чи гумористичний – і відобразити в ньому своє хобі. Портрети вивішуються психологом на дошці, підлітки по черзі аналізують своє бачення кожного малюнка, відчуття, настрій, емоції, які він викликає, угадують, кому він належить.

 Вправа «Молекули».

 Мета: Підвищення позитивного настрою та згуртованості групи, емоційне й м’язове розслаблення.

 Психолог: «Уявімо, що всі ми – атоми. Атоми виглядають так – слід зігнути руки в ліктях і пригорнути кисті до плечей. Атоми постійно рухаються і час від часу поєднуються в молекули. Число атомів у молекулах може бути різним, воно буде таким, яке я назву. Зараз усі починають швидко рухатися по кімнаті, а коли я назву якесь число (наприклад 3), атоми повинні об’єднатися в молекули – по три атоми в кожній. Молекули виглядають так: стаємо обличчям одне до одного, торкаючись передпліччями.

 Вправа «Супермаркет»

 Мета: формування навичок самоаналізу, самопізнання, поглиблення знань одне про одного через розкриття якостей кожного учасника. Ведучий розповідає підліткам, що вони знаходяться у супермаркеті, де можна продавати і купувати риси характеру. Після цього він роздає їм по 2 смужки паперу. Учасники на одній смужці записують рису характеру, яку хотіли б продати, а на іншій – рису характеру, яку хотіли б купити. Далі всі учасники по черзі зачитують те, що написали на смужках паперу, і кидають їх у картонну коробку. Тренер перемішує смужки, не дивлячись, витягує по 2 смужки і роздає підліткам.

  Обговорення:

 - Які риси характеру ви змушені були витягнути?

 - Чи можете ви прийняти такі риси характеру?

 - Для чого, на вашу думку, була ця вправа?

 Вправа «Склянка»

  Мета: емоційне усвідомлення своєї поведінки. Дітям пропонується взяти одноразову склянку і зробити з нею те, що ви зробили б у стані агресії. Потім ведучий пропонує повернути предмет до первісного вигляду.

 Обговорення:

 - Чи можемо ми після агресивних дій усе відновити?

 - Чи бувало, що після агресії ви шкодували про свої дії?

 Висновок: Усе це – речі, в яких є певна цінність, а найцінніший скарб – душа людини. Як ми можемо відновити її, не залишивши слідів?

  Притча «Блюз».

 Жив собі хлопець із жахливим характером. Якось батько дав йому мішок із цвяхами і сказав по одному забивати їх у паркан щоразу, коли хлопець втратить терпіння і посвариться з кимось. Першого дня хлопець забив 37 цвяхів. Згодом він навчився володіти собою і кількість забитих цвяхів щодня зменшувалася. Хлопець зрозумів, що легше навчитися володіти своїми емоціями, ніж забивати цвяхи.

 Нарешті настав день, коли він не забив жодного цвяха. Син підійшов до батька і сказав, що в цей день він не забив жодного цвяха. Тоді батько наказав синові витягати з паркана по одному цвяху в той день, коли він не втратить самоконтролю і ні з ким не посвариться. Минали дні і згодом син міг сказати батькові, що в паркані не зали­шилося жодного цвяха. Батько підвів сина до огорожі та сказав: «Ти добре поводишся, синку, але подивися, скільки дірок залишилося... Огорожа вже ніколи не буде такою, як колись...»

 Коли ви з кимось сваритеся й кажете йому щось неприємне, ви залишаєте в ньому такі рани, як ці діри. І рани залишаються, незважаючи на те, скільки разів потім ви попросите вибачення. Словесні рани заподіюють такий самий біль, як і фізичні.

 Вправа «Сила дихання»

  Мета: навчання дітей за допомогою дихання нормалізувати психологічний стан.

 Ведучий: Сядьте зручно і зосередьтеся на своєму диханні. Коли ви видихаєте повітря, сконцентруйтеся на тому, чого прагнете позбутися. А вдихаючи, побажайте собі сили, енергії, наснаги. Вправу виконують протягом хвилини.

 Вправа «Мої хороші справи».

 Психолог пропонує дітям пригадати. Які хороші вчинки вони свого часу здійснили; які добрі справи зробили. Аналізується, що відчували люди, стосовно яких були зроблені добрі справи і що відчували при цьому діти. Пропонується поміркувати разом над запитанням: «Що заважає нам робити більше корисних справ?». Кожна дитина отримує домашнє завдання: зробити хорошу справу для когось із рідних, знайомих, друзів або людей, які потребують цього.

 Вправа «Мої досягнення»

 Мета: виявити досягнення і прагнення групи. Ведучий пропонує учасникам продовжити незакінчені речення:

 • Я дуже хочу…

 • Я намагаюся…

 • Я досягнув…

 • Я впевнений…

  Обговорення: Ведучий пропонує висловитися з кожного твердження.

 Вправа «Бар’єри»

  Мета: усвідомлення майбутніх життєвих перспектив.

  Ведучий пропонує подумати декілька хвилин і відповісти на запитання: «Що вам заважає в досягненні ваших мрій?». Необхідно написати ваші якості, риси характеру, що заважають у досягненні мрій.

  Обговорення.

  Вправа «Комплімент»

 Мета: підвищення самооцінки іншої людини, усвідомлення своїх позитивних рис. Ведучий кидає дитині іграшку, при цьому каже комплімент. Комплімент — це люб’язний вислів із похвалою. Отже, згадайте найкращі риси своїх однокласників і, звертаючись до кожного на ім’я, скажіть комплімент.

 Обговорення:

 - Кому було важко сказати товаришеві комплімент?

 - Кому було приємно чути гарні слова на свою адресу?

 Рефлексія тренінгу.

 Учасники по колу характеризують свій настрій, обмінюються думками й почуттями щодо тренінгу.

 «Під час заняття я зрозумів,  що…

 Заключне слово психолога.

 Наш тренінг закінчився, я дякую вам за щирість і співпрацю. Бажаю творити добро і одержувати від цього задоволення.

Зроби добро людині і забудь.

Воно тобі сторицею віддасться,

Бо це єдина й непохитна путь

І до твого і до чийогось щастя.

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
2039
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку